Uniek stukje genetische code SARS-CoV-2 via deep-learning snel gevonden
11 januari 2021

Farmaceutisch onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht hebben een deep learning methode ontwikkeld waarmee een uniek stukje van de genetische code van SARS-CoV-2 is geïdentificeerd. Met deze methode zijn nieuwe diagnostische testen voor het virus en wellicht ook mutaties, mogelijk snel en nauwkeurig te ontwerpen. Dat kan helpen bij de bestrijding van een toekomstige pandemie. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in Nature Scientific Reports.

2020 net geen recordjaar voor zonnepaneeleigenaren: opbrengst wel tot 18% hoger
8 januari 2021

Voor eigenaren van zonnepanelen was 2020 wederom een zeer goed jaar. De opbrengst is bijna 8 tot 18 procent hoger dan verwacht, laten berekeningen van de Universiteit Utrecht zien. Het is opvallend dat regionale verschillen lijken op de normale regionale verschillen, terwijl dat in 2018 heel anders was.

Intravacc en Cristal Therapeutics gaan samen nieuwe vaccin-technologieën ontwikkelen
8 januari 2021

Intravacc, wereldwijd vooraanstaand op het gebied van translationeel onderzoek en vaccinontwikkeling en Cristal Therapeutics, een Nederlands biotechnologiebedrijf leidend in technologieën die therapieën veiliger en effectiever maken, zijn een strategische samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van nieuwe vaccin-technologieën, waarbij het eerste kandidaat-vaccin zich zal richten op COVID-19.

Minder overlijdenskans ziekste COVID-patiënten
8 januari 2021

Het behandelen van ernstig zieke COVID-19-patiënten met geneesmiddelen die doorgaans worden gebruikt voor reumatoïde artritis hebben een significante invloed op de overleving van de patiënt. De overlijdenskans vermindert met 8,5%. Ook verkort de behandeling de tijd die de patiënten op de IC verblijven met gemiddeld een week. Dat blijkt uit een baanbrekend onderzoek.

Robot van ‘nagellak’ Tijn aangeschaft door Prinses Máxima Centrum dankzij Stichting Semmy
23 december 2020

Het Prinses Máxima Centrum schaft een robot-arm aan om gestuurd te opereren bij kinderen met een tumor in de hersenstam. De robot-arm ondersteunt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel te verkrijgen voor diagnostiek. Hiermee kan het verloop van hersen(stam)kanker bij kinderen beter in kaart gebracht en gevolgd worden. Stichting Semmy financiert de robot-arm met de opbrengst van de ‘LAK. Door Tijn’ nagellakactie uit 2017.

Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park verschuift de 39ste editie naar 2022
18 december 2020

De Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park is vanwege de coronapandemie voor 2021 van de kalender gehaald. De eerstvolgende editie van het populaire hardloopevenement zal op een nader te bepalen datum in het voorjaar van 2022 worden georganiseerd. De startbewijzen voor de eerder dit jaar al eens uitgestelde marathon blijven geldig.

Universiteit presenteert stedenbouwkundige visie USP Centrum en Oost
11 december 2020

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht heeft ingestemd met een Stedenbouwkundige Visie externe linkvoor het centrum en oosten van het Utrecht Science Park (USP). In deze door Barcode Architects opgestelde visie staat hoe de buitenruimte en de gebouwen vorm krijgen de komende tien jaar: meer ruimte voor ontmoeten en samenwerken in en om de gebouwen, meer levendigheid op kleine en grote pleinen tussen de gebouwen en meer balans tussen groen en stenen, voetgangers en snel verkeer. Met deze visie zijn de kaders voor deze verandering vastgelegd, de precieze uitwerking volgt nog. De veranderingen gaan stapsgewijs en met inspraak van alle gebruikers.