#destijl
18 oktober 2017

De Nieuwe Stijl op het Utrecht Science Park

Wat hebben Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld gemeen met zonnecellen en de ontwikkeling van minidarmpjes? Veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. De Stijl kunstenaars waren de 'gamechangers' van hun tijd. Zij zorgden voor vernieuwing en vooruitgang. De wetenschappers en onderzoekers op het Utrecht Science Park zijn de 'gamechangers' van deze tijd. Zij zorgen voor revolutionaire doorbraken die van grote invloed zijn op ons leven. Zij zijn als het ware de ‘kunstenaars van het leven’.

Veel onderzoeksmateriaal doet niet onder voor kunstwerk. Een impressie van het skelet van een cel is bijna abstracte kunst. Mondriaan probeerde in zijn werk het diepere wezen van de werkelijkheid weer te geven. Het beeld van het skelet van een cel is de diepere werkelijkheid. De ontwikkeling van minidarmpjes door het UMC Utrecht en het Hubrecht Laboratorium heeft geleid tot een doorbraak in behandeling van taaislijmziekte. Dat is kunst met een hoofdletter K. Wat dichterbij is de ‘Elektrische Mondriaan’, een soort glas-in-lood-paneel geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Mondriaan dat door zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht ontwikkeld is om elektriciteit te kunnen opwekken. In het ontwerp van de ‘Elektrische Mondriaan’ zijn de gekleurde vlakken uitgevoerd in plastic in vijf verschillende kleuren: rood, roze, groen, geel en blauw. En met de gedragslenzen van de Hogeschool Utrecht kunnen ontwerpers en communicatieprofessionals inzicht krijgen in het huidige en gewenste gedrag van een doelgroep. Het kleurenpalet waarmee de gedragslenzen werken is net zo divers als dat van de kunstenaars van de Stijl.  

Expositie De Nieuwe Stijl
De expositie De Nieuwe Stijl brengt een bijzondere relatie tussen kunstenaars en wetenschappers in beeld. Op vijf prominente locaties op het Utrecht Science Park is deze expositie van 7 oktober tot 15 december 2017 te zien (op doordeweekse dagen van 09.00-17.00 uur). De locaties bevinden zich in gebouwen in het Science Park van hoge architectonische waarde. Nog een extra verwijzing naar De Stijl die eveneens een belangrijke architectuur stroming was.

Locaties expo De Nieuwe Stijl op het Utrecht Science Park
Universiteitsbibliotheek - Heidelberglaan 3
Educatorium - Leuvenlaan 19
Hogeschool Utrecht, Foodcourt – Padualaan 101
Hijmans van de Berghgebouw – Universiteitsweg 98
Nutricia Research - Uppsalalaan 12*

* = vanaf eind oktober

 

 

  

  

Foto credits: Elektrische Mondriaan, Wilfried van Sark, onderzoeker zonne-energie Universiteit Utrecht