13 september 2021

Annick Sickinghe kreeg als 14-jarige lymfeklierkanker; inmiddels is ze 23 jaar en afgestudeerd aan de kunstacademie. Samen met Sam van Zoest (27) maakte ze een indringende film over het verwerkingsproces na kinderkanker: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven?

In de documentaire ‘LATER’ brengen Annick Sickinghe en Sam van Zoest het fysieke en mentale verwerkingsproces na kinderkanker in beeld. Annick gaat in gesprek met zeven mensen die in hun kindertijd kanker hebben gehad. De centrale vraag in ‘LATER’ is: hoe beïnvloedt kinderkanker je latere leven? En hoe kijken oud-patiënten na 10, 20, 30, 40 of 50 jaar terug op de tijd van hun ziekte? De intieme en persoonlijke interviews worden afgewisseld met animaties en poëtische beelden die de emoties voelbaar maken. De première van de documentaire zal op woensdag 22 september plaatsvinden in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht tijdens de Maand van Kinderkanker.

De trailer van de film is hier te bekijken. 

Het verhaal
Vanaf het moment dat je ‘schoon’ bent en geen kanker meer in je lichaam hebt, ben je niet meer ziek. De periode van herstel en verwerking is echter ongedefinieerd en zonder einde. Hoe zo’n gebeurtenis je leven beïnvloedt en verandert in de tijd is niet te overzien; dit is voor ieder mens anders. Zelf kreeg Annick op 14-jarige leeftijd lymfeklierkanker. Nu, acht jaar later, merkt zij niet alleen haar verwondering over de wereld maar ook haar verantwoordelijkheidsgevoel teruggrijpt naar deze tijd. Over deze ongedefinieerde periode van verwerking is bij zowel oud-patiënten als in de maatschappij weinig kennis en er wordt niet over gesproken. 

Annick vertelt: ‘Ik merkte op dat mijn periode van ziekte onbewust doorwerkt in alles wat ik doe en maak, met name in mijn kunst. Zo beïnvloedt dit mij nog steeds in mijn dagelijks leven, zowel fysiek en mentaal, bewust en onbewust, positief en negatief. Ik vroeg me af of ik dit wel kán verwerken en hoe dit verwerkingsproces er bij andere mensen uitziet.’

Op een oproep voor een interview onder oud-kinderkanker patiënten voor deze documentaire kreeg Annick in een weekend meer dan zestig reacties van mensen van verschillende leeftijden en uit het hele land. In de vele telefoongesprekken die ze voerde, kwam de behoefte aan maatschappelijke herkenning en erkenning van de late effecten van kinderkanker naar voren. Samen met mede-regisseur Sam van Zoest wil Annick hiervoor meer bewustzijn en acceptatie creëren.

Foto: Annick Sickinghe april 2013 

Impact
Het belang van het proces van verwerking en herstel na een ziekte is universeel. In de film zal iedereen die van in zijn/haar omgeving een periode van chronische ziekte heeft ervaren zich herkennen. 

Première
De première van de documentaire vindt op woensdag 22 september plaats in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht tijdens de Maand van Kinderkanker.
Daarnaast vinden op zaterdag 9 en zondag 10 oktober vertoningen plaats in Filmtheater De Uitkijk in Amsterdam. Kaarten hiervoor zijn te koop via LATERfilm.nl.

De film is vanaf vandaag te zien via LATERfilm.nl

De titelsong van de documentaire, 'Onderstromen', werd geschreven door Annick en is vanaf 23 september te beluisteren via Spotify, iTunes en andere muziekkanalen.

'LATER' wordt gedistribueerd door AmstelFilm.

Over de makers
Na haar ziekteperiode was Annick Sickinghe drie jaar voorzitter van de KinderAdviesRaad en lid van de kunstcommissie van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Annick initieerde 'LATER' voor haar afstuderen aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Met de eerste versie van deze film ze met twee tienen af. Hierna ontwikkelde ze 'LATER' met Sam van Zoest verder door. Naast haar werk als documentairemaker is Annick beeldend kunstenaar en musicus. Ze speelt percussie in de festivalbrasband Valvetronic en schrijft en zingt met artistiek duo StudioMedemens

Sam van Zoest studeerde Film aan de Universiteit van Edinburgh in Schotland. Sindsdien maakte hij verschillende fictiefilms en documentaires, waaronder een interactieve film over de toekomst van klimaat: 'De eeuw van mijn opa'. Ook maakte hij de indringende documentaire 'In The Right Place', over een man die na jaren vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp de draad van zijn oude leven oppakt.

Over de LATER-poli in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Als je als kind kanker hebt gehad, blijf je je leven lang onder controle. De controles gebeuren op de LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum, waar mogelijke langetermijn gevolgen van de kanker en de behandeling vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, soms zelfs voordat er klachten zijn. De professionals op de LATER-poli van het Máxima ondersteunen bij uitdagingen die men tegen kan komen na de behandeling voor kinderkanker.

Bron: Persbericht LATER - www.laterfilm.nl