Sterke groei werkgelegenheid Campussen en Science Parks van Nederland

Datum:
Luchtfoto USP

Campussen en science parks van Nederland zijn essentieel voor groei van werkgelegenheid en nieuwe bedrijvigheid. Innovaties en vernieuwende samenwerkingen resulteren in oplossingen die maatschappelijke transities versnellen. Zo blijkt uit het op 4 december gepubliceerde onderzoeksrapport van Buck Consultants International (BCI). Uit het rapport blijkt dat ook het Utrecht Science Park qua werknemers sterk is gegroeid en met meer dan 31.000 werknemers verreweg het grootste science park van Nederland blijft.

“De aanzienlijke groei van arbeidsplaatsen zien wij op het Utrecht Science Park ook, zelfs ondanks het feit dat lange tijd de groei is belemmerd door gebrek aan labruimte. Inmiddels wordt er bij Utrecht Science Park veel meer ruimte gecreëerd. Ook bij onze satellietlocatie Utrecht Science Park Bilthoven komt na het de verhuizing van het RIVM veel goede ruimte beschikbaar. Hetzelfde geldt voor Utrecht Science Park Zeist na de verhuizing van TNO. Het is mooi om te zien dat Utrecht Science Park door de groei verreweg het grootste science park van Nederland blijft (zie pagina 31 van het rapport). We zien dat Utrecht Science Park ook de meeste werknemers bij kennisinstellingen heeft, en dit op circa 1,5 vierkante kilometer oppervlakte (zie pagina 30 van het rapport). Daarnaast zien we op het Utrecht Science Park ook een sterke groei van werkgelegenheid bij research & development-bedrijven, namelijk +76% vanaf 2018 tot nu. Dit is bijna 3 keer zo veel als de gemiddelde groei van werkgelegenheid in de gemeente Utrecht. Dit komt onder andere door de groei van Merus, GenDx en Genmab. Ook het aantal bedrijven is met 64% vanaf 2018 aanzienlijk gegroeid”, aldus Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder van Stichting Utrecht Science Park.

Het rapport onderstreept het belang om in kennis, innovatie en dus ook in de ontwikkeling van science parks, zoals Utrecht Science Park, te blijven investeren als banenmotor van stad, regio en land. Op basis van de omgevingsvisie zal het aantal banen bij research & development-bedrijven (van MBO tot WO) op het Utrecht Science Park de komende jaren nog met 4.000 tot 8.000 stijgen.

Bekijk en download het onderzoeksrapport:

Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation viert lancering en opening locatie

Op 7 juli 2025 werd het Ombion Centre for Animal-free Biomedical Translation officieel gelanceerd en opende het zijn locatie op het Utrecht Science Park. Het centrum stimuleert de overgang naar dierproefvrije medische innovaties en werkt samen met meer dan 60 partners aan onderzoek, educatie en toepassing in de praktijk.

Utrecht Science Park Zomercafé in teken van 900 miljoen jaar plantenevolutie

Tijdens het Utrecht Science Park Zomercafé in de Botanische Tuinen stond de evolutie van planten centraal, met de onthulling van de nieuwe Evolutietuin als groene tijdreis door 900 miljoen jaar plantengeschiedenis.

Onderhoud asfalt Universiteitsweg

De Universiteitsweg in Utrecht krijgt deze zomer nieuw asfalt en meer groen, met werkzaamheden van 21 juli tot 26 augustus en tijdelijke afsluitingen en omleidingen in fasen.

Programma Utrecht Science Week 2025 bekend

Het programma voor de Utrecht Science Week 2025 is bekend. Vanaf nu kun je je inschrijven voor één of meerdere van de vele inspirerende programmaonderdelen. Komende weken volgen nog meer programmaonderdelen. Neem alvast een kijkje, schrijf je in voor de programmaonderdelen waar jij graag bij wil zijn en mis niks!