Indrukwekkende presentaties van nieuwe celtechnieken tijdens drukbezocht event Ziekenhuis van de Toekomst

Datum:
Ziekenhuis van de toekomst, 2024, USW

Een nieuwe knie met eigen kraakbeencellen? Of een wereld waarin geen tekort is aan donororganen? Het klinkt als toekomstmuziek, maar tijdens het drukbezochte publieksevent ‘Ziekenhuis van de Toekomst’ op dinsdag 1 oktober in het UMC Utrecht, bleek dat de realiteit dichterbij is dan je denkt.

Regeneratieve geneeskunde

Het thema van de avond was regeneratieve geneeskunde. Dit is erop gericht om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die profiteren van het vermogen van het lichaam om beschadigd weefsel zelf te herstellen. Tijdens de avond waren er zeer interessante presentaties en demo’s die de bezoekers een unieke blik in de toekomst van de geneeskunde gaven.

Stamcellen

Na de introductie door Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur UMC Utrecht, en Stephan van Duin gaf Universitair docent en bioloog Joost Fledderus een heldere uitleg over wat stamcellen zijn, waarom ze zo belangrijk zijn voor de geneeskunde en hoe ze de toekomst van behandelingen kunnen veranderen. Stamcellen, vormen de basis van het menselijk lichaam en zijn door deling in staat om te veranderen in andere celtypes.

Een nieuwe knie met eigen kraakbeencellen

Orthopedisch chirurg Roel Custers gaf de bezoekers meer inzicht in de effectieve behandeling van artrose (een afname van kraakbeen rondom een gewricht) door het gebruik van stamcel-kraakbeentransplantatie.

Repareren van DNA

Vervolgens vertelde kinderarts Sabine Fuchs een indrukwekkend verhaal over de behandeling van kinderen met metabole ziekten.Dit zijn vaak ernstige ziekten die veroorzaakt worden door een foutje in het DNA. Dankzij de vooruitgang in genetische technieken wordt het steeds beter mogelijk om de foutjes in het DNA te repareren.

Alternatieven voor dialyse en repareren van hersenletsel

Na de pauze met interessante demo’s gaf nefroloog Karin Gerritsen uitleg over haar onderzoek hoe we dialyse beter, duurzamer en minder belastend voor de patiënt kunnen maken door het gebruik van slimme materialen, chiptechnologie en niercellen. Kinderarts-neonatoloog Manon Benders vertelde hoe stamcellen hersenletsel bij pasgeborenen kunnen repareren.

De prijs van innovatie

Tenslotte ging Renske ten Ham, onderzoeker op het gebied van Gezondheidseconomie, in op de kostenkant. Cel- en gentherapieën zijn vaak veel duurder dan reguliere behandelingen, maar wel van wezenlijk belang voor de genezing van een patiënt. Renske ontwikkelt modellen om vergoedingsbeslissingen te ondersteunen.

Indrukwekkende avond

Al met al een zeer indrukwekkende avond tijdens de Utrecht Science Week, waarin de bezoekers meegenomen werden in de mooie innovaties binnen de geneeskunde van het UMC Utrecht, in samenwerking met veel andere partijen en organisaties.

Spar en SSH hebben plannen op korte termijn voor bewoners Utrecht Science Park

Op dinsdag 10 juni jl. werd de gemeenteraad bijgepraat tijdens een informatiesessie op het kantoor van Stichting Utrecht Science Park over de stand van zaken omtrent de leefbaarheid op het Utrecht Science Park. Daar werden de resultaten van een enquête onder student-bewoners en de plannen van o.a. de supermarkt, SSH en Universiteit Utrecht gepresenteerd rondom dit thema.

UtrechtInc, Philips

Startups van UtrechtInc vallen in de prijzen bij de Philips Innovation Awards

Het was een bijzondere avond vol innovatie en ondernemerschap, waarbij de startups van UtrechtInc in de spotlight stonden tijdens de 20e editie van de Philips Innovation Award Grand Final.

Botanische tuinen

Feestelijke opening grootste en meest complete Evolutietuin

De nieuwe, voor zover bekend grootste en meest complete Evolutietuin ter wereld, is officieel geopend. Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen, Edwin Pos, benadrukte de rol van de Evolutietuin in relatie tot kennis over diversiteit in het plantenrijk en het ontstaan daarvan. Margot van der Starre, vice voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, verrichte de openingshandeling samen met Pos.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend

Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!