5 maart 2019

Faculteit Diergeneeskunde op nummer drie in QS World University Rankings

Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht is gestegen naar de derde plaats in de QS World University Rankings. Hiermee zetten we de stijgende lijn van vorig jaar voort, toen Diergeneeskunde steeg van positie negen naar positie vijf op deze ranking.

“Dit is natuurlijk mooi.” zegt Wouter Dhert, decaan bij faculteit Diergeneeskunde. “Het is voor het eerst in de geschiedenis, dat we op nummer drie van de wereld staan op deze QS World University Rankings. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat dit soort lijstjes ook  niet alles zeggen en daarom ook steeds vaker ter discussie staan. Hoe groot zijn de verschillen in de top? Wat zouden we ervan vinden als we volgend jaar weer iets gaan dalen? Zouden we een andere faculteit zijn geweest als we op plaats zes waren geëindigd? Natuurlijk niet, want we doen goed werk en we staan al jaren goed in de rankings”.

De QS ranking ‘veterinary science’ wordt gebaseerd op vier parameters, academische reputatie (30%), reputatie bij werkgevers (10%), citaties (30%) en H-index (30%). Juist deze laatste twee parameters staan steeds meer onder druk in de ‘open science discusie’ waar men weg wil van het ‘bean counting’. Bij ons kan stijging kan worden verklaard door een stijging bij de eerste twee parameters, academische reputatie en reputatie bij werkgevers. Dat zijn de parameters die bij onze peers worden uitgevraagd en dit is een maat voor hoe de buitenwereld ons ziet. Voor dit jaar zijn er voor onze discipline wereldwijd zo’n 1700 respondenten geweest, en de uitkomsten zijn mooi in lijn met onze ambities zoals we die hebben verwoord in het facultair strategisch plan.  

We willen iedereen bedanken voor de bijdrage aan de prima positionering van onze mooie faculteit. 

Kijk hier voor de volledige ranglijst op de website van de QS World University Rankings

Bron: Universiteit Utrecht