Genetische ziekte repareren in menselijke cellen
21 februari 2020

Waar de in 2012 ontwikkelde CRISPR-Cas-techniek een fout in een gen eruit knipt en vervangt door een nieuw stukje, werkt de nieuwste CRISPR-techniek – base editing genaamd – anders. Die heeft tot doel de fout in het DNA te repareren zonder te knippen. Hierdoor is het in theorie een veiligere vorm van genetisch editen. Utrechtse wetenschappers hebben voor het eerst laten zien dat met deze techniek het DNA van stamcellen van patiënten met taaislijmziekte in het laboratorium effectief en veilig is te repareren.

Reparatie aan trambaan Utrecht Science Park
13 februari 2020

Het trambedrijf van de provincie Utrecht voert in het weekend van 22 en 23 februari 2020 in Utrecht Science Park werkzaamheden uit aan tramlijn 22. Het gaat om herstel – en reparatiewerkzaamheden aan de toplaag van het asfalt op de gecombineerde tram- en busbaan.

Miljoen euro subsidie voor onderzoek naar meer marktaandeel voor vlees- en zuivelvervangers
12 februari 2020

Woensdag gehaktdag, melk is goed voor elk: vlees en zuivel zijn voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met hun voedingspatroon. Maar de milieu-impact van de vlees- en zuivelproductie is immens: deze bedrijfstak is verantwoordelijk voor 16,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, evenveel als van alle verbrandingsmotoren bij elkaar.

Robots in apotheek Prinses Máxima Centrum besparen personeel
12 februari 2020

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie heeft het afgelopen jaar door de inzet van robots in de eigen apotheek acht formatieplaatsen voor verpleegkundigen weten te besparen.

Primeur: hond krijgt vaatprothese voor aangeboren hartafwijking
12 februari 2020

Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht is begin dit jaar een hond succesvol geopereerd aan een aangeboren hartafwijking. Behandeling van deze afwijking (Tetralogie van Fallot) gebeurt bij honden slechts sporadisch op een aantal plaatsen in de wereld.

HU-studenten werken aan duurzame vliegoplossing met bacteriën
7 februari 2020

Terwijl het debat over vliegschaamte gaande is, werken studenten van Hogeschool Utrecht aan een wezenlijke bijdrage om het vliegverkeer duurzamer te maken. Samen met het bedrijf Microfuel Innovations zijn ze bezig met de ontwikkeling van bio-kerosine.

Film: Hoe Smart Solar Charging de energietransitie mogelijk maakt
5 februari 2020

Het energiesysteem van de toekomst, hoe ziet dat eruit? Door autobatterijen in te zetten voor opslag van duurzame energie is Smart Solar Charging in Utrecht een unieke oplossing voor de energietransitie.