5 november 2021

Startup Scope Biosciences B.V. in Wageningen heeft van GenDx een lening ontvangen van 1€M om hun research met CRISPR-Cas verder uit te breiden naar transplantatie diagnostiek.

Scope Biosciences maakt gebruik van de enorme veelzijdigheid en het gebruiksgemak van CRISPR-Cas voor de ontwikkeling van een moleculair diagnostisch platform. De techniek stamt af van het werk van de Nederlandse Spinoza prijswinnaar en wetenschapper prof. dr. John van der Oost in samenwerking met dr. Raymond Staals van Wageningen University.

Met deze relatief nieuwe CRISPR-Cas techniek staan we naar verwachting aan het begin van een enorme reeks ontwikkelingen, waaronder ook zeer nauwkeurige moleculaire diagnostiek buiten het onderzoekslaboratorium zoals klinische toepassingen direct aan het bed.

Scope Biosciences profiteert van de ervaring van GenDx om de ontwikkeling en marketing van het ScopeDx-platform te versnellen. Ook zal Scope Biosciences de financiering gebruiken om het onderzoeks- en ontwikkelteam én al lopende partnerschappen uit te breiden. Dit alles gericht op de snelle diagnostiek van infectieziekten in de gezondheidszorg en bij veterinaire- en agrovoeding toepassingen. Het is een voor beide partijen gunstige samenwerking, omdat zowel het ScopeDx platform als toepassingen voor transplantatiediagnostiek verder worden ontwikkeld.

Wietse Mulder PhD, CEO van GenDx: "We kijken er naar uit om samen te werken met zo'n gemotiveerd en energiek team van Scope Biosciences. Ook nog eens ondersteund door de WUR, gerenommeerde wetenschappers Van der Oost en Staals én ervaren business managers Math Kohnen en Wil Hazenberg. Met hun begeleiding verwachten we dat Scope Biosciences en GenDx vernieuwende en betekenisvolle producten zullen ontwikkelen voor het diagnostiekveld op basis van CRISPR-Cas-technologie.”

Niek Savelkoul, CEO van Scope Biosciences: “Het ScopeDx CRISPR-diagnoseplatform heeft al een enorm potentieel voor verschillende toepassingen laten zien in de eerste 3 jaar van zijn bestaan. En met deze investering kunnen we de eerste ScopeDx-producten op de markt brengen. We zijn blij dat GenDx het potentieel van de ScopeDx-platformtechnologie waardeert en we kijken er naar uit om samen te werken met deze belangrijke speler in de transplantatiediagnostiek.

 

================================================== ========

Over CRISPR-Cas

Met CRISPR-Cas kun je op een gewenste plek in het DNA van bacteriën knippen en/of plakken om zo ongewenste mutaties te vervangen of juist een gewenste mutatie te creëren. Later bleek dat deze techniek ook bij dieren en planten kan worden toegepast, om zo een knip op de gewenste plek in het DNA aan te brengen. Deze gewenste plek wordt bepaald door een stukje RNA, dat ook wordt ingebracht. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben de voordelen van deze technologie ook aangetoond bij het gebruik van moleculaire diagnostiek.

Over Scope Biosciences BV
Scope Biowetenschappen is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van moleculaire diagnostiek met behulp van CRISPR-Cas. Scope Biosciences BV is als spin-off van Wageningen University & Research in 2020 opgericht door Jurre Steens, Niek Savelkoul, Bart Scholten en Stijn Prinsen en geadviseerd door management consultants Math Kohnen en Wil Hazenberg. Het idee voor Scope Biosciences is ontstaan ​​in nauwe samenwerking met het Laboratorium voor Microbiologie van de afdeling Agrotechnologie en Voedingswetenschappen van Wageningen University & Research. Co-founders van der Oost en Staals ondersteunen Scope Biosciences als wetenschappelijk adviseurs. De ScopeDx-technologie is ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University & Research, dat exclusief in licentie is gegeven aan Scope Biosciences. Ga voor meer informatie over Scope Biosciences naar www.scopebio.com

Over GenDx
Genome Diagnostics BV, of GenDx , is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, gericht op de ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve laboratoriumtesten en analysesoftware voor transplantatie en begeleidende diagnostiek. GenDx heeft ook een vestiging in de USA , dichtbij luchthaven O'Hare, Chicago, IL.

GenDx is gespecialiseerd in op HLA-sequencing gebaseerde typeringsstrategieën en biedt reagentia en software aan voor zowel Sanger- als NGS-benaderingen. Daarnaast biedt GenDx post-transplantatieproducten aan en monitoring van chimerisme na transplantatie door middel van qPCR- en NGS methodiek. Vanwege haar uitgebreide expertise biedt GenDx ook laboratoriumdiensten aan organisaties voor fundamenteel en klinisch onderzoek. GenDx Education organiseert regelmatig wereldwijde trainingen en webinars gericht op HLA-typering- en chimerisme-monitoring voor iedereen in het veld van weefseltypering zoals onderzoekslaboratoria, bloedbanken en donorregisters.

GenDx is gevestigd op het Utrecht Science Park, Nederland en is in 2005 opgericht door Erik Rozemuller PhD, Wietse Mulder PhD en UMC Utrecht Holdings BV vertegenwoordigd door Oscar Schoots PhD en Raoul Linschoten LLM. Vanaf augustus 2021 maken ook Martijn Mulder MSc. en Bob van Gemen PhD deel uit van de GenDx Board of Directors. Ga voor meer informatie naar: www.GenDx.com.