30 augustus 2018

Lezingenreeks van Norbert Peeters, botanisch filosoof
Vaak associëren wij de naam Charles Darwin met zijn reis met de HMS Beagle, zijn verblijf op de Galapagoseilanden en de publicatie van On the Origin of Species (1859), waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet. Slechts een enkeling weet dat Darwin zich na de publicatie van dit meesterwerk ontpopt als baanbrekende botanicus. Met diverse boeken en tientallen artikelen over planten brengt hij een ware aardverschuiving teweeg in de plantkunde.

Maak in zeven lezingen kennis met de groene kant van Engelands bekendste natuurvorser. Met Darwin als gids verkennen wij in de Botanische Tuinen van Utrecht de vorm van bloemen, de rol van insecten bij bloembestuiving, de bevruchting van orchideeën, de eetgewoontes van vleesetende planten, en het bewegingsvermogen en de klimtechnieken van planten. Zo ontdek je onder meer hoe planten paren zonder van hun plek te komen, hoe ze samenwerken met insecten, hoe ze prooien vangen en verteren zonder mond of maag, hoe ze bewegen zonder spieren en gewrichten, hoe ze de wereld waarnemen zonder zintuigen en hoe ze mogelijk zelfs intelligentie vertonen zonder centraal zenuwstelsel. 

Over Norbert Peeters

Op zijn website botanischefilosofie.nl zegt Norbert Peeters over zichzelf: ‘Ik ben geen botanicus. Ik houd me niet op in onderzoekslaboratoria, ik knuffel geen bomen en ik bezit geen botanische trommel met een loep en een schepje.’ Norberts interesse in planten ontstond tijdens de lessen wijsbegeerte van Th.C.W. Oudemans aan de Universiteit Leiden. ‘In zijn colleges viel de mens van zijn voetstuk. De mens bleek geen kroon op de schepping, want uitgerust met rationaliteit, taal, kunst en moraliteit, maar een neef van de chimpansee en een verre achterneef van de amoebe.’

Van Oudemans én van de bevindingen van Charles Darwin over het plantenrijk leerde Norbert op een andere manier naar planten te kijken. In 2014 leidde dit tot het boek Plantaardig. De planteigenaardigheden die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek voor dit boek leidden uiteindelijk tot zijn eigen debuut over de plantenleer van Darwin: Botanische filosofie (2016).

Norbert pleit voor een andere kijk op de plantenwereld. Het zit te veel in ons denken verankerd dat planten onderaan de rangorde van de levende natuur staan. Dit terwijl planten sluwe technieken toepassen om zich te vermeerderen, noodsignalen naar soortgenoten sturen en in hoge mate verleidelijk zijn. Hoog tijd voor een andere blik op al het groen om ons heen!
 

Praktische informatie

Lezingenreeks (7x in totaal):
Frequentie: elke laatste donderdag van de maand

  • donderdag 30 augustus 2018: Darwin: boom des levens (introductie)
  • donderdag 27 september | Darwin: bloemen & bestuivers
  • donderdag 25 oktober | Darwin: zaden
  • donderdag 29 november | Darwin: vleesetende planten
  • donderdag 13 december | Darwin: orchideeën
  • donderdag 31 januari | Darwin: klimplanten
  • donderdag 28 februari | Darwin: intelligentie van planten

Tijd: 
Ontvangst vanaf 19.00
Lezing 19.30 - 20.30
Drinks: 20.30 - 22.00

Locatie: Greennest Gallery, Botanische Tuinen Utrecht
Kosten: De introductielezing op 30 augustus is eenmalig €5,- p.p.
Daarna € 11,00 p.p. per lezing (incl. gratis welkomstdrankje)

Inschrijven kan via onderstaand formulier. Je ontvangt dan binnen enkele dagen een bevestiging, je ticket (na betaling) en nog wat meer praktische informatie.

Darwin & Drinks2.jpg

Aan de geïmproviseerde bar bestel je je drankjes tegen allervriendelijkste tarieven. Zodat de nieuwe inzichten onder het genot van een lekker biertje of een ander (mix)drankje met elkaar kunnen worden gedeeld. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor niet-alcoholische versnaperingen zoals sappen en limonades.

Om 22.00 klokslag eindigt de borrel en begint de wijsheid.
 

Bron: Botanische Tuinen