“Een Academisch Kwartiertje met…”

De shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…” neemt je in 15 minuten mee naar verrassende plekken op het Utrecht Science Park, met verhalen over duurzaamheid, biodiversiteit en historie. Beluister de afleveringen via Spotify of bij een van de gerecyclede luisterpalen op de campus.
Nieuw: shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…”
Ontdek het Utrecht Science Park in 15 minuten
Wist je dat er dassen wonen bij Diergeneeskunde? En weet je wat Victory Boogie Woogie betekent voor de Universiteitsbibliotheek Utrecht? In de nieuwe shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…” duik je in verhalen over verleden, heden én toekomst van het Utrecht Science Park. Van drijvende tuinen tot duurzame laboratoria; elke aflevering neemt je in een kwartier mee naar een bijzondere plek op de campus.
Deze shortcastserie van de Universiteit Utrecht is te beluisteren op Spotify en via bijzondere luisterpalen in het Utrecht Science Park. Ontdek verborgen verhalen en laat je verrassen door hoe duurzaam, eigenzinnig én groen jouw campus is.
Er zijn negen afleveringen:
- ‘Van Lege Polder naar Wetenschapswalhalla’ met Aryan Sikkema over het ontstaan van het Utrecht Science Park.
- ‘Fort Flora’ over de Botanische Tuinen en Fort Hoofddijk met Gerard van Buiten & Bertwin de Groot.
- ‘Wild op de UU: dassen, vleermuizen, kieviten’: hoe zit het met biodiversiteit op de campus? met Marie‑Jeanne Schiffelers & Jorn Vernooij.
- ‘Van natte sokken tot koeienstront’: Living Labs & drijvende tuinen met Lena Kortman & Joep Wijnhoven.
- ‘Steengoed & Groen’ over circulair bouwen met Ernst Worrell & Tim Sluiter.
- ‘Energie onder onze voeten’: hoe werkt warmte-koude-opslag (WKO) met Thomas Sweijen & Jolt Oostra.
- ‘Duurzaam Labland’: duurzaamheid in laboratoria met Wim de Leeuw & Joep Sprangers.
- ‘Boeken, beton en Boogie Woogie’: over de geboorte van de UB met Bas Savenije.
- ‘Van koeienstal tot kroegpraat’ over het nachtleven op het USP met Niels Vreeswijk en diverse studenten.
Elke aflevering vertelt over het verleden, heden en de toekomst van het USP en zet duurzaamheid centraal. Van circulair bouwen tot energiewinning uit de grond en biodiversiteit op en rond de campus.
Luisterpalen
Voor de shortcastserie ‘Een Academisch Kwartiertje met…’ zijn op het Utrecht Science Park bijzondere luisterpalen geplaatst. In lijn met het duurzame karakter van de serie zijn de luisterpalen gemaakt van gerecyclede materialen. Het waren oude desinfectiezuilen die tijdens de coronapandemie werden gebruikt om je handen te reinigen. De rest is gemaakt van overgebleven platen Trespa. Trespa kan niet worden gerecycled, maar doordat het lang meegaat, is hergebruik een goede oplossing. In totaal hergebruiken we zo’n 100 tot 150 kilo Trespa. De paal doet qua uiterlijk een beetje denken aan de bekende ANWB-praatpaal.
Beluisteren op locatie & online
Ben je benieuwd naar de afleveringen? Spot een luisterpaal op het Utrecht Science Park, scan de QR-code en luister ter plaatse. De afleveringen zijn ideaal voor onderweg, tussen twee colleges in of tijdens een wandeling over het USP.
Luister nu via uu.nl/kwartiertje.
Gemaakt in opdracht van de Directie Communicatie van de Universiteit Utrecht. Redactie: Judith Boekel & Nour Shoukear. Interviews en montage: Robert Verkerk. Foto’s: Laura Hompus, Daniel de Kruijf en Rosa Falkenburg. Luisterpalen met dank aan Otto van de Beek, Jorn Smit, Annemiek Pronk en Donald Witteman.
Voor meer informatie neem contact op met Judith Boekel, Communicatieadviseur UU: j.boekel@uu.nl of 06-34582965.

Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation viert lancering en opening locatie
Op 7 juli 2025 werd het Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation officieel gelanceerd en opende het zijn locatie op het Utrecht Science Park. Het centrum stimuleert de overgang naar dierproefvrije medische innovaties en werkt samen met meer dan 60 partners aan onderzoek, educatie en toepassing in de praktijk.

“Een Academisch Kwartiertje met…”
De shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…” neemt je in 15 minuten mee naar verrassende plekken op het Utrecht Science Park, met verhalen over duurzaamheid, biodiversiteit en historie. Beluister de afleveringen via Spotify of bij een van de gerecyclede luisterpalen op de campus.

Utrecht Science Park Zomercafé in teken van 900 miljoen jaar plantenevolutie
Tijdens het Utrecht Science Park Zomercafé in de Botanische Tuinen stond de evolutie van planten centraal, met de onthulling van de nieuwe Evolutietuin als groene tijdreis door 900 miljoen jaar plantengeschiedenis.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend
Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!