Onderzoek naar een innovatieve oplossing voor bypasschirurgie

UMC Utrecht en startup OctoVascular BV ontwikkelen een innovatieve oplossing voor bypasschirurgie. Deze technologie maakt het mogelijk om bloedvaten via een kleine incisie met elkaar te verbinden. De kerninnovatie – een intuïtieve, universele connector genaamd Octocon® – is vanaf de basis ontworpen voor zowel open als robotische workflows, met als doel bypasschirurgie te transformeren tot een traumaarme procedure met een kort verblijf. Het project heeft € 900.000 aan financiering ontvangen van het Nederlands Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI).

Jaarlijks ondergaan wereldwijd meer dan 800.000 patiënten een CABG-operatie. Hoewel robotische en endoscopische technieken steeds populairder worden, blijft het verbinden van bloedvaten grotendeels handmatig en technisch veeleisend. Deze lacune belemmert de transformatie van coronaire bypassoperaties naar veel patiëntvriendelijkere en kosteneffectievere procedures.
Octocon® wil deze lacune opvullen met een intuïtieve oplossing die dit meest delicate onderdeel van de operatie standaardiseert. Octocon® is uniek ontworpen om te werken met volledig zicht – een belangrijke factor voor robottoepassingen. De connector is succesvol geëvalueerd in bench- en modeltests. Een klinische pilotstudie is in voorbereiding.

Ontworpen voor eenvoud – klaar voor de robot

Octocon® is specifiek ontworpen voor minder traumatische, lichaamsbesparende bypassoperaties – een doel dat decennialang onbereikbaar is gebleven. De belangrijkste onderscheidende factor is de eenvoudige architectuur. Het driestaps plaatsingssysteem is semi-automatisch en minimaliseert vaatmanipulatie. Deze gestroomlijnde aanpak maakt conventionele chirurgie niet alleen sneller en reproduceerbaarder, maar maakt de technologie ook inherent compatibel met robotische toepassingen. "Waar eerdere technologieën worstelden met complexiteit en beperkte bruikbaarheid, hebben we ons vanaf het begin gericht op eenvoud, reproduceerbaarheid en echt minimaal invasieve toegang", aldus prof. Willem Suyker, cardiothoracaal chirurg en medeontwikkelaar aan het UMC Utrecht. "Octocon is vanaf dag één ontworpen voor robotisch gebruik, maar voegt ook aanzienlijke waarde toe aan conventionele hartoperaties. Deze veelzijdigheid is essentieel om het vakgebied te transformeren naar minder invasieve zorg."

Van concept tot kliniek

UMC Utrecht en OctoVascular BV zullen een gestructureerd validatieprogramma leiden, ondersteund door het Health~Holland TKI-initiatief. Het plan omvat preklinische tests en een first-in-human-studie. Door robotica-experts uit heel Europa en de VS aan te trekken, sluit het programma aan bij bredere inspanningen om de hartchirurgie te moderniseren. Indien succesvol, zal de technologie bijdragen aan de transformatie van openhartbypassprocedures naar snellere, veiligere en kosteneffectievere zorgmodellen.

Bron: UMC Utrecht