Rob van Neck – Hoofduitvoerder bouw Prinses Máxima Centrum

De bouw van het Prinses Máxima Centrum is medio 2018 afgerond, in juni 2018 vond de feestelijke opening plaats. Onderstaand inteview was onderdeel van de campagne 'wij maken jouw wereld van morgen' in 2017 en 2018.

Op welke manier draag jij in je werk bij aan de wereld van morgen?

Als hoofduitvoerder voor de bouw van het Prinses Máxima Centrum zorg ik ervoor dat de planning die we met elkaar hebben afgesproken, gerealiseerd gaat worden. Door ‘de spil’ te zijn tussen de diversiteit aan bouwspecialisten zorgen we er als een team voor dat we dit project zo efficiënt mogelijk binnen het gestelde termijn op hoge kwaliteit kunnen afleveren. Dit zodat kinderen hier vanaf medio 2018 de best mogelijke zorg kunnen ontvangen. Het overlevingspercentage van kinderen met kanker kan sneller omhoog naar ruim 90% door zorg, research en opleiding te concentreren op één locatie. Dat is het uitgangspunt van de zorg die  het Prinses Máxima Centrum straks biedt.
Qua type werkzaamheden maakt het voor mij niet uit of we een gebouw op een industrieterrein aan het bouwen zijn of een ziekenhuis, maar de bouw van het Prinses Máxima Centrum spreekt mij wel in het bijzonder aan. Kinderen zien lijden is het ergste dat er bestaat. Daarom voelt het voor mij anders om te bouwen aan dit project. Ik vind het bijzonder en eervol om hier aan mee te mogen werken.

Wat is de impact van jouw werk op de samenleving? Wat betekent het voor mij?

Voor de kinderen die hier straks komen, vind ik het mooi dat hier ouder-kind kamers komen. Dat betekent dat er naast de kamer van het zieke kind een kamer voor de ouders is. Zo kunnen ze dicht bij elkaar zijn, ook ’s nachts. Er komen 85 van die ouder-kind kamers. In het Prinses Máxima Centrum wordt bij alles rekening gehouden met kinderen. Een voorbeeld is dat de medische apparatuur weggewerkt wordt op een plek waar het kind de apparatuur zelf niet ziet en de piepjes niet hoort. Maar er komen bijvoorbeeld ook glijbanen en speeltuinen.
Mijn rol is om structuur aan te brengen voor alle mensen en organisaties die betrokken zijn om dit bouwproject te realiseren. Dat doe ik bijvoorbeeld door coaching en bewustwording. Een bredere baan dan deze kan ik mij niet voorstellen. Ik werk met veel verschillende mensen samen, van opdrachtgever tot timmerman. Ik vind het mooi om te zorgen dat we samen hetzelfde doel bereiken, ondanks dat we zo verschillend zijn van elkaar. Dat geeft mij veel voldoening.

Wat is jouw persoonlijke droom? Wat wil jij over vijf tot tien jaar bereikt hebben?

Mijn persoonlijke doelstelling binnen mijn werk is om te groeien richting bedrijfsvoering. Zodat ik naast het geven van coaching aan personen, ook bedrijfsbreed een verschil kan maken. Ik volg graag ontwikkelingen in nieuwe technologieën waarmee we in de toekomst sneller kunnen bouwen. Ook op gebied van duurzaam bouwen gebeurt er veel. Het Prinses Máxima Centrum streeft naar energie-neutraal te bouwen, zodat het zelfvoorzienend wordt. Het mooiste zou zijn als over vijf tot tien jaar alle gebouwen energie-neutraal zouden zijn. De ontwikkelingen gaan steeds sneller, maar ik verwacht dat in de wereld pas over circa vijftig jaar alle gebouwen energie-neutraal zullen zijn. Daar draag ik graag aan bij.