Onderzoek Prinses Máxima Centrum naar erfelijkheid en kinderkanker

Arts-onderzoekers Jette Bakhuizen en Sebastian Bon doen onderzoek om de diagnostiek naar erfelijke aanleg voor kinderkanker te verbeteren. Door de resultaten van deze studies is het beleid voor erfelijkheidsonderzoek aangepast. Er is ook een video voor kinderen en ouders die uitlegt wat erfelijkheidsonderzoek is en wat de voor- en nadelen zijn.
‘Bij DNA-onderzoek kijken we naar het genetisch materiaal van een kind om te zien welke veranderingen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de kankercellen, ‘ vertelt Jette Bakhuizen. ‘We onderzoeken zowel tumorcellen als gezonde cellen die de erfelijke aanleg van het kind weergeven. Dit helpt niet alleen bij het stellen van een precieze diagnose, maar ook bij het bepalen van de beste behandeling.’
‘Het is belangrijk om te begrijpen dat DNA-onderzoek van de normale cellen niet alleen het zieke kind kan helpen, maar ook van waarde kan zijn voor familieleden. Als we een erfelijke aanleg ontdekken, kunnen zij worden gecontroleerd, wat kan helpen bij vroegtijdige opsporing van kanker. Dat biedt mogelijkheden voor betere behandelingen’, vertelt Sebastian Bon.
Jette Bakhuizen: ‘Bij het stellen van de diagnose wordt voortaan een beperkte set van genen die aanleg voor kanker geven getest, alleen die genen die echt kunnen helpen bij het stellen van de diagnose en kiezen van de juiste behandeling. Wanneer de kinderoncoloog of ouders vragen hebben over erfelijke aanleg kan een kind vervolgens alsnog verwezen worden naar de klinisch geneticus. Omdat we het belangrijk vinden om onderzoek te doen naar nieuwe verbanden tussen DNA veranderingen in aanleg en ontstaan van kinderkanker, gaan we alle kinderen/ouders toestemming vragen voor wetenschappelijk onderzoek naar aanleg voor kanker.’
In de interactieve video over erfelijkheid geeft Sebastian Bon stap voor stap uitleg over erfelijkheidsonderzoek. Wanneer wordt erfelijkheidsonderzoek gedaan? Wat zijn en voor- en nadelen? Wat kunnen consequenties zijn?

Spar en SSH hebben plannen op korte termijn voor bewoners Utrecht Science Park
Op dinsdag 10 juni jl. werd de gemeenteraad bijgepraat tijdens een informatiesessie op het kantoor van Stichting Utrecht Science Park over de stand van zaken omtrent de leefbaarheid op het Utrecht Science Park. Daar werden de resultaten van een enquête onder student-bewoners en de plannen van o.a. de supermarkt, SSH en Universiteit Utrecht gepresenteerd rondom dit thema.

Startups van UtrechtInc vallen in de prijzen bij de Philips Innovation Awards
Het was een bijzondere avond vol innovatie en ondernemerschap, waarbij de startups van UtrechtInc in de spotlight stonden tijdens de 20e editie van de Philips Innovation Award Grand Final.

Feestelijke opening grootste en meest complete Evolutietuin
De nieuwe, voor zover bekend grootste en meest complete Evolutietuin ter wereld, is officieel geopend. Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen, Edwin Pos, benadrukte de rol van de Evolutietuin in relatie tot kennis over diversiteit in het plantenrijk en het ontstaan daarvan. Margot van der Starre, vice voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, verrichte de openingshandeling samen met Pos.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend
Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!