Vier HU-projecten gezondheid & welzijn ontvangen subsidie RAAK-publiek

Datum:
Klaslokaal, Hogeschool Utrecht,

Vanuit uiteenlopende expertises, verenigd onder de vlag Samen Gezond, zet Hogeschool Utrecht zich in om de gezondheids- en welzijnsverschillen tussen mensen in de regio te verkleinen en hun zelfredzaamheid te vergroten. Maar liefst vier van deze projecten hebben nu een RAAK-publiek-subsidie ontvangen.

Met RAAK-publiek financiert Regieorgaan SIA onderzoek van hogescholen naar praktijkvragen uit de publieke sector. Onderzoek dat praktisch toepasbare oplossingen oplevert voor deze vragen. Voor de tweede RAAK-publiek-ronde van 2024 hadden hogescholen 52 aanvragen ingediend. Hogeschool Utrecht kreeg groen licht voor maar liefst vier projecten; het meeste van alle hogescholen.

Trauma’s voorkomen op de spoedeisende hulp

De spoedeisende hulp is een unieke werkomgeving waar zorgprofessionals 24/7 klaarstaan voor acute en levensbedreigende situaties. Dat betekent een hoge werkdruk en emotionele belasting. Maar niet alleen voor de professionals is het een stressvolle omgeving; ook patiënten bevinden zich vaak in een kwetsbare en stressvolle situatie. Dat is zeker het geval bij patiënten die ook nog eens psychisch ontregeld zijn. Hoe voorkom je dat deze situatie traumatiserend wordt voor professionals en patiënten?

Trauma-Informed Care (TIC) heeft als focus: trauma bij patiënten én zorgprofessionals tijdig herkennen en aanpakken. Op de spoedeisende hulp staat de toepassing van TIC echter nog in de kinderschoenen. In dit project ontwikkelt de HU, samen met partners en op basis van onderzoek, een TIC-programma voor de spoedeisende hulp.

Zorg voor de zorg. De ontwikkeling van een Trauma-Informed Care-programma op de Spoedeisende Hulp

Betrouwbaar meten van motorische ontwikkeling

Kinderfysiotherapeuten begeleiden veel baby’s waarbij er zorgen zijn over de motorische ontwikkeling. Op dit moment is er echter nog geen geschikt systeem voor het observeren van de motorische ontwikkeling, terwijl dat van groot belang is: Een goed ontwikkelde motoriek is de basis voor andere ontwikkelingsdomeinen én een voorwaarde voor een fysiek actieve leefstijl op latere leeftijd.

Het inzetten van technologie bij het meten en analyseren van bewegingsproblemen zou een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor kinderfysiotherapeuten. Project BAMBAM werkt aan die technologie. Uitgangspunt is een bestaande smartsuit, een ‘slimme’ romper, met sensortechnologie en AI. Deze zal worden doorontwikkeld, in samenwerking met kinderfysiotherapeuten, ouders en experts. Het systeem moet uiteindelijk valide en betrouwbare metingen kunnen verzorgen in de thuissituatie van baby’s.

BAMBAM: BAby Motor development monitored By A Multisensor wearable

Slimme brace voor een rechte rug

In iedere middelbare schoolklas zit gemiddeld één kind met idiopathische scoliose: een verkromming van de wervelkolom. Deze verkromming kan toenemen tijdens de adolescente groeispurt, en – zonderbehandeling – leiden tot een verandering van de vorm van de borstkas. Om dat te voorkomen, dragen deze kinderen vaak een scoliosebrace in de jaren van de groeispurt. Maar hoe strak moet deze brace worden gedragen? Strak werkt hij het beste, maar té strak en hij veroorzaakt vervelende drukplekken, wonden of zelfs ongewenste vergroeiingen.

Door de brace ‘intelligent’ te maken met geavanceerde kracht- en druksensoren, krijgen de onderzoekers in dit project inzicht in hoeveel druk de brace op het lichaam uitoefent, welke druk nodig is voor optimale correctie en met welke kracht op welk moment van de dag de brace het best gedragen kan worden. Zo wordt de groei van de rug zo goed mogelijk bijgestuurd, terwijl er meer bewegingsvrijheid ontstaat met meer draagcomfort.

Intelligente scoliose brace

Samenwerken tegen schuld

Veel forensische cliënten hebben complexe schulden die samenhangen met andere problemen: werk, huisvesting, gezondheid…. Dit ontregelt het leven, belemmert resocialisatie en vergroot het risico op terugval in de criminaliteit. Om schulden vroegtijdig en in samenhang met andere problemen te kunnen aanpakken, is systematische samenwerking tussen ketenpartners belangrijk. Dit vereist inzicht in de rol van betrokken organisaties – zoals gevangeniswezen, reclassering, gemeentelijke nazorg en schuldhulpverlening. Wie doet wat en hoe kan samenwerking worden versterkt? Daar gaat een consortium onder leiding van Hogeschool Utrecht onderzoek naar doen. De onderzoekers willen uiteindelijk concrete handvatten (handreikingen, tools) opleveren ter versterking van de samenwerking rond forensische cliënten met schulden.

De prijs van delinquentie: Een onderzoek naar versterking van interdisciplinaire samenwerking in de justitiële keten en het sociaal domein rond forensische cliënten met schulden

Bijdragen aan het oplossen van vraagstukken

Evelien Kooiman-Dijkstra, programmamanager RAAK-publiek: “De toegewezen projecten laten zien hoeveel prangende vragen er in de publieke sector zijn. Hoe mooi is het dat praktijkgericht onderzoek van hogescholen kan bijdragen aan het oplossen van deze maatschappelijke vraagstukken!”

Kijk voor een overzicht van alle gehonoreerde projecten op de website van Regieorgaan SIA

Spar en SSH hebben plannen op korte termijn voor bewoners Utrecht Science Park

Op dinsdag 10 juni jl. werd de gemeenteraad bijgepraat tijdens een informatiesessie op het kantoor van Stichting Utrecht Science Park over de stand van zaken omtrent de leefbaarheid op het Utrecht Science Park. Daar werden de resultaten van een enquête onder student-bewoners en de plannen van o.a. de supermarkt, SSH en Universiteit Utrecht gepresenteerd rondom dit thema.

UtrechtInc, Philips

Startups van UtrechtInc vallen in de prijzen bij de Philips Innovation Awards

Het was een bijzondere avond vol innovatie en ondernemerschap, waarbij de startups van UtrechtInc in de spotlight stonden tijdens de 20e editie van de Philips Innovation Award Grand Final.

Botanische tuinen

Feestelijke opening grootste en meest complete Evolutietuin

De nieuwe, voor zover bekend grootste en meest complete Evolutietuin ter wereld, is officieel geopend. Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen, Edwin Pos, benadrukte de rol van de Evolutietuin in relatie tot kennis over diversiteit in het plantenrijk en het ontstaan daarvan. Margot van der Starre, vice voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, verrichte de openingshandeling samen met Pos.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend

Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!