Prolira ontwikkelde samen met Rutger van Merkerk en Annemarie Willems een scan die een delirium eerder en beter helpt opsporen en monitoren
1 december 2022

De Utrechtse startup Prolira is een spin-off van UMC Utrecht, waar Rutger van Merkerk jarenlang werkte voor een innovatie-afdeling. Binnen het ziekenhuis werd ontdekt dat dankzij een EEG (hersenscan) met slechts drie elektroden en binnen anderhalve minuut een delirium kon worden vastgesteld. Dat is veel sneller en makkelijker dan de tot dan toe gangbare methode.

Minister Kuipers opent intra-operatieve MRI OK in het Wilhelmina Kinderziekenhuis
1 december 2022

Tijdens een feestelijke opening door minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de intra-operatieve MRI operatiekamer in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) officieel in gebruik genomen. De IO MRI-OK is een samenwerking tussen het Prinses Máxima Centrum en het UMC Utrecht. Deze speciale operatiekamer is voor kinderen met een hersentumor.

Schrijf je in voor de nieuwe editie Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 van start
30 november 2022

Is jouw organisatie, project of product het neusje van de zalm op het gebied van circulariteit? Zet jij je in om van de provincie Utrecht een circulaire topregio te maken? Geef je dan vóór 18 december a.s. om 17:00 uur op voor de tweede editie van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 en maak kans op 3.000 euro!

Intravacc startte 28 november zijn klinische fase I-onderzoek van het intranasaal Covid-19 vaccin Avacc 10®
30 november 2022

Op 28 november startte Intravacc zijn klinische fase I-onderzoek voor met Avacc 10®, een SARS-CoV-2 intranasale subunit-vaccin, als booster voor eerdere COVID-19-vaccinaties. Avacc 10® is gebaseerd op Intravacc's eigen buitenmembraanblaasjes (OMV) platform.

Wintersluiting Botanische Tuinen
30 november 2022

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn van donderdag 1 december 2022 t/m dinsdag 28 februari 2023 gesloten. USP-medewerkers kunnen de Tuinen nog steeds betreden. Medewerkers hebben (behalve van 26 december 2022 t/m 6 januari 2023) doordeweeks van 10:00 tot 16:30 uur met een medewerkerspas gratis toegang tot de Tuinen via de draaideuren. De Tropische kassen zijn gesloten. Op woensdag 1 maart 2023 openen de Tuinen om 10:00 uur weer de deuren voor het algemene publiek.

De Hogeschool Utrecht werkt aan biologische pesticiden die alleen plaagdieren doodt
30 november 2022

Pesticiden zijn nodig om genoeg betaalbaar voedsel te kunnen kweken. Ze doden echter niet alleen de plaaginsecten, maar ook de nuttige insecten. Daarom maken we pesticiden die alleen plaaginsecten bestrijden. Deze zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar en dus beter voor de natuur.

Universiteit Utrecht blijft beste brede universiteit
28 november 2022

Op 24 november verscheen de Keuzegids Universiteiten 2023. In de Keuzegids zijn 20 bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht als beste beoordeeld ten opzichte van vergelijkbare opleidingen aan andere Nederlandse universiteiten. Daarnaast krijgen 17 bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht een kwaliteitszegel ‘Topopleiding’. Op instellingsniveau eindigt Utrecht, net als vorig jaar, op de eerste plek in de ranglijst van zes brede klassieke universiteiten.