Meer inzicht in sterk verhoogde eiwitinname kwetsbare groepen

Speciaal voor kinderen met kanker is het met het oog op hun gezondheid belangrijk om voorzichtig te zijn met sterk verhoogde eiwitinname. Deze conclusie trekken onderzoekers van de Hoeijmakers-groep in het Prinses Máxima Centrum na onderzoek bij muizen naar de invloed van voeding op DNA-schade. Om meer te weten te komen over de precieze mechanismen en effecten vindt er in het Máxima vervolgonderzoek plaats.
Dát de samenstelling van je dieet effect heeft op de gezondheid en levensduur is algemeen bekend. Maar het plaatje over de lange termijn gezondheidseffecten van specifieke voedingsonderdelen en de bijbehorende hoeveelheden is nog niet compleet. Onderzoekers van de Hoeijmakers-groep in het Prinses Máxima Centrum onderzochten daarom het effect op celveroudering van eiwitinname, een van de belangrijkste voedingsstoffen. In dit onderzoek bleken snel verouderde muizen die overmatig eiwitten en minder koolhydraten aten, korter te leven dan soortgenoten die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen innamen. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature Metabolic Health and Disease.
Doordachte eiwitinname
Ivar van Galen, promovendus in de Hoeijmakers-groep, is eerste auteur van de studie. In de studie kregen muizen een meer dan verdubbelde eiwitiname ten opzichte van het zogenaamde standaard controledieet: ‘We zagen bij snel verouderde muizen dat deze sterk verhoogde inname van eiwitten in combinatie met een verminderde inname van koolhydraten zorgde voor meer schade aan het DNA. Deze extra schade aan het hele genoom leidde tot een significant kortere levensduur. We vermoeden dat het vooral gaat om de hoeveelheid eiwit uit het dieet dat niet door het lichaam wordt gebruikt voor bijvoorbeeld spieropbouw. Deze ‘rest’ eiwitten worden omgezet in energie en de bijproducten van dit proces kunnen onder andere tot DNA-schade leiden.’
Verouderde muizen en de mens
Voor het onderzoek werden zogenoemde ‘snel verouderde muizen’ gebruikt. De eigenschappen van de cellen en het DNA van deze muizen maken onderzoek naar celveroudering en de effecten hiervan sneller mogelijk, vergeleken met onderzoek met ‘gewone’ muizen. Dr. Wilbert Vermeij, senior postdoctoraal en Oncode Institute onderzoeker, leidde het onderzoek en legt uit hoe de resultaten van deze voedingsstudie bij muizen zijn te vertalen naar de mens: ‘Er is ook beperkte, gepubliceerde, publieke onderzoeksdata beschikbaar van eenzelfde soort onderzoek bij ‘gewone’ muizen, ratten en mensen. We hebben die data vergeleken met onze data en zagen eenzelfde trend. Dit maakt het aannemelijk dat wat wij in onze muizen zagen direct te vertalen is naar de mens en dus ook kinderen met kanker.’
Aangepast dieet?
Om het exacte kantelpunt van verhoogde eiwitinname richting celveroudering en een kortere levensduur te bepalen is meer onderzoek nodig, ook in combinatie met het effect van beweging. Tot die tijd geeft Vermeij aan dat het goed is om voorzichtig te zijn met sterk verhoogde eiwitinname. ‘Hoewel het gaat om hoeveelheden die kinderen met kanker door diverse redenen zelden innemen, hebben zij vanwege hun behandeling al meer kans op DNA-schade. Evenals kinderen met zeldzame verouderingsziekten. Zij moeten het risico op aanvullende DNA-schade, zoals door sterk verhoogde eiwitinname, dan ook beperken.’
In de onlangs in het Máxima geopende FitCo-studie wordt de eiwit-inname van kinderen met kanker daarom ook meegenomen. Daarbij wordt bloed afgenomen, zodat de Hoeijmakers-groep de transcriptiestress als maat voor DNA-schade, bij deze kinderen kan meten. Zo krijgt dit onderzoek een vervolg in deze studie naar hoe voeding en beweging en lichaamssamenstelling invloed hebben op behandeluitkomsten en de kwaliteit van leven van kinderen met kanker.
Dit onderzoek is financieel onder andere mogelijk gemaakt door het Amerikaanse National Institute of Health (NIH), het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Regiodeal Foodvalley en Oncode Insitute.

In de knoop: hoe cellen DNA-knopen ontwarren om het genoom te beschermen
DNA ziet er niet altijd uit als de bekende dubbele helix. Soms vouwt het zich in ongebruikelijke vormen. Een van die vormen is de G-quadruplex (G4), een soort knoop in het DNA. Deze knopen spelen een rol bij het aan- of uitzetten van genen. Maar als ze niet op tijd worden ontward, kunnen ze schade aan het genoom veroorzaken. Onderzoekers van de groep van Puck Knipscheer, in samenwerking met het Karolinska Institutet, hebben nu een verrassend mechanisme ontdekt dat deze knopen onder controle houdt. Hun bevindingen zijn op 12 juni gepubliceerd in Science en kunnen bijdragen aan nieuwe behandelstrategieën voor ziekten zoals kanker.

Aantal dierproeven Universiteit Utrecht en UMC Utrecht in 2024 opnieuw gedaald
Het aantal dierproeven van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht is in het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Er is een daling van 14.192 in 2023 naar 12.584 in 2024. Dit blijkt uit het gezamenlijke Jaarverslag Dierproeven 2024.

Utrecht Life Sciences: van pitch naar praktijk
Op 1 oktober 2024 begon Paul Coffer als wetenschappelijk directeur van het strategische thema Life Sciences van de Universiteit Utrecht. Inmiddels is hij ruim een half jaar verder. De wittebroodsweken liggen achter hem; het vizier staat op scherp. Wat trof hij aan, en waar wil hij naartoe? “We hebben alles in huis – nu is het tijd om elkaar écht te vinden.”

Recordaantal deelnemers over de finish op het zonovergoten Utrecht Science Park tijdens de HiPRO Utrecht Marathon
Op zondag 18 mei stond Utrecht volledig in het teken van sport. De HiPRO Utrecht Marathon beleefde een bijzondere editie met een volledige ronde op de marathonafstand en een recordaantal deelnemers van ruim 18.500. In de ochtend begonnen duizenden lopers aan hun run. Traditiegetrouw vonden de start en finish plaats op het Utrecht Science Park, dat het bruisende hart vormde van dit sportieve evenement.