12 juli 2021

 

 

Deze zomer wordt een deel van de loopbrug over de Heidelberglaan, tussen het Willem C. van Unnikgebouw en de Universiteitsbibliotheek (ook wel de Brugzaal genoemd) weggehaald. De (buiten)sloop wordt in vijf dagen uitgevoerd, van maandag 2 t/m vrijdag 6 augustus, tenzij werken in het weekend echt noodzakelijk blijkt. Dit werk kan nu gedaan worden omdat de tram tijdelijk buiten dienst is voor groot onderhoud.

Werkzaamheden
Voordat de daadwerkelijke sloop in augustus begint, wordt eerst de voorsloop uitgevoerd, zoals het verwijderen van de inboedel, vloerafwerking, schuifdeuren, het vensterglas en de dakplaten. Dit start maandag 12 juli en duurt t/m vrijdag 30 juli. Het materiaal wordt afgevoerd via de bouwplaats van de laagbouw van het Van Unnikgebouw. Tijdens de sloop van de constructie in augustus wordt gewerkt met een hijskraan. Deze kraan staat tijdens de sloop op de middenberm naast het fietspad van de Heidelberglaan bij de afslag naar het Coïmbrapad. De kraan hijst de grote delen van de loopbrug af en laadt deze rechtstreeks in de container. De containervrachtwagen rijdt af en aan via het Coïmbrapad. Tijdens de momenten van aan- en afvoer staan er verkeersregelaars om het (fiets)verkeer op een veilige manier te begeleiden.

 

 

 

 

Werktijden aannemer
De aannemer start om 8.00 uur en werkt tot 17.00 uur. Als de voortgang tegenvalt is er een uitloopperiode tot 23.00 uur en/of in de weekenden (net als bij de trambaan).

Mogelijke overlast
Gedurende de voorsloop (12 juli t/m 30 juli) kun je overlast ervaren van vrachtwagens die via het werkterrein van de laagbouw op- en afrijden. Tijdens de sloop van de constructie (van 2 t/m 6 aug) hoor je het geluid van het opbouwen van een steiger en hakken en frezen van beton en staal. Aan het einde van de sloop kun je geluidsoverlast ervaren van het weghalen van de betonnen fundering. Deze wordt tot onder het straatoppervlak weggehaald zodat het straatwerk weer vlak gestraat kan worden.

Uitvoering gecombineerd met werkzaamheden trambaan
Aanleiding tot deze versnelde demontage is de werkzaamheden die de provincie in de periode van 26 juni t/m 22 augustus laat uitvoeren aan de trambaan. Voor deze werkzaamheden ligt in deze periode het tramverkeer stil, is er vervangend busvervoer geregeld, zijn voor alle bussen een omleiding voorzien en is de spanning van de bovenleiding af. Aangezien deze voorzieningen ook allemaal nodig zijn voor de demontage van de loopbrug hebben wij deze kans aangegrepen om mee te liften met de werkzaamheden van de trambaan.

Waarom wordt een deel van de loopbrug gesloopt?
Van de loopbrug wordt deze zomer alleen het deel met de brugzaal weggehaald. Het deel boven het fietspad aan de kant van de bibliotheek blijft nog staan totdat bekend is hoe de afhechting met de bibliotheek eruit gaat zien. De loopbrug is al enkele jaren niet meer in gebruik. Deze doorgang was onderdeel van het Van Unnikgebouw. Het lage deel van dit gebouw is op dit moment in de afrondende fase van de sloop. De demontage van de loopbrug is onderdeel van de herontwikkeling van het Van Unnikgebouw waarbij de hoogbouw in de toekomst aangepast wordt tot kantoor- en onderwijsruimten voor de universiteit. Op www.uu.nl lees je hier meer over.

 

 

 

 

 

Contact

  • Wil je een calamiteit melden in het Utrecht Science Park, zoals brand, een (medisch) ongeval of een ongeluk met gevaarlijke stoffen en heb je dringend hulp nodig? Bel altijd de Meldkamer: 030 253 44 44.
  • Heb je een vraag over dit project? Stuur dan een mail aan het projectteam via vanunnik@uu.nl.
  • Wil je meer informatie over de herontwikkeling van de campus en de verschillende projecten die nu in uitvoering zijn? Kijk dan op www.uu.nl/campusdevelopment.
  • Er is ook een app Campus Development waarin de werkzaamheden per project staan vermeld. Download de app via de App store of Play Store.