Ray Murphy – Barista The Village (Studentencomplex Johanna)

Op welke manier draag jij in je werk bij aan de wereld van morgen?

Ik werk bij The Village Coffee & Music als manager van locatie Science Park. Sinds ruim een jaar heeft The Village er een bar bij. Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van deze koffiebar. Naast kwaliteit, in- en verkoop, opleiden en inwerken van nieuw personeel vind ik gezelligheid nog belangrijker.

Op een plek als het Utrecht Science Park is het goed soms te kunnen ontsnappen om weer nieuwe energie te vinden, of te werken in een frisse omgeving. Mensen met verschillende achtergrond of nationaliteit te ontmoeten en mee samen te werken. Nieuwe ideeën op te doen of te ontspannen. Heel simpel, met een kop koffie en de sfeer van een huiskamer. Vertrouwde activiteiten zorgen ervoor dat je hoofd leeg wordt en creatiever bent. Het zal niet de eerste keer zijn dat er onder het genot van een ‘bakkie’ vernieuwende ideeën het licht zien. Tal van mooie samenwerkingen, festivals, start-ups en collaboraties vinden hun oorsprong in The Village. Men noemt ons ook wel de dorpspomp.

Wat is de impact van jouw werk op de samenleving? Wat betekent het voor mij?

Na bijna een decennium in de koffie-industrie heb ik koffie gezien en geproefd uit bijna alle koffieproducerende landen. Koffie is één van de meest verhandelde producten ter wereld en van groot economisch en politiek belang. Na ruwe olie wordt koffie aangemerkt als het meest waardevolle exportproduct voor ontwikkelingslanden. Verandering van het klimaat heeft een grote impact op koffie producerende landen. En koffieproductie heeft een grote invloed op ons klimaat.

De grote vraag naar (goedkope) koffie maakt het voor veel koffieboeren nagenoeg onmogelijk koffie te blijven produceren. Dit wordt een vicieuze cirkel zodra boeren worden gedwongen (goedkope) koffie te produceren of hun land gaan gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld ananas productie. Aangezien we in Nederland meer koffie drinken dan ananassap, circa 150L per persoon per jaar, kun je al impact maken door zelf te kiezen voor een kop koffie van hoge kwaliteit.

Hoge kwaliteit koffie levert de boer een goede prijs op. Hij kan daarmee investeren in zijn bedrijf. Denk aan het vermijden van chemische middelen en betere irrigatie die schade aan de aarde voorkomt. Dit gaat vaak in samenhang met keurmerken, maar een keurmerk staat niet gelijk aan kwaliteit. Kwaliteit herken je aan informatie. Bij koffie bevestigt transparantie van koffiebes tot jouw kopje koffie de kwaliteit.

Bij The Village ‘roasten’ we zelf de koffie in onze branderij. We weten precies waar onze koffie vandaan komt, wanneer het geoogst is en welke gradatie deze heeft. Wij willen de hoogst mogelijke kwaliteit. Niet alleen voor de single origin koffies, maar ook voor onze blends.

Ook proberen we zoveel mogelijk verantwoorde en lokale producten te gebruiken. Denk aan verse melk, afbreekbare to-go cups, de chocolade en thee. In onze bakkerij worden alle taarten en koekjes gebakken. En we hebben koffiebonen en tools staan om op het werk of thuis goede koffie te kunnen zetten.

Wat is jouw persoonlijke droom? Wat wil jij over vijf tot tien jaar bereikt hebben?

Sta ik niet achter de bar, dan zit ik waarschijnlijk achter een drumstel. Ik speel in twee bands en tour hiermee door zowel Europa als bijvoorbeeld Canada. Uiteraard gaat dit hand in hand met persoonlijke dromen. Ik vind het van jongs af aan belangrijk om mensen bij elkaar te brengen, eenheid en bewustwording te creëren zonder dit door je strot te duwen. Muziek, als universele taal, is hiervoor het perfecte middel. Zoals de naam vermeld hebben we bij The Village Coffee & Music een enorme liefde voor muziek. Het volume staat meestal wat hoger, we organiseren festivals en/of maken er koffie, we hosten avonden met bands in de Ekko, supporten artiesten die op tour zijn en verkopen koffiezakjes met daarop download codes van hun albums.

Persoonlijk geloof ik in gestage groei en het pakken van kansen die je creëert of zich voordoen. Uit wat ik doe blijkt wel dat ik toekomst voor mezelf, natuur en medemens serieus neem. Daarentegen stel ik mezelf geen doelen die ik met zoveel jaar bereikt wil hebben. Ik heb tot nu toe meer bereikt door in het moment te leven. Laat ik zeggen dat ik met de huidige maatschappelijke verschuiving, over vijf tot tien jaar nog steeds zo in het leven wil staan.