De ontwikkeling van eierstokkanker onderzoeken met organoïden
29 mei 2020

Onderzoekers uit de groep van Hans Clevers aan het Hubrecht Institute hebben het ontstaan en de progressie van het meest voorkomende en agressieve type eierstokkanker nagebootst met behulp van mini-versies van de vrouwelijke voortplantingsorganen van de muis. Ze ontdekten dat de cellen van de eileider vaker een tumor vormen dan de cellen van de buitenste cellaag van de eierstok. In de toekomst kunnen onderzoekers zulke mini-versies, of organoïden, van menselijk weefsel wellicht gebruiken om beter te begrijpen hoe deze ziekte, die vaak heel laat wordt opgemerkt, ontwikkelt. De onderzoekers publiceerde hun resultaten op 27 mei in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Buiten sporten: Sportcentrum Olympos is gestart!
29 mei 2020

Het is zover, Sportcentrum Olympos is gestart met het eerste deel van buitensportprogramma. Ze zijn heel blij dat ze weer sport kunnen aanbieden en jullie kunnen ontvangen. In het kader van de overheidsmaatregelen om de verspreiding Van COVID-19 tegen te gaan, zal Olympos gefaseerd, gecontroleerd en met een beperkt aanbod starten.

Noodreparatie aan trambaan Utrecht Science Park
29 mei 2020

Het trambedrijf van de provincie Utrecht voert in het weekend van 30 en 31 mei 2020 in Utrecht Science Park noodreparaties uit aan tramlijn 22. Het gaat om werkzaamheden aan de toplaag van het asfalt op de gecombineerde tram- en busbaan.

Europa bereidt zich voor op COVID-vaccinaties
28 mei 2020

Zodra er op grote schaal tegen COVID-19 gevaccineerd kan worden, moet je de werkzaamheid en eventuele bijwerkingen van de diverse vaccins kunnen monitoren, zegt Miriam Sturkenboom. Zij is een van de Utrechtse projectleiders die er met vele Europese onderzoekers voor moeten zorgen dat Europa tijdig hierop is voorbereid.

Nieuw studententeam bouwt duurzaam huis voor finale in wereldwijde wedstrijd
27 mei 2020

Het studententeam Celcius van Hogeschool Utrecht is begonnen aan de bouw van het door henzelf ontworpen prototype van een duurzaam huis. Hiermee doen ze mee aan de internationale ‘Solar Decathlon Build Challenge 2020’, een internationale wedstrijd voor universiteiten en hogescholen, uitgeschreven door het Amerikaanse Department of Energy. De studenten behoren tot de tien finalisten, samen met universiteiten uit Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

Startups & graduates UtrechtInc halen in 2019 687 miljoen euro op
25 mei 2020

De startups uit de Utrechtse incubator UtrechtInc hebben in 2019 in totaal een bedrag van 687 miljoen euro aan investeringen opgehaald, waarmee het totaal over de periode 2009 - 2019 uitkomt op 1.6 miljard euro. Net als in 2018 is deze mijlpaal mede te danken aan recente investeringen in alumni Argen-X (beursnotering aan Nasdaq en Euronext) en GitLab.

Studenten Optometrie helpen bij triage op polikliniek oogheelkunde van UMCU
19 mei 2020

Bij de afdeling oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) staan normaal gesproken gemiddeld zo’n 300 afspraken per dag ingepland. Toen de coronacrisis uitbarstte moesten de afspraken worden geannuleerd. Nu kunnen de afspraken weer worden ingepland. Maar welke afspraak heeft haast? En welke kan nog even wachten? 21 studenten Optometrie helpen het UMCU hierbij.