11 oktober 2018

UTRECHT - Een koelkast die je niet hoeft te openen om te weten wat er in zit. Een wand vol met planten en een dak vol met zonnepanelen. Dat zijn volgens klimaatorganisatie Urgenda huizen van de toekomst en vandaag is er in Utrecht eentje geopend.

Het moment is niet zomaar gekozen, want het is de Dag van de Duurzaamheid. En de dag heeft meer lading dan ooit, nu de Nederlandse Staat gisteren op de vingers is getikt door het Gerechtshof in Den Haag. Die vindt dat Nederland meer moet doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.
 

 Laatste puntjes op de i, voor de opening.
Laatste puntjes op de i, voor de opening. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

VERRASSING
"Ik was verrast en het mooie vind ik ook dat we het tempo omhoog moeten brengen. We kunnen veel praten, maar we moeten iets meer gaan doen. En het huis van de toekomst, gemaakt door mijn studenten, is daar een voorbeeld van", aldus Meine Jansma, docent van de Hogeschool Utrecht.

Wigger Verschoor van Urgenda is het met hem eens. "Er kan al heel veel, daarnaast moeten er ook heel wat drastische maatregelen genomen worden willen we het doel voor 2020 gaan halen."

DE TOEKOMST
Het huis is zelfvoorziendend qua energie, gemaakt van duurzame materialen en er zit veel smart technology in. Jansma: Het zijn slimme dingen. Zo kan de kachel zichzelf reguleren en we hebben opslag van energie omdat alles met zonnepanelen is opgewekt."

Urgenda is erg blij dat er veel technische snufjes in verwerkt zitten. Volgens de klimaatorganisatie is dat juist de toekomst. 
"Dit laat zien wat er allemaal kan en er kan ontzettend veel. Het is inspirerend voor de gewone man met een gewoon huis om te kijken wat er in de toekomst allemaal kan. Het zijn allemaal onderdelen die efficiënter met grondstoffen proberen om te gaan", zegt Wigger Verschoor van Urgenda. 
 

Bron: RTV Utrecht
 

MEER NIEUWS

DUIC: Het huis van de toekomst geopend op de Uithof: van studentenproject naar start-up