Van lab naar markt: Irati’s startup journey
“Hoewel het risicovol is, heb ik vertrouwen in mijn technologie,” vertelt Irati Beltrán Hernández, die samen met Sebas Pronk een startup heeft opgericht. Samen ontwikkelen ze momenteel een nieuwe behandeling om kanker te genezen, die maar minimale bijwerkingen voor de patiënt heeft. Ze hebben recent het validatieprogramma van UtrechtInc afgerond, dat speciaal gericht is op life sciences startups. Nu werken ze fulltime aan hun startup, Lumox.
Wetenschappelijke kennis kan een aanzienlijke impact hebben, niet alleen via academische publicaties binnen de academische wereld zelf, maar ook breder in de maatschappij. De wetenschappelijke gemeenschap speelt dan ook een unieke rol in het vertalen van deze kennis naar positieve maatschappelijke veranderingen. Een manier om invulling te geven aan deze vertaalslag is het opzetten van een wetenschappelijk onderbouwde startup, een kans waarop Irati ongeveer een jaar geleden stuitte.
Tijdens haar promotieonderzoek en postdoc-jaren voerde Irati al het laboratoriumwerk en de dierproeven uit binnen een academische setting. Ze wilde haar onderzoek vervolgen door middel van menselijke proeven om uiteindelijk maatschappelijke impact te maken, maar besefte dat ze hiervoor een medicijn moest ontwikkelen en produceren, wat enkel mogelijk is met behulp van een aanzienlijke financiering. Zulke grote sommen geld zijn alleen buiten de academische wereld te vinden zijn, waarop ze samen met Sebas besloot om hun onderzoek om te zetten in een startup - Lumox.
Dit proces was voor Irati zeker geen voor de hand liggende keuze. Ondernemerschap brengt immers altijd risico's met zich mee, en ze heeft een gezin om rekening mee te houden. Na een proefperiode van zes maanden waarin ze dieper in de startupwereld dook, ontdekte ze echter dat ze het ondernemerschap echt leuk vindt. “Hoewel het risicovol is, heb ik vertrouwen in mijn technologie,” legt Irati uit. Daaraan voegt ze toe: “en ik geniet er echt van!”
Irati en Sebas volgden in het voorjaar van 2023 de avondcursus Ready to Start van UtrechtInc en zetten daarna een volgende stap door deel te nemen aan het validatieprogramma voor life sciences startups. Tijdens dit programma leerden ze hoe ze hun klanten, belangrijke belanghebbende, en financieringsmogelijkheden voor wetenschappelijke startups die in een vergelijkbare fase zitten, konden identificeren. Volgens Irati was het belangrijkste, opmerkelijk genoeg, dat ze toegang kregen tot een netwerk van mensen die hen op de reis van ondernemerschap konden en kunnen helpen.
De programma's van UtrechtInc
UtrechtInc draait in de maanden maart en oktober elk jaar een nieuwe editie van hun validatieprogramma’s. Academici van de Utrechtse kennisinstellingen kunnen kiezen uit twee smaken: één programma is specifiek gericht op startup-ideeën in de life sciences en een ander programma ondersteunt startup-ideeën vanuit alle andere wetenschappen. Deze programma’s hebben als doel om onderzoekers kennis te laten maken met ondernemerschap en hen te helpen de product-marktfit van hun onderzoeksprojecten te verkennen. Om deze doelen te bereiken biedt UtrechtInc allerlei voorzieningen aan, zoals cursussen over ondernemerschap, een netwerk van coaches, mentoren en professionals zoals advocaten en accountants, kantoorvoorzieningen. Daarnaast verbindt UtrechtInc startups, waardoor een ware community ontstaat.
Ready to Start
Voor de onderzoekers die op zoek zijn naar een laagdrempelige introductie tot de wereld van wetenschappelijk onderbouwde startups en ondernemerschap is de vierweekse avondcursus Ready to Start een ideaal beginpunt. De volgende editie van deze instapcursus begint in november. Dit programma is toegankelijk voor onderzoekers met of zonder startup-concept in gedachten en zal ingaan op de belangrijkste onderwerpen in een startup-traject, waaronder het bouwen van een succesvol team en het vinden van financiering.
Open Dag
Toch nog een ver-van-je-bedshow? Voor de absolute beginner in de jungle van wetenschappelijk onderbouwde startups organiseert UtrechtInc een Open Dag voor Onderzoekers op 3 september, van 15:30-17:00. Tijdens dit evenement zal je kennismaken met UtrechtInc en leer je hoe UtrechtInc onderzoekers helpt een maatschappelijke impact te maken door middel van hun startups. Je zult ook drie succesvolle onderzoekers ontmoeten die al enkele jaren in hun startup-carrière zitten. Je kunt je nu inschrijven om je plek te verzekeren.
Wil je meer weten over UtrechtInc? Bezoek de website of neem contact op met Lina (lina@utrechtinc.nl) voor een kennismakingsgesprek.
Bron: UtrechtInc