Robin Lechner

Interview met Robin Lechner van UtrechtInc

Kun je wat vertellen over UtrechtInc? 

UtrechInc brengt innovaties naar de markt die hier op het Utrecht Science Park zijn ontstaan. Vaak zijn die innovaties op het gebied van gezondheidszorg, duurzaamheid of onderwijs. De innovaties die vanuit de startups bij UtrechtInc naar de markt gebracht worden zitten vaak in de product- of de servicehoek. Bij een product moet je denken aan bijvoorbeeld een medisch device, een slimme batterij of een module om het onderwijs beter te maken. Bij service zit het meer in een platform of een app. Dat zijn vaak de wat complexere tech-startups waar ook AI en machine learning bij komen kijken. De startups worden opgericht door lokale onderzoekers, artsen, studenten en ondernemers. 

Eigenlijk iedereen die zich meldt bij UtrechtInc wil een innovatie vermarkten om de samenleving vooruit te helpen, maar is er nog net niet helemaal klaar voor om dit op eigen houtje te doen. Wat wij hier bij UtrechtInc aanbieden om de startups te ondersteunen is heel divers; van workshops tot coaching, tot matchmaking events. In juni bestaan we precies 15 jaar met UtrechtInc.  

Wat is jouw rol bij UtrechtInc? 

Bij UtrechtInc ben ik programma- en eventcoördinator, wat eigenlijk heel erg in elkaar overvloeit. Ik maak programma's voor beginnende ondernemers uit de regio, medewerkers van de universiteit en studenten. De programma’s bestaan uit heel veel events, van hele kleine events en coachingsessies tot een groot event voor alle startups in de community of tijdens de Utrecht Science Week.

Uiteindelijk, is zo'n Utrecht Science Week hartstikke relevant voor beginnende ondernemers. De ondernemers moeten een netwerk opbouwen, zoeken sparringspartners, inspiratie en talent. Die plekken waar iedereen samenkomt, daar moeten ondernemers op af. 

  

Wat is jouw impact op Utrecht Science Park of nog breder op de regio? 

Het korte antwoord op de vraag is het vooruithelpen van tech-startups. We ondersteunen daarvoor ondernemers bij het valideren en op de markt brengen van innovatieve producten en services. Bij het valideren moet je denken aan het experimenteren en het testen van het product of de service. Daarbij moeten de ondernemers vooral in gesprek zijn met de doelgroep waarmee ze straks te maken gaan krijgen. De doelgroep is uiteindelijk de afnemer van het product.  

We ondersteunen in de praktijk door gewoon heel slim samen te werken met de partners in de regio, waaronder de partners hier op het Utrecht Science Park: de ziekenhuizen, de universiteit en de hogeschool. Door goed samen te werken kunnen we ons hogere doel bereiken. Dat is het innovatieklimaat van binnen- en buitenland tot een hoger niveau trekken vanuit Utrecht

  

Welke UtrechtInc startup zou je graag in de spotlight willen zetten? 

Wie ik sowieso wil noemen is ReCarbn. Zij hebben net een eerste grote deal gesloten met een Canadese partij. ReCarbn levert grote containers waarin zij CO2 opslaan, de CO2 wordt gefilterd uit de lucht en daar gaat de glastuinbouw van profiteren. Wat hier heel leuk aan is, is dat Recarbn eigenlijk als een heel jong team ontzettend snel stappen heeft gezet en een echt voorbeeld is voor veel jonge ondernemers. Ik benoem ReCarbn, omdat wij bij UtrechtInc veel medische technologie en life sciences bedrijven zien, maar de duurzaamheidstak is ook belangrijk en hiervoor kunnen ondernemers ook terecht bij ons.  

Daarnaast wil ik Doderm noemen. Zij komen vanuit de dierenfaculteit van de Universiteit Utrecht hier op Utrecht Science Park en zij hebben de Dorderm Hydro RepairGel gemaakt, waarmee ze huidproblemen bij dieren kunnen oplossen of in elk geval het dier kunnen verlossen van onnodige jeuken en pijnen.  

  

Bij welke organisatie zou jij wel eens een kijkje in de keuken willen nemen? 

Bij de Hogeschool Utrecht, omdat ik het ontzettend interessant vind om een kijkje achter de schermen te nemen in elke setting waar iets met onderwijs wordt gedaan vanuit mijn eigen studie.  

Heb je dan nog een specifieke faculteit waar je extra geïnteresseerd in bent? 

Dan zou ik het willen linken aan wat ik hier ook aan het doen ben. Ik ben benieuwd naar een faculteit of opleiding die iets doet met ondernemerschap of innovatie en wat daar gebeurt op die afdelingen.  

  

Welke ontwikkelingen heb je gezien in op het gebied van life sciences, gezondheid of duurzaamheid en de invloed hiervan binnen jouw organisatie/functie? 

De grootste ontwikkeling van de afgelopen twee jaar is de opkomst van Artificial Intelligence. Die  heeft een enorme invloed op wat startups doen, een startup komt bijna niet weg met het volledig negeren van de mogelijkheden met AI in hun beginnende bedrijf.  

We zien daarnaast veel meer life sciences bedrijven deze kant opkomen. Dat is een groep bedrijven die de wereld aanzienlijk beter maakt op het gebied van gezondheidszorg; het zijn de echte impact startups. Tegelijkertijd zijn het ook de trage startups die niet binnen twee jaar een eerste klant hebben of klaar zijn bij ons, dat kan wel 10 of 15 jaar duren. Ik ben nieuwsgierig naar waar bepaalde life sciences bedrijven, die zich dit jaar hebben gemeld bij ons,over twintig jaar staan.  

  

Welke droom heb je voor dit gebied en/of persoonlijk voor de toekomst (komende 5 tot 10 jaar)? 

Voor dit gebied heb ik de droom om nog meer de samenwerking en het stuk kennis delen op te zoeken tussen de partijen van het Utrecht Science Park. Dat gebeurt waar we kunnen, maar als we het samenwerken en kennis delen nog strakker en slimmer vormgeven, ik weet niet precies hoe, vandaar een droom, dan kunnen we nog veel meer mooie dingen neerzetten met z'n allen.  

Als je het hebt over de valorisatie taak, die we hier als verschillende partijen op het Utrecht Science Park toch wel allemaal hebben, dan denk ik dat een nauwere overkoepelende samenwerking tussen de partijen op het Utrecht Science Park een begin moet zijn, om studenten, wetenschappers en potentieel ondernemers te helpen die niet zo goed weten waar ze moeten aankloppen. Ook zou ik graag meer samenwerking willen zien tussen studenten van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Kortom; Utrecht Science Park samen sterk, samen één missie.  

Meer interviews

Bezig met laden