Feestelijke opening grootste en meest complete Evolutietuin

Datum:
Botanische tuinen

De nieuwe, voor zover bekend grootste en meest complete Evolutietuin ter wereld, is officieel geopend. Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen, Edwin Pos, benadrukte de rol van de Evolutietuin in relatie tot kennis over diversiteit in het plantenrijk en het ontstaan daarvan. Margot van der Starre, vice voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, verrichte de openingshandeling samen met Pos.

De Evolutietuin is geschikt voor bezoekers die graag een wandeling in een mooie tuin maken en voor iedereen die meer wil leren over plantenevolutie.  Langs de paden zijn meerdere plekken waar je informatie krijgt over de belangrijkste momenten – sleutelmomenten – in de plantenevolutie. Op elk sleutelmoment staan een informatiebord én een artistieke installatie. Je ontdekt er hoe vaatstelsels ontstonden of op welke manieren planten voor zaadverspreiding zorgen. De installaties zijn op verschillende manieren dynamisch: want evolutie is altijd in beweging. In de Evolutietuin wandel je door 900 miljoen jaar plantenevolutie.

Laatste wetenschappelijke inzichten

Pos, die zelf biologie studeerde  aan de Universiteit Utrecht, stond tijdens de opening stil bij de rol van de plantenevolutie voor diversiteit. Pos: “De immense diversiteit van het plantenrijk, die ook in de andere tuindelen is te bewonderen, spreekt tot de verbeelding. In deze nieuwe Evolutietuin kan ons publiek, van onze studenten, medewerkers tot en met de bredere maatschappij, leren over hoe diversiteit tot stand is gekomen. Ik ben er dan ook trots op dat de Evolutietuin volledig aansluit bij de laatste wetenschappelijke inzichten, overzichtelijk én begrijpelijk is voor een breed publiek.”

Leren over het plantenrijk

Margot van der Starre plantte in 2022 de eerste boom in de Evolutietuin. Sindsdien heeft zij de ontwikkeling en groei van het nieuwe tuindeel op de voet gevolgd. Zij zegt hierover: “Tijdens mijn lunchpauzes zag ik de Evolutietuin van een padenstructuur met heel veel dezelfde planten, om de grond rijp te maken voor de Evolutietuin, veranderen naar wat het nu is. En dat maakt me trots. De goede uitleg draagt bij aan voortdurende overdracht van kennis. En kennis delen is de belangrijkste taak van een universiteit. Het is mijn wens dat vooral veel jongeren de Evolutietuin in de toekomst zullen bezoeken en daardoor leren over het plantenrijk en de ontwikkeling ervan.”

Evolutie: fundament van biologie

In de Evolutietuin – voor zover bekend de grootste en meest complete ter wereld – leer je meer over de evolutie van planten. Pos zegt hierover: “Evolutie staat aan de basis van de enorme diversiteit aan planten die we nu kennen: er zijn inmiddels al zo’n 400.000 plantensoorten beschreven en we hebben nog niet alles op deze wereld gevonden. Evolutie het fundament van de biologie: het helpt begrijpen hoe biodiversiteit ontstaat en verandert. En in deze tijd, waarin de biodiversiteit in de wereld in razend tempo afneemt, is dat begrip van groot belang.”

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur. In juni vinden er meerdere feestelijke openingsactiviteiten plaats.

Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation viert lancering en opening locatie

Op 7 juli 2025 werd het Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation officieel gelanceerd en opende het zijn locatie op het Utrecht Science Park. Het centrum stimuleert de overgang naar dierproefvrije medische innovaties en werkt samen met meer dan 60 partners aan onderzoek, educatie en toepassing in de praktijk.

Utrecht Science Park Zomercafé in teken van 900 miljoen jaar plantenevolutie

Tijdens het Utrecht Science Park Zomercafé in de Botanische Tuinen stond de evolutie van planten centraal, met de onthulling van de nieuwe Evolutietuin als groene tijdreis door 900 miljoen jaar plantengeschiedenis.

Onderhoud asfalt Universiteitsweg

De Universiteitsweg in Utrecht krijgt deze zomer nieuw asfalt en meer groen, met werkzaamheden van 21 juli tot 26 augustus en tijdelijke afsluitingen en omleidingen in fasen.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend

Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!