12 juli 2018

Meer spitsbussen, een nieuwe buslijn en het stimuleren van fietsen en lopen moet ervoor zorgen dat Utrecht Science Park beter bereikbaar wordt. Provincie en gemeente Utrecht nemen deze maatregelen samen met U-OV, dat het openbaar vervoer in stad en regio verzorgt. Met ingang van het nieuwe collegejaar op 27 augustus zet U-OV in de spits meer gelede bussen in. Vervoerder Syntus introduceert een nieuwe buslijn van Veenendaal-De Klomp via Woudenberg naar het Utrecht Science Park. Gemeente en provincie Utrecht verbeteren fiets- en wandelroutes.

De betrokken partijen spelen hiermee in op de verwachte groei van het aantal reizigers op buslijnen tussen station Utrecht Centraal en het Utrecht Science Park. De bussen helpen ook de periode te overbruggen totdat de Uithoflijn, de tramverbinding tussen Utrecht CS en het Utrecht Science Park, eind 2019 gaat rijden.

Gedeputeerde Dennis Straat: “We weten dat in de spits de bussen van Utrecht CS naar het Utrecht Science Park al vol zitten, terwijl de reizigersstroom blijft groeien. Met het Utrecht Science Park zelf, bedrijven, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen maken we ons zorgen over de bereikbaarheid. In overleg met de vervoerders en de gemeente Utrecht zijn we erin geslaagd om, totdat de tramlijn gaat rijden, de capaciteit in het openbaar vervoer nog iets verder op te voeren. Vooral in de kritieke spitstijden.”

EXTRA BUSSEN TIJDENS SPITS
U-OV zet vanaf 27 augustus zes gelede bussen extra in op de lijnen 12 en 28 van en naar het Utrecht Science Park. De bussen worden aangeschaft en kunnen op werkdagen ingezet worden voor extra ritten van 7-10 uur en 15-18 uur. Ze kunnen dagelijks circa 4.000 reizigers extra vervoeren. U-OV werkt ook aan een project om informatie in de bus te tonen over de drukte in eerdere of latere ritten om OV-reizigers te stimuleren buiten de spits te reizen.

NIEUWE BUSLIJN SYNTUS UTRECHT
Op 27 augustus introduceert Syntus lijn 298 tussen station Veenendaal-De Klomp en Utrecht Science Park. De vervoerder, verantwoordelijk voor het streekvervoer in de provincie en voor de stadsbussen in Amersfoort, zou eerst in december 2018 met deze nieuwe lijn beginnen. Dat is op verzoek van de provincie Utrecht vervroegd. Dankzij de nieuwe snelbusverbinding hoeven reizigers vanuit de richting Veenendaal naar het Utrecht Science Park niet meer via Utrecht Centraal. De nieuwe lijn is een aanvulling op de zeven spitslijnen die Syntus Utrecht verzorgt vanuit Amersfoort, Leusden, Baarn-Soest en vanuit Gouda.

MEER FIETSEN EN WANDELEN
Naast OV-maatregelen werkt de gemeente Utrecht met partners aan het verbeteren van een aantal fiets- en wandelroutes zoals de fietsroute De Bilt – Utrecht Science Park – Bunnik en de looproute vanaf P+R De Uithof naar de ziekenhuizen (in samenwerking met de Universiteit Utrecht). Om het fietsen te stimuleren lopen er verschillende campagnes en komend najaar start een ‘living lab’ waarmee in de praktijk wordt onderzocht hoe de deelfiets kan bijdragen aan de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park.

Gemeente en provincie zijn ook in gesprek met Utrecht Science Park-partners zoals de Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit Utrecht (UU) om te kijken of het spreiden van collegetijden en –plaatsen verlichting kan geven op de drukte in lijn 12.

Bron: Provincie Utrecht