Twee Utrechtse onderzoekers ontvangen hoogste Nederlandse wetenschapsprijzen

Twee vooraanstaande Utrechtse onderzoekers zijn dit jaar onderscheiden met de hoogste onderscheidingen binnen de Nederlandse wetenschap: de Spinoza- en Stevinpremies. Beide prijzen, ook wel de ‘Nederlandse Nobelprijzen’ genoemd, worden toegekend aan onderzoekers die uitmuntend en baanbrekend werk leveren. Iedere winnaar ontvangt 1,5 miljoen euro voor verder onderzoek en het benutten van hun kennis.
Hoogleraar en filosoof Ingrid Robeyns van de Universiteit Utrecht ontvangt de Stevinpremie. Zij is bekend om haar onderzoek naar ongelijkheid en de maatschappelijke impact van extreme rijkdom. Robeyns pleit voor een bovengrens aan persoonlijke rijkdom en ontwikkelt beleidsvoorstellen die bijdragen aan het terugdringen van ongelijkheid en het versterken van democratische instituties. Haar werk biedt concrete oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en wordt breed gewaardeerd, onder andere door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Robeyns benadrukt dat de prijs extra betekenis heeft omdat de impact van filosofisch onderzoek vaak lastig tastbaar te maken is: “Mijn bijdragen liggen op het niveau van ideeën en concepten die helpen de samenleving beter te begrijpen en in te richten.”
De Spinozapremie gaat dit jaar naar hoogleraar experimentele genetica Thijn Brummelkamp, tevens wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut. Hij krijgt de prijs voor zijn innovatieve genetische onderzoek, waarmee hij de tactieken van ziekteverwekkers weet te ontrafelen. Met zelf ontwikkelde technieken kunnen onderzoekers wereldwijd nu de werking van genen in menselijk DNA beter bestuderen, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker en infectieziekten. Brummelkamp benadrukt zijn brede aanpak: “Ik focus bewust niet op één pad, maar juist op onderzoek waarmee ik in allerlei richtingen ontdekkingen kan doen die mens en wetenschap nieuwe inzichten bieden.”
De NWO-onderscheidingen onderstrepen het belang van fundamenteel en maatschappelijk relevant onderzoek. Terwijl de Spinozapremies zich richten op baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen, leggen de Stevinpremies de nadruk op kennisbenutting met directe maatschappelijke impact.
Bronnen: RTV Utrecht, Universiteit Utrecht

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend
Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!