Dirk Wijnalda – Sportdocent en Nederlands Kampioen Triathlon (Olympos)

Op welke manier draag jij in je werk bij aan de wereld van morgen?

Als coördinator sport bij Olympos ben ik onder andere verantwoordelijk voor fitness en de klimwand. Onze doelstelling is om meer studenten en medewerkers te laten sporten en bewegen voor een betere gezondheid en meer vitaliteit. Move your body, stretch your mind! Met mijn werk maak ik het mogelijk dat iedereen op het Utrechts Science Park op een laagdrempelige manier kan sporten. Olympos is betaalbaar, dichtbij en heeft het breedste sportaanbod in de provincie Utrecht. Hoe kleiner de stap is om te gaan sporten, hoe makkelijker het in te passen is in je leven. Fysieke inspanning draagt bij aan mentale ontspanning. Op deze campus studeert en werkt iedereen met zijn hoofd. Als ik eraan kan bijdragen dat er door sport meer ruimte vrij komt voor nieuwe ideeën in al die hoofden, draag ik op die manier graag bij aan de wereld van morgen.

Wat is de impact van jouw werk op de samenleving? Wat betekent het voor mij?

Als mensen gezond en vitaal zijn, zijn ze ook blijer, socialer en toegankelijker en presteren ze beter. Ook kost het de samenleving minder als mensen gezonder zijn. Ik merk dat mensen steeds bewuster willen leven, bijvoorbeeld ook op gebied van gewicht of voeding. Mensen doen dat niet meer alleen voor nu, voor korte termijn doelen, maar ook voor later. Hier in het Utrecht Science Park valt die ontwikkeling extra op, er is hier meer vraag naar advies dat breder gaat dan alleen over beweging. De ‘waarom’ vraag wordt meer gesteld en we adviseren daardoor steeds meer op lifestyle niveau. Bij technische oefeningen is de vraag niet meer uitsluitend gericht op het behalen van fysieke doelen, maar ook de mentale component wordt meegenomen. Welke sport past het beste bij mij als ik ook mentaal het maximale uit mezelf wil halen? Mijn ervaring als Nederlands Kampioen Triatlon helpt me ook bij het geven van adviezen.

Wat is jouw persoonlijke droom? Wat wil jij over vijf tot tien jaar bereikt hebben?

Mijn persoonlijke droom is om een jeugdafdeling op te zetten binnen Triatlon. Om zo de nieuwe generatie al vroeg te betrekken bij deze veelzijdige vorm van sport. Voor Olympos zou het fantastisch zijn als we over tien jaar bijvoorbeeld een grotere fitnesszaal hebben met meer en vrijere oefeningen. Ook zou een zwemplas en een roeibaan een welkome aanvulling zijn. En hopelijk hebben we over tien jaar evenveel studenten van de Hogeschool Utrecht bij ons sporten als het aantal dat we nu van de universiteit hebben. En als van alle kennisinstellingen en bedrijven in het Utrecht Science Park ook meer medewerkers komen sporten, zal dat niet alleen de gezondheid maar ook de voedingsbodem voor onderlinge contacten en ontmoetingen ten goede komen.