Universiteit Utrecht leidt NEOLIVER-project om revolutie binnen levertransplantatie te versnellen

Datum:
Universiteit utrecht, onderzoek, neoliver

De Universiteit Utrecht heeft het NEOLIVER-project gelanceerd onder leiding van Bart Spee, universitair hoofddocent bij de faculteit Diergeneeskunde. Het doel van het project is om de wereldwijde orgaantekortcrisis aan te pakken. Dat willen de onderzoekers bereiken door bioprinttechnologie te ontwikkelen om functionele, implanteerbare leverweefsels te creëren.

Voortbouwend op het succes van het vorige project ORGANTRANS, waarbij kleine leverconstructen werden ontwikkeld en met succes in muizen werden getransplanteerd, streeft het NEOLIVER-project ernaar de grenzen van regeneratieve geneeskunde te verleggen. Het doel is om geautomatiseerde bioprinttechnologie te ontwikkelen die in staat is dichte, gevasculariseerde leverconstructen te produceren uit patiënt-eigen stamcellen. Deze leverconstructen, eigenlijk een soort mini-organen, noemen we organoïden. Deze gebioprinte leverweefsels zijn ontworpen om te dienen als levensvatbare alternatieven voor donororganen, waarmee de dringende wereldwijde behoefte aan levertransplantaties in de toekomst wordt aangepakt.

Voor patiënten met een leverziekte

Het project, dat vier jaar duurt, brengt een consortium samen van Europese instellingen en bedrijven die gespecialiseerd zijn in regeneratieve geneeskunde, bioprinting en klinische vertaling. “Ons doel is om een gestandaardiseerd en geautomatiseerd productieproces te creëren voor  functionele leverweefsels, als toekomstige reddingslijn voor patiënten die lijden aan een vergevorderde leverziekte”, zegt Bart Spee.

De innovatieve technologieën die voor het eerst in dit project worden ontwikkeld en geïmplementeerd, zullen de schaalbaarheid, efficiëntie en precisie van de productie van gebioprinte weefsels verbeteren. Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting de overlevingskansen en functionaliteit van getransplanteerde weefsels aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd de afhankelijkheid van donororganen verminderen. Bovendien kan de technologie worden uitgebreid naar andere dichte weefsels zoals de alvleesklier, longen en nieren, wat het potentieel in de regeneratieve geneeskunde vergroot.

Regeneratieve geneeskunde-hub van Utrecht

NEOLIVER versterkt de rol van Utrecht als wereldwijd knooppunt voor regeneratieve geneeskunde, voortbouwend op de prestaties van Regenerative Medicine Utrecht (RMU). RMU is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, het Hubrecht Instituut en industriële partners, gericht op innovatie in bioprinting en geavanceerde therapieën. “Het succes van NEOLIVER demonstreert het leiderschap van Utrecht in het vertalen vanonderzoek naar oplossingen die patiënten ten goede komen”, zegt Spee.

Tekort aan donororganen

Naarmate het NEOLIVER-project vordert, belooft het niet alleen een oplossing te bieden voor het tekort aan orgaandonoren, maar ook een nieuwe standaard te zetten in weefselengineering, wat de weg opent naar gepersonaliseerde en schaalbare regeneratieve therapieën.

Het project wordt financieel gesteund door het Horizon-financieringsprogramma van de Europese Unie (nummer 101191649) en Zwitserse Staatssecretariaat voor Onderwijs, Onderzoek en Innovatie (totaal €10M).

Spar en SSH hebben plannen op korte termijn voor bewoners Utrecht Science Park

Op dinsdag 10 juni jl. werd de gemeenteraad bijgepraat tijdens een informatiesessie op het kantoor van Stichting Utrecht Science Park over de stand van zaken omtrent de leefbaarheid op het Utrecht Science Park. Daar werden de resultaten van een enquête onder student-bewoners en de plannen van o.a. de supermarkt, SSH en Universiteit Utrecht gepresenteerd rondom dit thema.

UtrechtInc, Philips

Startups van UtrechtInc vallen in de prijzen bij de Philips Innovation Awards

Het was een bijzondere avond vol innovatie en ondernemerschap, waarbij de startups van UtrechtInc in de spotlight stonden tijdens de 20e editie van de Philips Innovation Award Grand Final.

Botanische tuinen

Feestelijke opening grootste en meest complete Evolutietuin

De nieuwe, voor zover bekend grootste en meest complete Evolutietuin ter wereld, is officieel geopend. Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen, Edwin Pos, benadrukte de rol van de Evolutietuin in relatie tot kennis over diversiteit in het plantenrijk en het ontstaan daarvan. Margot van der Starre, vice voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, verrichte de openingshandeling samen met Pos.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend

Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!