Genmab en Universiteitsmuseum Utrecht werken samen rondom vernieuwing museum
1 november 2021

In het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) maken bezoekers sinds jaar en dag kennis met wetenschap. En met succes: in 2019 bezochten maar liefst 75.000 bezoekers het museum. Op deze aantallen is het museumgebouw niet berekend en daarom wordt het museum verbouwd en vernieuwd. Na de heropening is er voldoende ruimte voor 100.000 bezoekers per jaar.

Nieuw model voor succesvol toepassen van Learning Analytics
1 november 2021

Data is de nieuwe olie, de grondstof waar onze kenniseconomie op groeit. Ook het onderwijs kan er flink van profiteren. “Tijdens het leren laten studenten allerlei digitale sporen achter. Met learning analytics kan je deze sporen gebruiken om het leren te verbeteren”, stelt HU-onderzoeker Justian Knobbout. Maar het implementeren van learning analytics is complex en huidige modellen schieten vaak tekort. Knobbout onderzocht hoe het beter kan.

MRI-scanner meet kloppen van het brein
27 oktober 2021

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben de MRI-scanner een nieuwe truc geleerd. Het apparaat kan daarmee in kaart brengen hoe de hersenen onder invloed van de hartslag licht pulseren.

Uitstoot warmtekrachtcentrale 50% schoner
25 oktober 2021

De stikstofoxideuitstoot van de motoren van de warmtekrachtcentrale in het Utrecht Science Park is met meer dan 50% verminderd. Dit komt doordat alle motoren sinds begin dit jaar één voor één zijn voorzien van een deNOx-installatie. De laatste motor is inmiddels aangesloten. Sindsdien zijn de verbrandingsgassen die de warmtekrachtcentrale produceert veel schoner.

Talent Award beloont veelbelovende ideeën tijdens de Utrecht Science Week
19 oktober 2021

Tijdens de eerste editie van de Utrecht Science Week kregen studenten volop de kans hun ideeën in te brengen voor een duurzame en gezonde samenleving. Nadat dertig teams, bestaande uit studenten van ROC, Hogeschool en Universiteit Utrecht, in de eerste week van oktober de creatieve strijd waren aangegaan, stonden zes teams in de finales van de zogenaamde Sustainable Campus Challenge. Drie over het thema Sustainable Living, op donderdag 14 oktober, en drie over het thema Healthy Living op vrijdag 15 oktober.