100 jaar De Stijl

Dit jaar vieren we 100 jaar De Stijl. Van 7 oktober tot en met 15 december 2017 is op het Utrecht Science Park de expositie De Nieuwe Stijl te zien, waar de bijzondere relatie tussen kunstenaars en wetenschappers in beeld gebracht wordt. Wat hebben Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld gemeen met zonnecellen en de ontwikkeling van minidarmpjes? Veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. De Stijl kunstenaars waren de 'gamechangers' van hun tijd, de wetenschappers en onderzoekers op het Utrecht Science Park zijn de 'gamechangers' van deze tijd. Zij zijn als het ware de ‘kunstenaars van het leven’.

Expositie De Nieuwe Stijl op het Utrecht Science Park

Wat hebben Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld gemeen met zonnecellen en de ontwikkeling van minidarmpjes? Veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. De Stijl kunstenaars waren de 'gamechangers' van hun tijd. Zij zorgden voor vernieuwing en vooruitgang. De wetenschappers en onderzoekers op het Utrecht Science Park zijn de 'gamechangers' van deze tijd. Zij zorgen voor revolutionaire doorbraken die van grote invloed zijn op ons leven. Zij zijn als het ware de ‘kunstenaars van het leven’.

Veel onderzoeksmateriaal doet niet onder voor kunstwerk. Een impressie van het skelet van een cel is bijna abstracte kunst. Mondriaan probeerde in zijn werk het diepere wezen van de werkelijkheid weer te geven. Het beeld van het skelet van een cel is de diepere werkelijkheid. De ontwikkeling van minidarmpjes door het UMC Utrecht en het Hubrecht Laboratorium heeft geleid tot een doorbraak in behandeling van taaislijmziekte. Dat is kunst met een hoofdletter K. Wat dichterbij is de ‘Elektrische Mondriaan’, een soort glas-in-lood-paneel geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Mondriaan dat door zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht ontwikkeld is om elektriciteit te kunnen opwekken. In het ontwerp van de ‘Elektrische Mondriaan’ zijn de gekleurde vlakken uitgevoerd in plastic in vijf verschillende kleuren: rood, roze, groen, geel en blauw. En met de gedragslenzen van de Hogeschool Utrecht kunnen ontwerpers en communicatieprofessionals inzicht krijgen in het huidige en gewenste gedrag van een doelgroep. Het kleurenpalet waarmee de gedragslenzen werken is net zo divers als dat van de kunstenaars van de Stijl.  

De expositie De Nieuwe Stijl brengt een bijzondere relatie tussen kunstenaars en Utrechtse wetenschappers in beeld. Op vijf prominente locaties op het Utrecht Science Park is deze expositie van 7 oktober tot 15 december 2017 te zien. De locaties bevinden zich in gebouwen op het Science Park van
hoge architectonische waarde. Nog een extra verwijzing naar De Stijl die eveneens een belangrijke architectuurstroming was.

Foto credits: Elektrische Mondriaan, Wilfried van Sark, onderzoeker zonne-energie Universiteit Utrecht

Waar en wanneer?

De expositie start in het Weekend van de Wetenschap waarin veel te beleven is in het Utrecht Science Park. Zo hebben de Hogeschool Utrecht, het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis op 7 oktober Open Dag en neemt de Universiteit Utrecht met een uitgebreid programma deel aan het Weekend van de Wetenschap.

De expositie is te zien van 7 oktober t/m 15 december 2017 op doordeweekse dagen van 9.00-17.00 uur op onderstaande 5 locatie:

  • Universiteitsbibliotheek - Heidelberglaan 3
  • Educatorium - Leuvenlaan 19
  • Hogeschool Utrecht – Padualaan 101
  • Hijmans van de Berghgebouw – Universiteitsweg 98
  • Nutricia - Uppsalalaan 12*

* vanaf eind oktober

 

Locatie - Educatorium (UU)

Bekijk de galerij

Locatie - Hijmans van den Berghgebouw (UMC Utrecht)

Bekijk de galerij

Locatie - Padualaan 101 (HU)

Bekijk de galerij

Locatie - Universiteitsbibliotheek (UU)

Bekijk de galerij

Locatie - Danone Research Center

Bekijk de gallerij

Meer informatie 100 jaar De Stijl

Dit jaar vieren we 100 jaar De Stijl. Het icoon van De Stijl kunststroming staat in Utrecht op de grens van het Science Park: het Rietveld Schröderhuis. Het huis, dat een plek heeft op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, werd in 1924 ontworpen door de Utrechtse meubelmaker Gerrit Rietveld (1888 - 1964).

Rietveld werd in 1919 lid van De Stijl. De Stijl is de naam van het tijdschrift dat Theo van Doesburg in 1917 oprichtte. Dit blad zou uitgroeien tot een invloedrijke kunstbeweging. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zochten kunstenaars als Piet Mondriaan en Bart van der Leck naar manieren om een nieuwe, eerlijker samenleving op te bouwen. Ze streefden naar zuivere kunst zonder overtolligheden en verlangden niet langer de natuur na te bootsen. Werk van De Stijlleden kenmerkt zich door minimaal gebruik van kleuren, strakke lijnen, eenvoud in vorm en een zoeken naar standaardisering.

Deze modernisten waren baanbrekend en zijn nog steeds uiterst modern. De ideeën zijn niet weg te denken uit de hedendaagse vormgeving en architectuur.

Tekst: Natalie Dubois, Conservator Toegepaste kunst en vormgeving van het Centraal Museum

 

100 jaar De Stijl in het Centraal Museum:
Vroeg Droog. De beginjaren van droog design - 22.9 t/m 3.12 2017
Bye Bye De Stijl - 16.12.2017 t/m 4.03.2018
Rietveld Schröderhuis: Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur en elke vrijdag tot 21.00 uur
www.centraalmuseum.nl   


Mede mogelijk gemaakt door