4 juni 2018

Op het Utrecht Science Park worden nieuwe technologieën ontwikkeld die een doorbraak kunnen betekenen, bijvoorbeeld in de strijd tegen kanker. Het sciencepark is het kloppende hart van Europa’s meest competitieve regio. Hier werken kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samen om nieuwe oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven.

In het Utrecht Science Park komt een nieuw laboratoriumgebouw dat ruimte biedt aan gerenommeerde Life Sciences Research & Development (R&D) bedrijven. De aanwezige internationaal gerenommeerde onderzoeksinstellingen, medische centra en bedrijven hebben een enorme potentie voor zowel de Utrechtse als de Nederlandse economie. Er is grote behoefte aan ruimte voor het huisvesten van private R&D activiteiten, zowel voor bedrijven die al gevestigd zijn op het sciencepark als bedrijven die zich er graag willen vestigen.

R&D bedrijven zijn cruciaal voor het vertalen van de aanwezige kennis naar producten en diensten die oplossingen bieden voor grote maatschappelijke opgaven. De ambitie is om in het sciencepark het aantal private R&D banen met enkele duizenden banen verder te laten groeien. Om deze ambitie te kunnen verwezenlijken is voldoende bedrijfsruimte nodig. De beschikbaarheid van een groot R&D bedrijfsverzamelgebouw is een topprioriteit. Stichting Utrecht Science Park heeft met ondersteuning van Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Economic Board Utrecht en Ondernemersfonds Utrecht een verkenning laten uitvoeren voor de haalbaarheid van dit project.

Op basis van deze verkenning hebben enkele bedrijven de handen ineen geslagen om voor eigen risico en rekening een beeldbepalend gebouw te laten ontwerpen dat in de nabije toekomst voorziet in voldoende ruimte voor het aantrekken en behouden van doorgroeiende R&D bedrijven. 

Stichting Utrecht Science Park is gevraagd om het ontwerpproces te begeleiden en heeft daartoe een ontwerpteam samengesteld bestaande uit adviseurs van Jan Bakers Architecten, Pieters Bouwtechniek, DGMR Bouw, Deerns Nederland, Being Development en Synquis. Dit team heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor een gebouw van 22.000 m2 BVO met een corporate uitstraling dat een visitekaartje vormt voor het Utrecht Science Park. Er komen gedeelde voorzieningen om ontmoetingen te faciliteren en het gebouw kent een hoge mate van duurzaamheid en flexibiliteit. Uitgangspunt is het creëren van een gezonde en inspirerende werkomgeving voor de gebruikers.


Friso Smit verzorgt op 7 juni tijdens de PROVADA een korte pitch over dit project.

 


Credits: Jan Bakers Architecten, voorlopig ontwerp nieuw gebouw Utrecht Science Park