• darkblurbg


Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park, 2019
 

Zondag 12 mei 2019 vindt de 38e editie van de vernieuwde Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park plaats. De afstanden voor jong en oud brengen de lopers langs de highlights van de stad, waarbij de Domstad van start tot aan de finish zich van haar mooiste kant laat zien.

Eén volledige ronde marathon
Om 9:30 uur gaat de Marathon (42,195 km) van start met volledig nieuw parcours bestaande uit één ronde. De verschillende oude- en nieuwe stadsdelen van Utrecht zijn met dit parcours aan elkaar verbonden. De combinatie van het lopen door de parken, nieuwe stadsdelen zoals Leidsche Rijn en het lopen door de oude binnenstad zorgen voor een unieke loop belevenis. De muziekpunten langs het parcours dopen de Utrecht Marathon om tot een echt sfeervol Utrechts evenement. Ook de parcoursen op de Halve Marathon (21,1 km), Kwart Marathon (10,55 km) en Mini Marathon (± 1.5 km) zijn volledig vernieuwd.

Business Run
Een kwart of een halve marathon lopen in teams van maximaal 5 personen dat kan met de Business Run competitie. Met speciale business faciliteiten op het Utrecht Science Park kunnen bedrijven gezamenlijk met collega’s en partners op een sportieve manier de strijd aangaan. Speciaal voor studenten is er deze jaargang een Student Run waarbij de de studentenverenigingen de onderlinge strijd met elkaar aangaan. Daarnaast biedt de Utrecht Marathon een Hospital Run aan. De Hospital Run is een unieke manier om samen met je collega’s van het ziekenhuis een sportieve prestatie neer te zetten en te laten zien wat het sportiefste ziekenhuis van Nederland is.

KWF Kankerbestrijding
De KWF Kankerbestrijding is het officiële goede doel van de Utrecht Marathon. Alle deelnemers kunnen bij hun inschrijving geld doneren aan het KWF of een eigen actiepagina aanmaken. De donaties gaan naar het Prinses Maxima Centrum gelegen op het Utrecht Science Park.

Inschrijven
Het is mogelijk om je in te schrijven voor de verschillende afstanden via de website van de Utrecht Marathon.

Utrecht Science Park
Op het Utrecht Science Park werken we samen aan het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven. Door met (kennis)partners Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Sportcentrum Olympos en KWF Kankerbestrijding samen te werken geven we samen inhoud aan de Utrecht Marathon. Zo organiseert bijvoorbeeld het UMC Utrecht een sportmedisch symposium.


Nieuws

 

Terugblik op de Utrecht Science Park Marathon editie 2018

 

Op 18 maart 2018 vond de Utrecht Science Park Marathon plaats. We kijken terug op een prachtig event!

In extreem winterse weersomstandigheden heeft Mohammed Nurhussein uit Eritrea de Utrecht Science Park Marathon gewonnen. In een snijdend koude oostenwind verschalkte hij in de eindsprint op de Cambridgelaan Yekeber Bayabel uit buurland Ethiopië. David Cherop uit Oeganda werd derde, voor Jackson Rutto uit Kenia. De winnende tijd van Nurhussein was 2.18.34, twee seconden voor Bayabel (2.18.36). Cherop kwam in 2.19.40 over de finish, Rutto liep 2.21.21. Beste vrouw op de marathon werd de Roemeense Maria Magdalena Veliscu (3.01.31).

De vier Afrikaanse mannen van het NN Running Team gingen weg op een schema tussen 2.14 en 2.16, maar moesten bij het verlaten van de stad Utrecht richting Bunnik vanaf kilometer 8 tegen de wind in op iedere kilometer zo’n 10 seconden op het schema inleveren, aldus Jurrie van der Velden, atletenmanager van Global Sports Communication: ,,Vanaf het Ledig Erf was het namelijk vijf kilometer pal tegen de wind in tot aan Bunnik. En dat was in de tweede ronde natuurlijk weer zo. Elders was het meer draaien en keren en kon niet optimaal geprofiteerd worden van wind mee.” Van der Velden over het wedstrijdverloop: ,,Nadat de haas op 22 kilometer uitstapte kwamen David en Jackson aanvankelijk op kop. Vanaf kilometer 31 (op het open stuk richting Bunnik, red.) ging Yekeber er hard vandoor. Mohammed kon nog aanhaken, maar de andere twee jongens kwamen vanaf dat moment alleen te lopen.”

Een tevreden meeting director Arjen de Ruyter sprak over ‘een arctische editie’: ,,Het is hartstikke goed verlopen, en met een fantastische eindsprint tussen twee mannen uit Afrika. Ik heb heel veel blije mensen gesproken. Ze kwamen uit zes werelddelen. Met de kou was het eigenlijk best te doen.”

Ook Jos Hermens, directeur Global Sports Communication, was vol lof over de deelnemers: ,,Ik heb heel veel respect voor iedereen. Het is wat om drie, vier of vijf uur in deze bizarre kou met een gevoelstemperatuur van min 7, min 8 te lopen. Volgend jaar beloven we beter weer.”

Jan Henk van der Velden, directeur Utrecht Science Park:  ‘Wij zijn als hoofdsponsor trots op het grote aantal deelnemers dat de kou heeft getrotseerd om aan de Utrecht Science Park Marathon mee te doen. Het was een prachtig event waarbij breedtesport gecombineerd werd met internationale topsport. In het Utrecht Science Park werken we samen aan het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven. De lopers van deze marathon hebben ruim € 70.000 opgehaald voor het goede doel KWF Kankerbestrijding, geld dat weer besteed wordt aan kankeronderzoek, een van de speerpunten hier in het sciencepark. ‘

De halve marathon werd een prooi voor Koen Raymaekers, de ervaren marathonloper uit Cothen. Hij bleef op de streep uiteindelijk zijn clubgenoot van Hellas Utrecht Guus Reijngoud acht seconden voor (1.09.38 voor 1.09.46). De Zweedse Josefin Gerdevag was de snelste vrouw (1.20.12).

Vandaag stonden ook de 10 RTV Utrecht kilometer, de ROC Midden Nederland 5 kilometer en voor kids de Wilhelmina Kinderziekenhuis 1km en 1,7km op het programma.

Alles over de Utrecht Science Park Marathon vindt u op www.utrechtmarathon.com

Bron: Persbericht Utrecht Science Park Marathon