Elias van Mourik, bedenker van regenboogfietspad, wint Annie Brouwer-korf prijs
30 augustus 2021

Artikel van DUIC: De 23-jarige Elias van Mourik heeft zaterdagmiddag uit handen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma de Annie Brouwer-Korf prijs ontvangen. De student won de prijs omdat hij de initiatiefnemer is van het grootste regenboogfietspad ter wereld dat deze zomer op het Utrecht Science Park is aangelegd.

Universiteit Utrecht voor de 19de keer op een rij beste Nederlandse universiteit (AD artikel)
18 augustus 2021

De Universiteit Utrecht is opnieuw verkozen tot de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de Academic Ranking of World Universities (ARWU), ook bekend als de Shanghai Ranking. De lijst van 2021 werd zondag gepubliceerd.

Podcastserie en tafelgesprekken over, voor en met Utreg door UU en UMCU
16 augustus 2021

Studenten staan voor grote maatschappelijke vragen, die leuk en spannend zijn, maar ook kunnen zorgen stress en onzekerheid. In de nieuwe, speciale lustrumserie Zeg Utreg? gaan Utrechtse studenten in gesprek met onderzoekers, beleidsmakers en alumni over vragen die hun bezighouden op het gebied van duurzaamheid, werk en geestelijke gezondheid. Wat zegt de wetenschap over deze thema’s? En hoe dachten onze onderzoekers zélf over deze thema’s toen zij nog studeerde?

Nieuwe CRISPR/Cas9 techniek corrigeert taaislijmziekte in gekweekte menselijke stamcellen
9 augustus 2021

Onderzoekers uit de groep van Hans Clevers (Hubrecht Institute) hebben mutaties die taaislijmziekte veroorzaken gecorrigeerd in gekweekte menselijke stamcellen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie opgenomen op Werelderfgoedlijst UNESCO
27 juli 2021

De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie – Fort Hoofddijk – staat in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.

Samenwerking tussen onderzoekers van het Hubrecht Instituut, UMC Utrecht en Amsterdam UMC ontvangt financiering van ZonMw Open Competitie
12 juli 2021

Onderzoekers uit de groepen van Jeroen Bakkers (Hubrecht Instituut), Folkert Asselbergs en Magdalena Harakalova (UMC Utrecht), en Frédéric Vaz (Amsterdam UMC) ontvangen €936.000 van het programma ZonMw Open Competitie voor hun CONTRACT-project. Ze gaan onderzoeken hoe mutaties in het PLN-gen de energievoorziening van het hart beïnvloeden. De resultaten zullen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor hartspierziekten.

Deel loopbrug over de Heidelberglaan wordt gedemonteerd deze zomer
12 juli 2021

Deze zomer wordt een deel van de loopbrug over de Heidelberglaan, tussen het Willem C. van Unnikgebouw en de Universiteitsbibliotheek (ook wel de Brugzaal genoemd) weggehaald. De (buiten)sloop wordt in vijf dagen uitgevoerd, van maandag 2 t/m vrijdag 6 augustus, tenzij werken in het weekend echt noodzakelijk blijkt. Dit werk kan nu gedaan worden omdat de tram tijdelijk buiten dienst is voor groot onderhoud.