8 januari 2021

Bilthoven en Maastricht, 6 januari 2021 – Intravacc, wereldwijd vooraanstaand op het gebied van translationeel onderzoek en vaccinontwikkeling en Cristal Therapeutics, een Nederlands biotechnologiebedrijf leidend in technologieën die therapieën veiliger en effectiever maken, zijn een strategische samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van nieuwe vaccin-technologieën, waarbij het eerste kandidaat-vaccin zich zal richten op COVID-19.

Cristal Therapeutics en Intravacc zullen in eerste instantie een CriVac®-kandidaat-vaccin gaan maken op basis van het receptorbindende domein van het SARS-CoV-2-spike-eiwit. Bovendien zal Cristal Therapeutics zijn krachtige kopervrije reagens CliCr® ter beschikking stellen voor evaluatie met Intravaccs gepatenteerde zogeheten buitenmembraanblaasjes-technologie (Outer Membrane Vesicles - OMV). OMV-vaccins maken de natuurlijke conformatie van immuniteit-stimulerende antigenen mogelijk. Na afronding van de evaluatieperiode zullen Intravacc en Cristal samen de volgende stappen voor de verdere ontwikkeling van het programma onderzoeken.

Axel Mescheder, M.D., CEO en CMO van Cristal Therapeutics, zegt: “Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat vaccins een cruciale rol spelen bij de bescherming van onszelf, onze families en mensen met een hoog risico op infectieziekten. We hebben veel energie gestoken in het optimaliseren van ons unieke CriVac-platform op basis van onze CriPec-nanodeeltjes en CliCr-conjugatietechnologie. Ons CriVac-technologieplatform bootst kenmerken van een levend virus na en wekt veilig en efficiënt immuniteit op. Dit vormt een solide basis om samen met Intravacc nieuwe concepten te gaan ontwikkelen tegen ziekten die met vaccins kunnen worden bestreden." De overeenkomst bepaalt daarnaast dat Cristal toegang krijgt tot Intravaccs gepatenteerde LPStechnologie ter versterking van de immuunreactie. De technologieën vormen een nieuwe kijk op de ontwikkeling van vaccins die een efficiëntere aflevering van antigenen aan het immuunsysteem mogelijk maken. Door combinatie van beide technologieën zal een snelle ontwikkeling van kandidaat-vaccins voor een breed scala aan ziekten mogelijk worden, met name door de schaalbare GMP-productie bij Intravacc."

Dr. Jan Groen, Intravaccs CEO, zegt: “Intravacc vindt dat niemand ziekten mag oplopen die voorkomen kunnen worden met vaccins. We hebben een gedegen trackrecord in translationele vaccinologie en beschikken over een uitstekende infrastructuur die de versnelde ontwikkeling van veelbelovende kandidaat-vaccins mogelijk maakt, zoals met de CriVac-technologie van Cristal. De combinatie van Cristals technologieën en Intravaccs gepatenteerde LPS- en OMV-technologieën lijkt veelbelovend. We zien uit naar de samenwerking met het Cristal-team in de preklinische evaluatie van het eerste programma."

Bron: Intravacc