Bilthoven Biologicals toont positieve voortgang in Pandemic Preparedness Contract van de Europese Commissie

Bilthoven Biologicals (BBio) heeft een contract voor paraatheid bij een pandemie toegewezen gekregen van de Europese Commissie. De raamovereenkomst is gericht op de voorbereiding op pandemieën, inclusief de productie en levering van virale vectorvaccins in noodsituaties in Europa. De eerste mijlpaal in dit programma voor BBio: een positieve voortgangsrapportage na de eerste audit in oktober 2023 over de inspanningen tot nu toe. Alle werkpakketten die ervoor zorgen dat de BBio-faciliteiten voldoen aan de gestelde eisen, verlopen volgens plan.

BBio is een vaccinproductiebedrijf dat zich richt op het leveren van betaalbare vaccins voor de mondiale gezondheidszorg. Met haar end-to-end vaccinproductie gevestigd in Bilthoven, heeft BBio uitgebreide ervaring in alle aspecten van de vaccinproductie, van werkzame stof tot eindproduct, waardoor ze een zeer geschikte partner is voor deze opdracht.

Voldoende en wendbare productie

Om voorbereid te zijn op de toekomst heeft de Europese Commissie het EU FAB-project opgezet om de EU-capaciteit voor de productie van vaccins voor toekomstige noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid te waarborgen. Het doel van het EU FAB-project is ervoor te zorgen dat er voldoende en wendbare productiecapaciteit operationeel blijft tijdens de paraatheidsfase, de periode tussen noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid, om ervoor te zorgen dat er in de beginfase van een noodsituatie voldoende productiecapaciteit beschikbaar is.

‘Warme’ vaccinfaciliteiten

Dit netwerk van “altijd warme” productiefaciliteiten voor vaccins bestrijkt alle vereiste stappen van het productieproces tot en met de vrijgave van de batch, allemaal op het grondgebied van de EU. “BBio onderschrijft het belang van het beschikbaar hebben van ‘altijd warme’ vaccinproductiecapaciteiten in de EU voor paraatheid bij pandemieën en is zeer toegewijd aan het vervullen van haar rol en verantwoordelijkheid voor Europa en de mondiale gezondheid. Dit contract met de Europese Commissie zal zorgen voor een aanzienlijk aanbod van virale vectorvaccindoses om potentiële bedreigingen voor de volksgezondheid aan te pakken”, aldus Jef de Clercq, CEO van Bilthoven Biologicals.

Lange termijn EU-partner

“Bilthoven Biologicals is er trots op een langetermijnpartner te kunnen zijn voor de Europese Commissie op het gebied van paraatheid voor pandemieën. Dit is een volgende stap in de voortdurende bijdrage van BBio aan de volksgezondheid in Europa en daarbuiten”, aldus Jorrit van Hoorn, verantwoordelijk voor de Corporate Development bij Bilthoven Biologicals.

Partner voor virale vaccins

BBio en Batavia Biosciences (Batavia) zijn sinds juni 2023 een samenwerking aangegaan waarbij Batavia virale vaccins en virale vectoren produceert in een cGMP-productiefaciliteit (‘Amalia-faciliteit’) van BBio. Door deze samenwerking te combineren met de vaccinproductieactiviteiten van BBio en het EU Pandemic Preparedness-project, geeft BBio vorm aan een toekomst als partner voor virale vaccins en virale vectoren. “De samenwerking met Batavia is een uitbreiding van een bestaande relatie tussen Bilthoven Biologicals en Batavia en ondersteunt de productie van Batavia’s klinische en commerciële pijplijn. Het toont ook het vermogen en de flexibiliteit van BBio om samen te werken met andere vaccinbedrijven. BBio is uniek gepositioneerd om nieuwe partnerschappen te ontwikkelen op basis van haar brede expertise met de productie van virale vaccins op het Utrecht Science Park Bilthoven”, zegt Van Hoorn.

Meer over BBio

BBio is een in Nederland gevestigde end-to-end vaccinfabrikant van virale en bacteriële vaccins. Het bedrijf heeft een lange staat van dienst in het leveren van vaccins aan de Europese markten en gezondheidspartners zoals UNICEF, PAHO en WHO/GAVI. Met de productie van poliovaccins levert BBio een belangrijke bijdrage aan het wereldwijde programma om polio uit te roeien. BBio treedt ook op als contractfabrikant van vaccins die worden geregistreerd en geleverd aan de Europese markt voor de behandeling van blaaskanker. BBio bestrijkt de volledige waardeketen van vaccinproductie met haar faciliteiten in Bilthoven op het Utrecht Science Park Bilthoven.

Bron: Bilthoven Biologicals