Eerste matches gemaakt op online platform voor labmaterialen LABEXUSP: van waardeloos naar waardevol

Het Utrecht Science Park heeft een groot aantal laboratoria met daarin een grote hoeveelheid apparatuur, chemicaliën en disposables, dat intensief gebruikt wordt. Maar als dat niet (meer) het geval is, omdat bijvoorbeeld een project is afgerond, kunnen die apparatuur en materialen nog steeds heel nuttig zijn voor collega-onderzoekers of partners. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en zo een meer circulair gebruik van laboratoriummaterialen te stimuleren, is het Laboratory Exchange Platform voor het Utrecht Science Park (LABEXUSP) ontwikkeld: een digitaal platform voor apparatuur, chemicaliën en disposables. Momenteel bevindt het platform zich nog in de pilotfase. Debóra van Ekeris en Judith Hendriks waren één van de eersten met een match op het platform en delen graag hun ervaring.

Debóra Ekeris

Debóra, wat doe je voor werk?

Ik werk als technician bij de Universiteit Utrecht, binnen de afdeling Chemical Biology and Drug Discovery (CBDD). Hierbij ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de biologische laboratoria (bestellingen, reparatie apparatuur, etc.) en daarnaast werk ik veel aan productie en zuivering van eiwitten.

Welk materiaal heb je overgenomen en wat ga je ermee doen?

We hebben celkweekplaten, Spinfilters, Deepwell plates, Syringes, filters, naalden overgenomen. Deze artikelen gaan allemaal in de gebruiksvoorraad en worden komende maanden in onze labs gebruikt.

Wat hoop je in de toekomst nog te vinden of aan te bieden op LABEXUSP?

Ik hoop vooral plastics te vinden die binnen bedrijven niet meer gebruikt mogen worden (bv. vanwege expiry date) en anders weggegooid worden. En nog bruikbare spullen die ik tijdens een labschoonmaak ongebruikt in kasten vind, zal ik zeker ook aanbieden via LABEXUSP. In de hoop daar iemand mee blij te kunnen maken.

Na deze eerste match is er al een tweede gevolgd. De spullen hoop ik binnenkort op te halen.”

Judith Hendriks

Judith, wat doe je voor werk?

Ik ben research analist bij Dier in Wetenschap en Maatschappij (DWM) van de faculteit Diergeneeskunde. En ik doe analyses met betrekking tot dierenwelzijnsvraagstukken die samenhangen met chronische stress. En als lid van het Green Team Diergeneeskunde doe ik graag mee met de pilot van LABEXUSP.

Welk materiaal heb je aangeboden?

Ik heb verschillende artikelen aangeboden, zoals lifting platforms, plateshaker, warmteplaat, rekjes, filmcassettes. De plateshaker had ik enkele jaren geleden gevonden tijdens het verhuizen van een lab. De shaker zag er nog nieuw uit, alleen bovenop was er een draadje kapot wat mogelijk gemakkelijk gemaakt kon worden (zie foto). Ik vond het zonde om weg te gooien en tot mijn verbazing had ik binnen enkele uren een match op lifting platforms en een plateshaker.

Wat hoop je in de toekomst te vinden?

Onlangs heb ik een 3 liter erlenmeyer kapot gestoten. Dus als die er binnenkort op staat zou ik heel blij zijn.

Ik denk dat LABEXUSP zeer geschikt is om regelmatig in de gaten te houden en te weten wat erop staat, voordat je iets nieuws gaat kopen.”

Vervolgstappen

Het is goed om te zien dat de eerste matches gemaakt zijn en resultaten van de pilot tot nu toe positief zijn. Naast dat je kunt rondspeuren, kun je ook actief laten weten dat je behoefte hebt aan specifieke apparatuur of materialen. Zo wordt vraag en aanbod optimaal bij elkaar gebracht. Mede gelet op de al gerealiseerde succesvolle matches in de pilot fase, is besloten LABEXUSP de komende zomer in definitieve vorm voort te zetten. Dan het ook mogelijk voor andere organisaties op het Utrecht Science Park om zich aan te sluiten op het platform.

Het is prachtig om te zien dat deze samenwerking van partners op het Utrecht Science Park leidt tot verduurzaming van de labs op het Utrecht Science Park.