Universiteit Utrecht start ontwerpfase circulair faculteitsgebouw Diergeneeskunde

Datum:
diergeneeskunde, nieuw gebouw, uu

Met de start van de ontwerpfase voor het nieuwe faculteitsgebouw voor de faculteit Diergeneeskunde zet de Universiteit Utrecht een belangrijke stap in de transformatie van USP-Oost naar een toekomstbestendige en duurzame campus. Het gebouw wordt een voorbeeld van circulair bouwen en belichaamt de ambitie van de Universiteit Utrecht om duurzaamheid en innovatie in de praktijk te brengen.

Een duurzame transformatie voor de toekomst

Het nieuwe faculteitsgebouw vervangt het verouderde Martinus G. de Bruingebouw (MGB), het Androclusgebouw en Nieuw Gildestein en wordt gerealiseerd op de huidige locatie van het MGB. Door middel van aanbodgericht ontwerpen worden materialen uit het bestaande MGB hergebruikt in de nieuwbouw. Deze circulaire aanpak minimaliseert de impact op het milieu, zoals CO₂-uitstoot, en sluit aan bij de doelstelling van de Universiteit Utrecht om duurzame oplossingen te ontwikkelen. Met de ontmanteling van deze verouderde gebouwen en de realisatie van een toekomstbestendig faculteitsgebouw zet de universiteit een belangrijke stap in de bredere transformatie van USP-Oost naar een campus die innovatie en samenwerking stimuleert.

“Dit project laat zien hoe wij als universiteit duurzaamheid niet alleen onderwijzen, maar ook toepassen,” zegt Margot van der Starre, vicevoorzitter van het College van Bestuur. “Met dit gebouw creëren we een inspirerende omgeving die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en milieu, en een toekomstbestendige basis biedt voor onderwijs en onderzoek.”

Een etalage van wat Diergeneeskunde te bieden heeft

DP6 architectuurstudio en Vakwerk Architecten zijn geselecteerd op basis van hun unieke manier van aanbodgericht ontwerpen en de analyse van de opgave. Een belangrijk onderdeel van deze analyse is het ruimtelijke ‘Levenskabinet’. DP6: “Het hart van het gebouw zien we als een uitnodigende etalage waarin zichtbaar wordt wat Diergeneeskunde te bieden heeft. Het gebouw wordt een plek waar wetenschap, onderwijs en de samenleving samenkomen en waar interdisciplinaire samenwerking wordt gestimuleerd.”

“Het wordt een gebouw dat Diergeneeskunde ademt,” zegt Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde. “Met dit project realiseren we niet alleen een duurzame en innovatieve leer- en werkomgeving voor onze studenten en medewerkers, maar ook een plek waar we onze expertise verder kunnen laten groeien voor een gezonde wereld van morgen”.

Vertaling naar ontwerp

Met de start van de ontwerpfase wordt het Programma van Eisen door Team DP6 samen met de UU uitgewerkt en vertaald naar een ontwerp. In dit proces worden circulaire principes verder uitgewerkt. Het voorlopig ontwerp wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

De start van de ontwerpfase is een mijlpaal in de transformatie van USP-Oost en het realiseren van de duurzame doelen van de Universiteit Utrecht. Dit project onderstreept de rol van de universiteit als pionier op het gebied van circulair bouwen en duurzame innovatie.

Meer weten?

Lees meer over de transformatie van het Utrecht Science Park en de duurzame ambities van de Universiteit Utrecht op Campusontwikkeling.

impressie labs, diergeneeskunde

Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation viert lancering en opening locatie

Op 7 juli 2025 werd het Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation officieel gelanceerd en opende het zijn locatie op het Utrecht Science Park. Het centrum stimuleert de overgang naar dierproefvrije medische innovaties en werkt samen met meer dan 60 partners aan onderzoek, educatie en toepassing in de praktijk.

Academisch Kwartiertje met

“Een Academisch Kwartiertje met…”

De shortcastserie “Een Academisch Kwartiertje met…” neemt je in 15 minuten mee naar verrassende plekken op het Utrecht Science Park, met verhalen over duurzaamheid, biodiversiteit en historie. Beluister de afleveringen via Spotify of bij een van de gerecyclede luisterpalen op de campus.

Utrecht Science Park Zomercafé in teken van 900 miljoen jaar plantenevolutie

Tijdens het Utrecht Science Park Zomercafé in de Botanische Tuinen stond de evolutie van planten centraal, met de onthulling van de nieuwe Evolutietuin als groene tijdreis door 900 miljoen jaar plantengeschiedenis.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend

Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!