Voorbereidende werkzaamheden voor studentengebouw High Five: gedeelte van fietspad aan Cambridgelaan afgesloten
14 december 2022

Volgend jaar zal er gestart worden met de realisatie van High Five, een woongebouw met 921 studentenwoningen in het sociale huursegment. Voordat dit van start kan gaan zullen er de komende periode voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden.

Universiteit Utrecht opent Motion Capture en Virtual Reality Lab
13 december 2022

Virtuele personages worden steeds menselijker en dat maakt de interactie met hen steeds realistischer. De Universiteit Utrecht opende onlangs haar Motion Capture en Virtual Reality Lab, uitgerust met de nieuwste technologie op dit gebied. Het is het enige lab op deze schaal in Nederland en een van de weinige wereldwijd.

Agressieve leukemie komt veel minder vaak terug dankzij jaar langer chemo
12 december 2022

Door drie in plaats van twee jaar chemotherapie te geven aan kinderen met een agressieve vorm van leukemie is het risico dat hun ziekte terugkomt na behandeling drie keer zo klein. De overlevingskans van alle kinderen met acute lymfatische leukemie samen is verder doorgestegen naar 94%. Voor drie groepen kinderen bleek een minder intensieve therapie veilig, met een betere kwaliteit van leven tot gevolg. Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie naar acute lymfatische leukemie (ALL), de meest voorkomende vorm van kinderkanker. De resultaten zijn zaterdag gepresenteerd op het congres van de American Society of Hematology (ASH) in New Orleans.

Prinses Máxima Centrum bouwt aan een toekomstbestendige celtherapiefaciliteit
9 december 2022

Het Prinses Máxima Centrum bouwt aan een nieuwe celtherapiefaciliteit als onderdeel van de uitbreiding met een zesde en zevende verdieping. Adeel Saleem verhuisde uit Londen om de nieuwe faciliteit in het Máxima te leiden. Zijn eerste prioriteit is het opzetten van een toekomstbestendige unit: 'Celtherapieën zijn enorm veelbelovend voor kinderkanker. Het is heel speciaal om pionier te zijn in zo’n snel ontwikkelend vakgebied.’

Europese samenwerking verbetert behandeling en onderzoek
8 december 2022

Door samen te werken met Europese wetenschappers verbetert de behandeling van kinderen met kanker wereldwijd. Dr. Hans Merks en dr. Reineke Schoot van het Prinses Máxima Centrum werken bijvoorbeeld vanuit verschillende samenwerkingsverbanden aan het vinden van betere behandelprotocollen voor kinderen met een sarcoom, een tumor in het bot of de zogenaamde weke delen. Ook coördineerde Reineke Schoot het samenstellen van een lijst met door 54 Europese collega’s aangewezen essentiële medicijnen voor de behandeling van kinderkanker.

Oncode-PACT: ontwikkeling van kankerbehandelingen versnellen door nauwe samenwerking
5 december 2022

Veel potentiële kankergeneesmiddelen die de klinische fase bereiken, halen de eindstreep van registratie uiteindelijk niet. Dat is slecht voor patiënten, ontwikkelaars en de samenleving als geheel. Het doel van Oncode-PACT is om de beste kandidaat-geneesmiddelen efficiënt te selecteren in de preklinische fase om het risico en de kosten van uitval te beperken en uiteindelijk kankergeneesmiddelen sneller bij de patiënt te krijgen.

Doneer een bankje in de Botanische Tuinen
1 december 2022

Zoek je een uniek en persoonlijk cadeau? Denk dan eens aan het doneren van een bankje in de Botanische Tuinen in het Utrecht Science Park. Bijvoorbeeld bij een geboorte, jubileum, huwelijk of pensionering. Of ter nagedachtenis aan een dierbare overledene. Als dank voor je gift wordt er een mooi bordje aan het gedoneerde bankje bevestigd. Zo realiseer je een persoonlijke en tastbare plek in de Botanische Tuinen.