1000e patiënt Prinses Máxima Centrum aan biobank toegevoegd
30 januari 2020

Vanaf het moment van oprichting heeft de integratie van zorg en wetenschap centraal gestaan in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Een belangrijk onderdeel hiervan is de biobank: een collectie van patiëntmateriaal en bijbehorende gegevens. Op 28 januari 2020 is van de 1000e patiënt weefsel toegevoegd aan de biobank.

Foodtruck Carrousel: nieuw rooster en nieuwe standplaats
30 januari 2020

De foodtrucks wisselen per dag van standplaats in een foodtruckcarrrousel. Vanaf deze week is er een nieuwe standplaats op de Heidelberglaan bij de tramhalte ter hoogte van nummer 6 bijgekomen

Bijeenkomst door Gemeente Utrecht over toekomst Utrecht Science Park: USP-lab
30 januari 2020

Op de eerste bijeenkomst over de toekomst van het Utrecht Science Park (13 januari) hoorden de ruim 130 aanwezigen waarom we een omgevingsvisie maken. Deze avond zijn ook de resultaten gepresenteerd van de eerder gehouden enquête. Daarna hebben we in groepjes gesproken over de beleving van het gebied. Welke plekken zijn van waarde? Welke plekken kunnen juist beter? Ook zijn voorkeuren benoemd voor de gewenste ontwikkeling van het gebied in de toekomst. Wil je de presentaties en documenten bekijken? Kijk dan op www.uspomgevingsvisie.nl.

Onderzoek naar behandeling hersenschade baby's
29 januari 2020

Een Europees consortium van wetenschappers krijgt in totaal 9 miljoen euro voor onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s. Van de 9 miljoen euro gaat 1,2 miljoen euro naar onderzoekers van het UMC Utrecht.

Gebruik organoïden-technologie voor Oncode-onderzoekers verzekerd door samenwerkingsovereenkomst met KNAW
28 januari 2020

Dankzij een overeenkomst tussen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Oncode Institute, komt de mini-organen (organoïden)-technologie beschikbaar voor alle ruim 800 kankeronderzoekers die zijn aangesloten bij Oncode.

Nieuwe inzichten in het ontstaan van terugkerende leukemie
28 januari 2020

Acute lymfatische leukemie (ALL) is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kinderkanker. Hoewel de genezingskans hoog is, keert bij een aantal kinderen de ziekte terug. Wetenschappers van St. Jude Children’s Research Hospital, UMC Utrecht en Prinses Máxima Centrum onderzochten de recidief tumorcellen die na behandeling terugkwamen.

Hoe HU-studenten met bacteriën werken aan een duurzaam vliegoplossing
24 januari 2020

Terwijl het debat over vliegschaamte en uitbreiding van vliegvelden gaande is, werken studenten van Hogeschool Utrecht aan een wezenlijke bijdrage om het vliegverkeer duurzamer te maken.