31 augustus 2019

Auteur: Robin RotmanFinancieel Dagblad

Een hartklep, een meniscus en een onderdeel van het dijbeen. Zwitserse en Nederlandse onderzoekers hebben een 3D-bioprinter ontwikkeld die binnen seconden lichaamsdelen uitprint.

Sinds de opkomst van de 3D-printer hoorde je de beloftes al: we beginnen met plastic materialen die in laagjes over elkaar heen gespoten worden, vervolgens kunnen de printers met complexere materialen zoals metaal en beton uit de voeten, en uiteindelijk zullen er complete organen uit de printer rollen. Toekomstmuziek was het.

Maar nu is er volumetrisch bioprinten, een vinding van de technische universiteit in Lausanne in samenwerking met Universitair Medisch Centrum in Utrecht. In enkele seconden is het mogelijk om driedimensionale, organische objecten uit de printer te laten rollen. De beloftes zijn waarheid geworden.

Bij de techniek wordt het materiaal niet laagje voor laagje aangebracht, maar wordt een ronddraaiende, cilindrische container gevuld met een gel vol stamcellen. Met een laser kan de substantie op elke gewenste plek als het ware worden gestold.

De onderzoekers zijn erin geslaagd om op deze manier een hartklep, een meniscus en een onderdeel van het dijbeen te printen. De weefsels en de cellen raken hierbij niet beschadigd. Volgens de onderzoekers is de technologie relatief eenvoudig uit te breiden tot massaproductie.

De techniek zou kunnen leiden tot protheses, variërend van weefsels en aders tot kapotte lichaamsdelen, bijvoorbeeld als gevolg van een onfortuinlijke voetbalwedstrijd. Omdat het gaat om organische - of in de toekomst lichaamseigen - materialen wordt de kans op afstoting geminimaliseerd.

In een eerder stadium zien de onderzoekers vooral mogelijkheden om organen, weefsels of lichaamsdelen te kweken om medicijnen op te testen in het laboratorium. Het verkleint de hoeveelheid dieren én mensen die nu nog nodig zijn om nieuwe medicijnen te testen.

En wie weet gaan we in de toekomst wel naar een ziekenhuis voor een nieuw hart, een nieuwe lever of een nieuwe nier.

Bron: Financieel Dagblad