Amerikaans biotech bedrijf NanoCell Therapeutics versnelt celinnovatie in Nederland

In het zeer innovatieve en verbonden Nederlandse Life Sciences & Health ecosysteem werkt het bedrijf NanoCell Therapeutics uit de Verenigde Staten aan de ontwikkeling van celtechnologie. Maurits Geerlings, NanoCell's President & CEO, geeft inzicht in de reis van het bedrijf naar Nederland en de voordelen van een vestiging hier, in het bijzonder op het Utrecht Science Park.

Innoverende cel- en gentherapie

NanoCell Therapeutics, een particulier biotechnologiebedrijf, streeft naar een revolutie op het gebied van in vivo celtechnologie. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van een baanbrekend, niet-viraal, op DNA gebaseerd gentherapieplatform gericht op oncologie en auto-immuunziekten. Geerlings legt uit dat ze het immuunsysteem genetisch instrueren om kanker te herkennen en aan te pakken, en dat alles tegen een fractie van de gebruikelijke kosten.

Profiteren van interdisciplinaire samenwerking in Nederland

Geerlings benadrukt dat NanoCell heeft gekozen voor een vestiging in het Nederlandse biotechnologie-ecosysteem vanwege het gemak van samenwerking tussen academische groepen en de interdisciplinaire samenwerkingscultuur. "Het gemak waarmee verschillende academische groepen samenwerken is erg interessant. Dat zit echt in de cultuur hier: mensen denken verder dan alleen hun eigen belangen en kijken breed", zei hij.

Daarnaast noemt Geerlings het uitnodigende bedrijfsklimaat in Nederland en de ondersteuning die het land biedt aan Amerikaanse bedrijven die zich hier willen vestigen. "Ook qua ondernemingsklimaat is Nederland uitnodigend. Er wordt gevraagd: wat kunnen wij als land doen en betekenen voor een Amerikaans bedrijf dat zich hier wil vestigen? Er worden kennismakingen verzorgd met allerlei instanties als het gaat om wetgeving, subsidies, labs, etc."

De ideale hub voor Europa

De beslissing om in Nederland te landen was het resultaat van een grondige verkenning van Europese steden. Geerlings legt uit: "Ik heb echt heel Europa afgezocht. Ik heb persoonlijk steden als Berlijn, Milaan, Leuven, Parijs en Gent bezocht en daar aangeklopt bij academische instellingen. Uiteindelijk zijn we in Nederland terechtgekomen omdat ik hier niets kon vinden."

NanoCell was met name op zoek naar de mogelijkheid om te groeien zonder verstrengeling met een universiteit, economisch gezond IP-eigendom en toegang tot wetenschappelijk hoogopgeleid personeel. Nederland werd gekozen vanwege de gunstige zakelijke voorwaarden, logistieke voordelen en toegang tot talent. Geerlings: "Toegang tot talent is hier heel belangrijk geweest. Dat is in Utrecht heel gemakkelijk gebleken: crossdisciplinair wetenschappelijk personeel vind je niet zomaar overal. Er is hier echt topkwaliteit. Het grootste deel van ons team komt zelfs uit de stad Utrecht."

Toekomstige groei in Nederland

NanoCell heeft al 12 medewerkers en financiële middelen. De focus ligt nu op groei en het verkrijgen van nieuwe labruimtes, met de wens om in Nederland te blijven, bij voorkeur op het Utrecht Science Park. Geerlings benadrukt de praktische voordelen van deze locatie, met alles op loopafstand, en de noodzaak om de infrastructuur op peil te houden bij verdere uitbreiding.

"Ik zou het liefst in Utrecht blijven. Inderdaad, het liefst op het Science Park. Hier is alles op loopafstand: het academisch ziekenhuis, de Universiteit Utrecht. Eigenlijk is alles hier aanwezig voor de dagelijkse wetenschappelijke activiteiten, waar wij van profiteren. Als we hier zouden kunnen uitbreiden, zou dat mijn voorkeur hebben, dan behouden we deze infrastructuur."

NanoCell Therapeutics belichaamt niet alleen het potentieel van biotechnologie, maar ook de aantrekkelijke en faciliterende omgeving die Nederland biedt aan internationale bedrijven die streven naar innovatie en groei. Geerlings en NanoCell kijken vol vertrouwen uit naar een toekomst waarin ze blijvende impact kunnen hebben, vanuit hun thuisbasis in Nederland.

Bron: Utrecht Region

Link naar artikel: Invest in Holland