De ethische kant van mini-organen in het lab
14 januari 2020

Mini-darmen, mini-nieren en zelfs mini-hersenen. Deze veelbelovende organoïden worden steeds vaker in het laboratorium gekweekt. Aan de ene kant om te voorspellen of medicatie gaat aanslaan bij een specifieke patiënt. Aan de andere kant om nieuwe medicatie te ontwikkelen. Maar wie is eigenlijk eigenaar van die organoïden: de patiënt, de onderzoeker, het ziekenhuis of een commercieel bedrijf? Op 16 mei promoveert Sarah Boers bij het UMC Utrecht op de ethiek van organoïde-technologie.

Gedeputeerde Robert Strijk bezoekt Life Science-as in Bilthoven
13 januari 2020

Gedeputeerde Robert Strijk van de provincie Utrecht bracht op vrijdag 10 januari samen met wethouder Madeleine Bakker (Economie) van de gemeente De Bilt een werkbezoek aan bedrijven op de Life Science-as in Bilthoven.

Podcast: Hebben mijn dochters straks natte voeten?
13 januari 2020

De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Hoe gaan we ons hier tegen wapenen en wat betekent dat voor onze kustlijn? Wonen we straks op eilanden in de Randstad en wordt Enschede een metropool? Luister naar de eerste aflevering van De Eeuw van mijn Dochters, met Art Rooijakkers.

Nieuwbouw HU genomineerd voor internationale duurzaamheidsprijs
13 januari 2020

Het pand van Hogeschool Utrecht aan Heidelberglaan 15 (HL15) is genomineerd voor een internationale BREEAM Award in de categorie Public Sector Project - Post Construction Award. De website van de Nederlandse tak van BREEAM, een keurmerkverstrekker voor duurzame gebouwen, noemt HL15 “het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld”.

Utrechtse hoogbouwflat wordt energieleverend
9 januari 2020

De Henriëttedreef in Utrecht Overvecht heeft begin 2020 de Europese primeur: Woningcorporatie Bo-Ex pakt hier met Hogeschool Utrecht en de andere consortiumpartners van het project 'Inside Out' de hoogbouwflat aan met een modulair renovatiesysteem. Hierna wekt de sociale huurflat meer energie op dan de bewoners verbruiken, waardoor woonlasten dalen.

Video: Wat doet het Fieldlab 3DMedical?
9 januari 2020

In het Utrecht Science Park werken organisaties samen aan innovatieve oplossingen voor een langer en gezonder leven. Welke rol heeft het Fieldlab 3DMedical bij de ontwikkelingen in patiënt-specifiek opereren? In deze video laten Koen Willemsen, Ralph Sakkers en Joel Kortes (3DFacelab) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Erik Puik van de HU University of Applied Sciences Utrecht (Hogeschool Utrecht) zien wat er gebeurt in de kliniek en waarom het belangrijk is om de systeem benadering (Systems Engineering) te hanteren bij het ontwikkelen van 3DMedical applicaties voor patiënten met specifieke problemen en het ontwikkelen van 3DMedical applicaties voor patiënt-specifieke hulpstukken in de operatiezaal.

Orgaankweektechniek die de wereld voorgoed kan veranderen, komt ‘gewoon’ uit Utrecht
8 januari 2020

Er bestaat een kans dat Hans Clevers uit Utrecht er binnenkort voor zorgt dat de wereld er voorgoed anders uitziet. De wetenschapper en zijn team zijn het brein achter de revolutionaire orgaankweektechniek die, vermoedelijk volgende maand, voor het eerst op een mens wordt getest. Als die transplantatie succesvol verloopt, kan dat het leven van talloze mensen over de hele wereld veranderen.