Op zoek naar nieuwe anti-epileptica
11 augustus 2020

Bepaalde moleculen, tRNAs, of fragmenten daarvan, tRFs, lijken in de hersenen een rol te spelen bij het ontstaan van temporaalkwabepilepsie (TLE). Met een subsidie van het epilepsiefonds gaat Jeroen Pasterkamp van het UMC Utrecht hier onderzoek naar doen.

Prinses Máxima Centrum opent internationale studie ALLTogether1
30 juli 2020

De overlevingskans van kinderen met Acute Lymfatische Leukemie (ALL) is de laatste jaren gestegen tot 90 %. Volgens dr. Inge van der Sluis, kinderoncoloog van het Prinses Máxima Centrum, kan dat alleen beter worden door internationale samenwerking: ‘Omdat we streven naar 100 % overleving maken we deel uit van een belangrijke internationale studie naar ALL bij kinderen, genaamd ALLTogether1. Afgelopen week zijn wij als 2e centrum in Europa gestart.’

Lichte daling dierproeven Universiteit Utrecht en UMC Utrecht
28 juli 2020

De gestage daling van het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zette ook het afgelopen jaar door, zo blijkt uit het gezamenlijke Jaarverslag Dierproeven 2019 externe link van de twee instellingen. Vergeleken met 2018 is er een lichte daling: van 19.774 naar 19.078 dierproeven. Sinds 2011 is het aantal dierproeven bij de instellingen gehalveerd, maar de daling vlakt al een aantal jaren af. Om deze te versnellen en hoogstaand proefdiervrij onderzoek te stimuleren werd in 2019 een werkgroep ingesteld die zich bezighoudt met de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI Utrecht).

Studenten helpen de ideale studentenflat vormgeven op Utrecht Science Park
15 juli 2020

In 2024 wordt de studentenflat High Five op Utrecht Science Park gebouwd. Tot die tijd werken jaarlijks zo’n 400 HU-studenten in multidisciplinaire teams aan innovatieve ontwerpideeën. De winnende ideeën worden door Stichting Studentenhuisvesting Utrecht in een van hun locaties getest, met als doel om ze mogelijk toe te passen in High Five.

Smart Solar Charging finalist prestigieuze Europese Regiostars Awards
14 juli 2020

Regiostars Awards is een prijs voor de meest innovatieve best practices in Europa. Hiermee wil de Europese Commissie anderen inspireren. Van de 206 inzendingen verdeeld over vijf categorieën, is Smart Solar Charging één van de vijfentwintig finalisten. Smart Solar Charging is een bidirectioneel laadsysteem voor elektrische auto’s. Autobatterijen kunnen zowel geladen als ontladen worden waardoor duurzame energie terug wordt geleverd aan de wijk. Zo draagt Smart Solar Charging bij aan het verduurzamen van de regio Utrecht. Maak van dit project een Regiostar door te stemmen.

Reparatiewerk aan trambaan Utrecht Science Park
14 juli 2020

Het trambedrijf van de provincie voert op zaterdag 18 juli in Utrecht Science Park werkzaamheden uit aan tramlijn 22. Het gaat om reparatiewerkzaamheden aan de toplaag van het asfalt op de gecombineerde tram- en busbaan.

Slotstuk doorvoering naamswijziging ‘Utrecht Science Park’
10 juli 2020

In juli en augustus wordt op de bewegwijzering boven de snelwegen A12, A27 en A28 rond Utrecht de verwijzing ‘De Uithof’ vervangen voor ‘Utrecht Science Park’. De Nationale Bewegwijzeringsdienst start vandaag in opdracht van Rijkswaterstaat met het doorvoeren van de naamswijziging.