Bouwprojecten op het Utrecht Science Park

De Universiteit Utrecht is aan het bouwen en renoveren op het Utrecht Science Park. De DUB brengt de projecten in beeld.

De Cambridgelaan

Op het Utrecht Science Park zijn er op het moment verschillende bouwprojecten in uitvoering. Zo is de Cambridgelaan al geruime tijd afgesloten voor het verkeer omdat hier gewerkt wordt aan het verplaatsen van het riool van het weiland naar de weg. De universiteit maakt het weiland ten westen van het Cambridgecomplex bouwrijp. Hier komt de nieuwbouw van de International School Utrecht voor zo’n 1100 leerlingen. Het gaat zowel om een basisschool als een school voor voortgezet onderwijs. De bouw heeft enkele jaren vertraging opgelopen onder meer omdat vergunningsaanvragen niet zo vlot verliepen.

De Cambridgelaan gaat voor gemotoriseerd verkeer op 1 maart weer open.

High Five SSH Complex

De bouw van het High Five SSH complex is inmiddels van start. Het complex wordt een flat met twee torens van 21 verdiepingen, met studio's en kamers voor 921 studenten. De oplevering staat gepland voor 2025. Meer over High Five.

RIVM-pand

De bouw van het nieuwe pand voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de Helsinkilaan begon in 2017 en nadert zijn eind. De verwachting is dat de werknemers in 2025 kunnen intrekken.

The Living

Naast de parkeerplaats aan de Padualaan op het Utrecht Science Park wordt hard gewerkt aan een horecapaviljoen. Dit zou eind januari opengaan, maar dat is 18 maart geworden. Hier komt de plaatsvervanger te zitten van The Basket dat op 9 maart aanstaande (bron: Brothers Horeca Groep) de deuren sluit vanwege de herontwikkeling van het Van Unnik. The Living, zoals de uitspanning gaat heten, zal voor een duur van vijf jaar blijven staan. Of de ruimte van The Basket weer een horecabestemming krijgt, is nog onbekend. Meer weten over The Living? Klik hier.

Van Unnikgebouw

Midden op de campus van de UU staat het hoogste gebouw van de UU: het Van Unnik. Dit voormalige pand waar met name de Geowetenschappers zaten, gaat al jaren schuil achter groene netten. Deze moeten voorkomen dat er stukjes beton op voorbijgangers vallen, want het beton rot. Het pand staat al jaren leeg. Een paar jaar geleden werd de laagbouw van het pand al gesloopt.

Achter de gevel wordt nu hoorbaar gewerkt. Het gebouw wordt geleidelijk ontmanteld en gewerkt wordt aan plannen om het hoogste pand weer geschikt te maken als kantoor- en onderwijspand. De bedoeling is dat de Universitaire Bestuursdienst en de faculteit Sociale Wetenschappen hiernaartoe verhuizen. Onderin het gebouw komen ontmoetingsruimtes voor studenten en medewerkers. Het Bestuursgebouw en het Martinus Langeveldgebouw worden waarschijnlijk afgestoten en het Sjoerd Groenmangebouw afgebroken. Het ‘nieuwe’ Van Unnik moet het visitekaartje van de UU op USP worden, zegt Vastgoed & Campus. Het is de eerste stap om het centrumgebied groener en levendiger te maken. Het duurt nog wel enige jaren voor het zover is.

Transitiegebouw

Een veel grotere groep onderzoekers van het Kruytgebouw gaat een aantal jaren werken in het zogeheten Transitiegebouw. Hiervoor wordt het betonnen skelet van het voormalige Aardwetenschappengebouw dat naast het Koningsbergergebouw staat, “herontwikkeld”. Het betonnen skelet wordt gebruikt om een nieuw labgebouw te realiseren. De universiteit is nu op zoek naar een exploitant die het pand ook wil verbouwen. Zolang de verbouwing van het Kruytgebouw duurt, wil de UU het pand huren. Daarna zouden de labs verhuurd moeten gaan worden aan bedrijfjes die werken binnen het veld van duurzaamheid of life sciences.

TNO-gebouw

TNO heeft vierkante meters ingeleverd en de letters op het houten torentje verwijderd. In de vrijgekomen ruimte gaan Utrecht Inc en het Center for Entrepreneurship zich settelen. UtrechtInc zit nu nog in het Kruytgebouw en het Centre for Entrepreneurship op International Campus. Wanneer de verhuizingen gaat plaatsvinden, is nog niet helemaal duidelijk.

De Evolutietuin in de Botanische Tuinen

In de Botanische Tuinen wordt hard gewerkt aan een Evolutietuin. Deze moet in 2025 klaar zijn en zal feestelijk worden geopend. De evolutietuin is een ‘Groene tijdmachine’ waar de plantenevolutie van eencellige wieren naar de huidige diversiteit aan bloemplanten te zien is. Het gaat om een periode van  grofweg 450 miljoen jaar.

Plus Ultra Utrecht

Naast het David de Wiedgebouw aan de Universiteitsweg verrijst het verzamelgebouw Plus Ultra Utrecht voor beginnende bedrijfjes in de life sciences. Er komen laboratoria en kantoorruimtes op een oppervlakte van 23.000 vierkante meter. De bouw begon in april 2023 en de verwachte opleverdatum is halverwege 2025.

Fietspad Bolognalaan

Het fietspad op de Bolognalaan is al maanden opgebroken. Het wachten is op beter weer zodat de gemeente het fietspad opnieuw kan asfalteren.

Naast bovengenoemde projecten, lopen er nog meer projecten op het Utrecht Science Park en in de binnenstad. Zie het volledige artikel.

Bron: DUB