Slangen hoeven niet meer ‘gemolken’ om hun gif: Utrechters kweken slangenbeet uit een bakje
24 januari 2020

Voor slangengif hoeft de slang zijn bek niet meer open te doen om te worden ‘gemolken’. Wetenschappers uit Utrecht en Leiden zijn erin geslaagd een werkende miniversie te maken van de gifklier van een slang. Ideaal om aan grondstoffen voor geneesmiddelen te komen, of antiserum te maken tegen beten, aldus de wetenschappers.

Tram in het weekend?
23 januari 2020

Mede op basis van een gezamenlijke lobby namens onder andere SV Kampong, FC Utrecht en de partners op het Utrecht Science Park zal de Provincie de mogelijkheden van het laten rijden van de tram in het weekend serieus onderzoeken. Lees ook het artikel in het AD/UN.

Nieuw lectoraat onderzoekt kansen voor meertalig onderwijs
23 januari 2020

De Nederlandse samenleving is in toenemende mate meertalig. “Een strikt onderscheid tussen moedertalen, tweede talen en vreemde talen in afzonderlijke schoolvakken past daar niet meer bij”, vinden Rick de Graaff en Maaike Hajer. Zij zijn vanaf 1 januari 2020 lectoren van het nieuwe lectoraat Meertaligheid & Onderwijs. Dit gaat onderzoek doen naar hoe álle leerlingen vanuit hun (veel-)talige achtergrond kwalitatief hoogwaardig onderwijs kunnen krijgen, en wat het onderwijs daarvoor nodig heeft.

Werkzaamheden aan trambaan Utrecht Science Park
23 januari 2020

Komend weekend voert het trambedrijf van de provincie in Utrecht Science Park werkzaamheden uit aan tramlijn 22. Het gaat om reparatiewerkzaamheden aan de toplaag van het asfalt op de gecombineerde tram- en busbaan.

Het creëren van een start-up-ecosysteem – waarom daar een hele gemeenschap voor nodig is
19 januari 2020

Ondernemers en investeerders weten allang dat er een ecosysteem nodig is om een onderneming door te laten groeien. Bij beleidsmakers bestaat het inzicht in hoe dit werkt, echter nog maar kort. Ook zij zien er nu de voordelen van in en snappen dat er haast bij is. Beleidsmakers realiseren zich inmiddels dat we nog steeds in de steentijd zouden leven als niemand ooit iets zou ondernemen. Dat geldt ook voor veelbesproken uitvindingen als Facebook en Twitter. Zijn die alleen maar zo slecht voor ons als wordt gezegd, of zijn het ook tools die we kunnen gebruiken om de vooruitgang in het algemeen te versnellen?

De ethische kant van mini-organen in het lab
14 januari 2020

Mini-darmen, mini-nieren en zelfs mini-hersenen. Deze veelbelovende organoïden worden steeds vaker in het laboratorium gekweekt. Aan de ene kant om te voorspellen of medicatie gaat aanslaan bij een specifieke patiënt. Aan de andere kant om nieuwe medicatie te ontwikkelen. Maar wie is eigenlijk eigenaar van die organoïden: de patiënt, de onderzoeker, het ziekenhuis of een commercieel bedrijf? Op 16 mei promoveert Sarah Boers bij het UMC Utrecht op de ethiek van organoïde-technologie.

Gedeputeerde Robert Strijk bezoekt Life Science-as in Bilthoven
13 januari 2020

Gedeputeerde Robert Strijk van de provincie Utrecht bracht op vrijdag 10 januari samen met wethouder Madeleine Bakker (Economie) van de gemeente De Bilt een werkbezoek aan bedrijven op de Life Science-as in Bilthoven.