Eerste Post-COVID expertisecentra voor kinderen per februari geopend

Vanaf 1 februari 2025 openen de eerste post-COVID expertisecentra voor kinderen in Amsterdam UMC, Maastricht UMC+ en UMC Utrecht. Deze centra richten zich specifiek op kinderen en jongeren met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Door de gebundelde expertise van de umc’s op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs krijgen kinderen uit heel Nederland toegang tot diagnostiek en behandelingen volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Sinds 1 november 2024 kunnen kinderen en volwassenen met post-COVID zich via de huisarts aanmelden voor de post-COVID expertisecentra. Vanaf 1 februari 2025 worden nu de eerste kinderen gezien in de expertisecentra in Amsterdam, Maastricht en Utrecht. Volwassenen met post-COVID klachten konden al vanaf november 2024 terecht in de post-COVID expertisecentra in Amsterdam UMC, Erasmus MC en Maastricht UMC+.
Minister Fleur Agema: “Ik ben ontzettend blij dat nu ook de speciale poli’s voor kinderen met post-COVID opengaan. Vele kinderen kunnen als gevolg van deze ziekte niet meer naar school, sporten of naar een feestje met vrienden. Hun leven staat stil en dat is vreselijk voor hen, maar ook voor bijvoorbeeld hun ouders. Met het openen van deze speciale poliklinieken gloort er weer een sprankje hoop voor hen. Ik weet dat het openen van deze poliklinieken geen gemakkelijke klus was, en in ben dan ook dankbaar voor de inzet van alle betrokken partijen, waaronder de patiëntenverenigingen, artsen, onderzoekers en zorgverzekeraars, waardoor dit mogelijk is gemaakt.”
Ook de samenwerkende patiëntenorganisaties Kinderen met LongCovid, PostCovid NL en Long Covid Nederland vinden het geweldig nieuws dat kinderen nu terecht kunnen in de expertisecentra. Diewke de Haen namens de patiëntenorganisaties: “Het is een veelbelovende eerste stap! Dankzij de opening van de expertisecentra kan waardevolle kennis worden verzameld die bijdraagt aan het herkennen van post-COVID door zorgverleners en die de zorg van álle kinderen met post covid kan verbeteren.”
Persoonlijke aanpak
Kinderen die de centra bezoeken, worden uitgebreid onderzocht door multidisciplinaire teams van zorgverleners. Deze teams stemmen de zorg af op de individuele klachten en behoeften van de patiënt. De resultaten van behandelingen worden regelmatig geëvalueerd, zodat diagnostiek en zorg kunnen worden aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ook veelbelovende behandelmethoden uit binnen- en buitenland worden zo snel mogelijk geanalyseerd en waar mogelijk ingezet.
De oprichting van de post-COVID expertisecentra is het resultaat van nauwe samenwerking met onder andere patiëntenorganisaties en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Door deze samenwerkingen sluit de zorg aan bij de specifieke behoeften van kinderen en hun families.
Verlichten klachten
In de Nederlandse expertisecentra krijgen patiënten een gepersonaliseerd behandelplan, gericht op het verbeteren van de klachten en daarmee ook de levenskwaliteit. Hiermee bieden de centra nieuw perspectief aan kinderen die vaak al lang kampen met post COVID klachten. Tegelijkertijd wordt er in de centra onderzoek gedaan naar lichamelijke verstoringen bij post-COVID, om meer inzicht te krijgen in de oorzaak en de gevolgen van post-COVID.
De verwachting is dat in de komende maanden honderden kinderen worden geholpen in de expertisecentra. Dit markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de zorg voor kinderen met post-COVID. Door continu samen te werken met zorgprofessionals, onderzoekers en patiëntenorganisaties dragen de umc’s bij aan beter begrip van deze complexe aandoening en aan toekomstgerichte oplossingen.
Kennisdeling
De post-COVID expertisecentra zijn opgericht met een dubbele missie: het bieden van hoogwaardige zorg en het versneld opdoen van kennis en ervaring. De centra zijn niet opgericht om alle post-COVID patiënten in Nederland op korte termijn te behandelen, maar om snel kennis en ervaring op te doen en deze vervolgens te delen met ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners. Zo willen we de beste zorg voor post-COVID patiënten mogelijk maken; dicht bij huis waar mogelijk, verder van huis waar nodig.

Universiteit Utrecht op nummer 1 van Nederland in ShanghaiRanking
De Universiteit Utrecht is volgens de ShanghaiRanking 2024 opnieuw uitgeroepen tot de beste universiteit van Nederland en staat wereldwijd op plek 55.

Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation viert lancering en opening locatie
Op 7 juli 2025 werd het Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation officieel gelanceerd en opende het zijn locatie op het Utrecht Science Park. Het centrum stimuleert de overgang naar dierproefvrije medische innovaties en werkt samen met meer dan 60 partners aan onderzoek, educatie en toepassing in de praktijk.

“Een Academisch Kwartiertje met…”
De shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…” neemt je in 15 minuten mee naar verrassende plekken op het Utrecht Science Park, met verhalen over duurzaamheid, biodiversiteit en historie. Beluister de afleveringen via Spotify of bij een van de gerecyclede luisterpalen op de campus.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend
Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!