19 oktober 2021

Tijdens de eerste editie van de Utrecht Science Week kregen studenten volop de kans hun ideeën in te brengen voor een duurzame en gezonde samenleving.
Nadat dertig teams, bestaande uit studenten van ROC, Hogeschool en Universiteit Utrecht, in de eerste week van oktober de creatieve strijd waren aangegaan, stonden zes teams in de finales van de zogenaamde Sustainable Campus Challenge. Drie over het thema Sustainable Living, op donderdag 14 oktober, en drie over het thema Healthy Living op vrijdag 15 oktober.
 

Op donderdag verkoos het publiek het duurzame idee van een Thrift Café, waar hergebruik van meubilair en inboedel onder studenten makkelijk en sociaal kan worden geregeld. De studenten Lia McNamara, Sophie Hanekamp en Sem Schipper kregen door burgemeester van De Bilt, Sjoerd Potters, en directeur-bestuurder van het Utrecht Science Park, Jan Henk van der Velden, de Talent Award uitgereikt.
De jury vond het plan een schoolvoorbeeld van design wat begint bij de gebruiker, waarbij het idee heel mooi aansluit bij de materiële, emotionele én sociale aspecten van het vraagstuk.

Op vrijdag kwam na de stemming van het publiek de pitch voor de ‘Fun Walking gARTen’ het meest overtuigend uit de verf. De studenten Quinten Barré, Cecile Urlings en Francesca Bokkestijn hadden volgens de jury de verschillende aspecten van positieve gezondheid in dit idee verenigd. Aantrekkelijk wandelen en bewegen in een groene omgeving met verrassende en uitdagende kunstobjecten staat centraal in het concept. Ze kregen de prijs overhandigd uit handen van de commissaris van de Koning Hans Oosters en Jan Henk van der Velden.

Naast de Challenge was er op donderdag en vrijdag een uitgebreid programma rondom het thema ‘Samen naar een gezonde, duurzame samenleving’ wat meer dan 1000 bezoekers live en online trok. Donderdag was geheel gewijd aan ‘Duurzaam leven’. Na de opening met ‘groen’ econome Mariana Mazzucato konden de online bezoekers kiezen of ze de Dag van de Duurzaamheid van de Hogeschool Utrecht wilden volgen of de Pathways to Sustainability Conference van de Universiteit Utrecht. De dilemma’s en uitdagingen voor een transitie naar een duurzamere wereld kwamen uitgebreid aan bod, plus de oplossingen en innovaties, die ook in de samenwerking tussen partijen op het Utrecht Science Park worden ontwikkeld.

Op vrijdag was er een breed scala aan tafelgespreken en ‘USP Talks’ over verschillende aspecten rondom ‘Gezond Leven’. Er werd over prachtige medische innovaties gesproken, zoals de operatiekamer van de toekomst met een robotarm mede gefinancierd door de opbrengst van de bekende nagellak actie van Tijn. Ook kwam preventie ruim aan bod: hoe je kwaliteitsvol oud kan worden en hoe de balans tussen noodzakelijke en vermijdbare zorg kan verbeteren. De prominente rol, die kennis-, onderwijs- en zorginstellingen en bedrijven op het Utrecht Science Park hierbij spelen, kwam duidelijk naar voren.
Vanaf volgende week zijn de programmaonderdelen online terug te kijken op www.utrechtscienceweek.nl.

Het winnende team van donderdag met burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters, Jan Henk van der Velden, dagvoorzitter Coen van den Brader en de andere finalisten met de Sustainable Living Talent Award.

Het winnende team van vrijdag met cvdK Hans Oosters, Jan Henk van der Velden, dagvoorzitter Coen van den Brader met de Healthy Living Talent Award.