Hoe maak je een organoïde bioreactor (en hoe breng je deze op de markt)? Interview met dr. Bart Spee
27 oktober 2020

“It’s a big deal, but you might be underwhelmed when you see the actual device” is not the best sales pitch for a something tantalisingly named an “organoid bioreactor”. But looks can deceive. The small device that Dr. Bart Spee developed can mean big things for the pharmaceutical industry.

Peter Luijten gestart als vice-dean Life Sciences
26 oktober 2020

Het draait allemaal om mensen. Bij deze uitspraak fonkelen de ogen van Peter Luijten, de nieuwe vice-dean voor het strategisch thema Life Sciences. Het raakt de kern waar hij zich in deze nieuwe rol voor zal gaat inzetten: het verbinden van mensen op de inhoud.

Genen veilig gerepareerd in mini-organen
26 oktober 2020

UMC Utrecht-onderzoekers zijn erin geslaagd om in mini-organen in het laboratorium fouten in genen te repareren. Ze hebben dit gedaan met prime editing: een nieuwe CRISPR-Cas9 techniek waarmee je veilig en accuraat DNA in het genoom van cellen kunt aanpassen. “Dit biedt perspectief om in de toekomst vele aandoeningen die door genetische afwijkingen worden veroorzaakt te genezen”, zegt hoofdonderzoeker Sabine Fuchs.

Webinar: internationale boeklancering “7 Roles to Create Sustainable Success”
20 oktober 2020

Recent onderzoek van de Stichting Sustainability University onder circa 100 duurzaamheid professionals wijst uit dat 62% van de bedrijven die al in een duurzame transitie zaten, de huidige corona crisis hiervoor kunnen gebruiken of zelfs kunnen versnellen (22%). Zij sorteren voor op een groen en sociaal herstel van de economie waarin zij zich willen onderscheiden. Bedrijven die nog niet of net waren begonnen lijken meer moeite te hebben met het verder verduurzamen. 83% geeft aan dat de crisis het verduurzamen moeilijker maakt. Het nieuwe boek “7 Roles to Create Sustainable Success” van Carola Wijdoogen biedt concrete handvatten om duurzame transities in bedrijven en organisaties te versnellen. De internationale boeklancering vindt plaats op 6 oktober tijdens de Week van de Duurzaamheid.

HU-student zet buddyproject op voor kinderoncologen in Bagdad
16 oktober 2020

Begin 2020 bezocht Farmakunde-student Sajide Alsaidi ziekenhuizen in Irak, om te kijken hoe de zorg aan kinderen met kanker daar geregeld is. “Ik wist uit literatuur dat de overlevingskans van kinderen met kanker in Irak minder dan 10% is. In Nederland is dat 75%. Ik wilde graag weten waarom dit verschil zo groot is en hoe ik dit kan helpen verbeteren.”

Sustainable Campus Challenge: naar een duurzamer Utrecht Science Park
16 oktober 2020

Het Utrecht Science Park is een van de drukste gebieden in de regio en blijft verder ontwikkelen en groeien. Maar hoe doen we dat op een duurzame en leefbare manier?

Smart Solar Charging in top 5 meest vernieuwende best practice van Europees duurzaam beleid
15 oktober 2020

Smart Solar Charging behoort tot de vijf meest vernieuwende best practices van duurzaam beleid in Europa aldus de Regiostars Awards organisatie van de Europese Commissie. Smart Solar Charging is een bidirectioneel laadsysteem voor elektrische auto’s waarbij autobatterijen zowel geladen als ontladen worden.