Samenwerking Louis Bolk Instituut en Universiteit Utrecht

Tijdens een feestelijke en informatieve bijeenkomst op woensdag 6 november hebben het Louis Bolk Instituut en Universiteit Utrecht een zogenoemd Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Hiermee spreken de partijen de intentie uit nauwer te gaan samenwerken. Het document werd ondertekend door Ilse Geijzendorffer (Louis Bolk Instituut) en Anton Pijpers (Universiteit Utrecht), in het bijzijn van Johan Garssen (voorzitter Future Food Utrecht).
Zowel het Louis Bolk Instituut als de Universiteit Utrecht hebben hun sporen verdiend als het gaat om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een duurzame en gezonde voedsel- en landbouwtransitie. Met het ondertekenen van deze overeenkomst spreken de partijen de intentie uit om in de toekomst intensiever en vaker samen te werken. Met deze samenwerking wordt ook het uitwisselen van studenten en kennis eenvoudiger. Het Louis Bolk Instituut en de Universiteit Utrecht werkten al eerder samen in diverse projecten, maar willen dit nu actief verder uitbouwen.
Inhoudelijke kennismaking en verkenning
Na de ondertekening presenteerden drie onderzoekers van het Louis Bolk Instituut resultaten uit hun onderzoek waarna ze hierover in discussie gingen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Samen verkenden ze gemeenschappelijke interesses en mogelijkheden voor verdere samenwerking, onder andere op de thema’s ‘kruidenrijk grasland’, ‘dierenwelzijn’ en ‘eerlijk voedsel’. De middag werd afgesloten met een feestelijke borrel waarbij – als onderdeel van een voedselexperiment – duurzame, vegetarische hapjes werden geserveerd.
Platform voor wetenschappers
Future Food Utrecht is een community binnen het strategische thema Pathways to Sustainability van de Universiteit Utrecht. Het biedt een platform waar wetenschappers en externe stakeholders door middel van uniek transdisciplinair onderzoek en onderwijs bijdragen aan de transitie in de voedselketen, voor een duurzamere wereld.
Duurzame landbouw, voeding en gezondheid
Het Louis Bolk Instituut is een onafhankelijk internationaal erkend onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Kenmerkend is dat onderzoek uitgevoerd wordt met en voor de praktijk. Op deze wijze verbindt het instituut wetenschap, beleid en praktijk met elkaar.

Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation viert lancering en opening locatie
Op 7 juli 2025 werd het Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation officieel gelanceerd en opende het zijn locatie op het Utrecht Science Park. Het centrum stimuleert de overgang naar dierproefvrije medische innovaties en werkt samen met meer dan 60 partners aan onderzoek, educatie en toepassing in de praktijk.

“Een Academisch Kwartiertje met…”
De shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…” neemt je in 15 minuten mee naar verrassende plekken op het Utrecht Science Park, met verhalen over duurzaamheid, biodiversiteit en historie. Beluister de afleveringen via Spotify of bij een van de gerecyclede luisterpalen op de campus.

Utrecht Science Park Zomercafé in teken van 900 miljoen jaar plantenevolutie
Tijdens het Utrecht Science Park Zomercafé in de Botanische Tuinen stond de evolutie van planten centraal, met de onthulling van de nieuwe Evolutietuin als groene tijdreis door 900 miljoen jaar plantengeschiedenis.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend
Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!