Hackathon: Hack to save lives and avoid animal suffering

De 17 miljoen euro van het door de EU gefinancierde ONTOX-project, dat een geavanceerde, proefdiervrije methode voor het testen van chemicaliën wil ontwikkelen, lanceerde deze week zijn eigen hackathon. Het evenement, getiteld “Hack om levens te redden en dierenleed te voorkomen”, werd gehouden van 21 tot 23 april 2024 op het Utrecht Science Park, Nederland.

Dit baanbrekende gezamenlijke evenement had als doel om samen innovatie voor menselijke veiligheid te bevorderen door middel van kunstmatige intelligentie (AI), en daarmee de afhankelijkheid van dierproeven aanzienlijk te verminderen. Deskundige wetenschappers, industrieleiders, jonge onderzoekers, dierenwelzijnsorganisaties en academici namen deel aan het unieke initiatief van de ONTOX hackathon om kritieke toxicologische uitdagingen aan te pakken.

Het evenement bestond uit keynotes van experts en break-outgroepen voor probleemoplossende sessies over vier geselecteerde thema's, met als hoogtepunt een pitchwedstrijd waar teams hun oplossingen presenteerden aan de jury.

Het Utrecht Science Park vormde een uitstekende locatie voor dit brainstormevenement en moedigde innovatie aan onder het diverse profiel van de deelnemers.

Hier in het hart van het Utrecht Science Park zijn we er trots op internationale experts en studenten samen te brengen om interdisciplinaire samenwerking op het gebied van proefdiervrije methoden te stimuleren. We willen de implementatie van NAM's (New Approach Methodologies) blijven leiden, hand in hand met de opleiding van de nieuwe generatie professionals".

Prof. Cyrille Krul Hogeschool Utrecht (verantwoordelijk voor het lokale organisatiecomité).

De pitches onderzochten geavanceerde benaderingen om de rol van AI te vergroten bij het beoordelen van chemische risico's en het bevorderen van veiligere omgevingen, waarbij een balans werd gevonden tussen voorspellende capaciteiten en beschermende maatregelen en strategieën voor de gezondheid van de mens en het welzijn van het milieu. De deelnemers onderzochten ook methoden en ideeën om de overgang van traditionele dierproeven naar meer humaan relevante, robuuste en ethische benaderingen te versnellen.


De jury en ik waren erg blij met de geweldige samenwerking die we tijdens de drie dagen hebben gezien, ook met de betrokkenheid van jonge onderzoekers bij het genereren van oplossingen die zeer relevant zijn voor ONTOX".

Prof. Mathieu Vinken, ONTOX coordinator.


De ONTOX Hackathon “Best Pitch” werd toegekend aan Yifan Gao van CAAT Johns Hopkins University tijdens de presentatie over “How to drive the use of AI in chemical risk assessment”.

De ONTOX Hackathon “Best Solution” werd toegekend aan de “NAM wizard”, een chatbot op basis van grote taalmodellen die informatie over Adverse Outcome Pathways en NAM's combineert. Bovendien waardeerde de jury het feit dat het model klaar was voor implementatie en dat het de toegang tot kennis over NAM voor alle belanghebbenden zal verbeteren.

De ONTOX Hackathon was van cruciaal belang om te laten zien hoe AI de veiligheids- en risicobeoordeling kan transformeren ten gunste van de inwoners van de EU en het milieu, en aanzienlijke vooruitgang kan boeken zonder dierproeven. Dit evenement was de eerste mijlpaal op weg naar de oprichting van een praktijkgemeenschap voor AI in de toxicologie. De publicatie van de resultaten van de Hackathon is gepland in het ATLA journal.

Foto: Kees Rutten

Kom meer te weten over de kracht van samenwerking. Lees het artikel van Trajectum Online (Hogeschool Utrecht).

Bron: ONTOX

Recent nieuws

Bezig met laden