Projectsubsidie voor schimmelarchitectuur
10 september 2019

Utrecht is onderdeel van een nieuw project naar schimmelarchitectuur. Bakstenen op basis van schimmels maakt bouwmateriaal duurzamer en zelfreparerend. Het zogeheten Fungar-project ontvangt 2,85 miljoen euro vanuit Horizon 2020, waarvan er 720.000 euro naar de Universiteit Utrecht gaat.

Uitzonderlijke groei deeltijd PABO Hogeschool Utrecht
5 september 2019

De instroom deeltijd pabo van Hogeschool Utrecht groeit uitzonderlijk hard. De inschrijvingen voor de deeltijd pabo van Hogeschool Utrecht zijn dit jaar met ruim 50% toegenomen. Dat is meer dan de landelijke stijging van ca. 25%. Door de nieuwe flexibele manier van opleiden maken meer mensen in de regio de stap naar een baan in het basisonderwijs. En dat is ook hard nodig gezien het voorspelde regionale lerarentekort.

Filmpje: Werkspoorkwartier icoon voor circulaire herontwikkeling
5 september 2019

Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht dragen via hun samenwerking onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute bij aan duurzame stedelijke ontwikkeling. Een inspirerend voorbeeld is het Utrechtse Werkspoorkwartier, een icoon voor circulaire herontwikkeling.

Structurele samenwerking Utrecht- Eindhoven – Wageningen en UMC Utrecht in de maak
3 september 2019

Het UMC Utrecht wil structureel gaan samenwerken met drie wetenschappelijke partners: de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research. Doel: jong talent stimuleren om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen op het gebied van gezondheid, voeding, energie en duurzaamheid.

Naamswijziging De Uithof naar Utrecht Science Park
3 september 2019

Vanaf deze week staat op bussen en trams van U-OV “Science Park” in plaats van “De Uithof”. De haltenaam ‘WKZ’ is ook aangepast en heet nu halte “WKZ / Máxima”. Ook op de website van de vervoerder en in andere digitale uitingen zijn deze aanpassingen doorgevoerd. Eind vorig jaar besloot de Utrechtse gemeenteraad dat de buurt De Uithof een nieuwe naam kreeg: Utrecht Science Park. Het verwisselen van alle uitingen gaat in fases. De borden op (snel)wegen waarop nog De Uithof staat, worden vanaf dit najaar gewijzigd.

ERC kent €1,5 miljoen toe aan onderzoek rhabdoïde tumoren
3 september 2019

De European Research Council (ERC) heeft een startersbeurs toegewezen aan dr. Jarno Drost. Hij ontvangt deze prestigieuze beurs om de zeer agressieve aard van rhabdoïde tumoren bloot te leggen. Dit onderzoek voert hij uit in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Lichaamsdelen uit de bioprinter
31 augustus 2019

Een hartklep, een meniscus en een onderdeel van het dijbeen. Zwitserse en Nederlandse onderzoekers hebben een 3D-bioprinter ontwikkeld die binnen seconden lichaamsdelen uitprint.