8 oktober 2020

De Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) hebben op het gebied van duurzaamheidsbeleid concrete doelen gesteld, waaronder het streven om in 2030 zero waste te zijn. Dit is een ambitieuze doelstelling die een enorme gedragsverandering vergt van beide instellingen en de 64000+ studenten en 10000+ medewerkers die aan hen gebonden zijn.‚Äč

Met dit doel voor ogen hebben de Hogeschool Utrecht en de Green Office van de Universiteit Utrecht de handen ineengeslagen om een project te creëren dat aan deze ambities voldoet. Enter: Precious Plastic.


De Extruder Pro: de machine die door studenten van de Hogeschool Utrecht zal gebouwd worden

Wat is Precious Plastic?

Precious Plastic is een open source project dat is gestart door de Nederlandse entrepreneur Dave Hakkens. Het doel is gedragsverandering teweeg te brengen, door waardevolle producten te creëren uit grondstoffen die we normaal gesproken als afval zouden hebben beschouwd.

We beginnen ons eigen Precious Plastic project binnen onze gemeenschap met dezelfde methodologie. Ten eerste willen we de inzameling van plastic verbeteren door samen te werken met studieverenigingen, de lokale plasticbonus-stromen (afvalstromen die nog niet worden gerecycled) te analyseren en het gebrek aan inzamelbakken in sommige delen van het Utrecht Sciencepark aan te pakken.


Het soort versnipperd plastic waar we mee gaan werken

Vervolgens zullen we, met een machine die door een interdisciplinaire groep studenten van de Hogeschool Utrecht wordt gebouwd, dit plastic upcyclen door producten te maken. De studenten doen op dit moment onderzoek met geïnteresseerde stakeholders zoals webwinkels en studieverenigingen van de universiteit, om te bepalen wat voor producten we moeten maken. Waarschijnlijk zullen er onder andere mooie plantenpotten worden gemaakt.

Wat zijn de doelstellingen van het project?

Door het aanbieden van gerecyclede producten willen we de medewerkers en studenten van de UU & HU stimuleren om naar hun eigen plasticgebruik te kijken en kansen te zien in plaats van afval. We willen een lokale en circulaire productieketen voor het upcyclen van plastic creëren, terwijl we onze opleiding en onderzoek-skills inzetten om een lokale uitdaging op het gebied van duurzaamheid aan te gaan. Als dit project zich uitbreidt, kan het een interessante Living Lab worden voor de Universiteit Utrecht.

Hoe verder, en hoe blijf je op de hoogte?

Houd onze social media in de gaten voor updates over onze voortgang, lees onze blog en schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van dit project.

We verwachten begin 2021 te beginnen met het versnipperen van plastic en het produceren van producten. Studieverenigingen of commissies die hun eigen ingezamelde plastic versnipperen zullen worden beloond met hoge kortingen op de resulterende producten.

Dit project wordt gedeeltelijk uitgevoerd door de Green Office van Universiteit Utrecht. De Green Office is de plek waar jonge geesten de handen ineenslaan om de duurzame ontwikkeling van de Universiteit Utrecht te ondersteunen

Bron: Universiteit Utrecht