Project – RIVM/CBG

Project – RIVM/CBG 2018-02-16T11:19:51+00:00

RIVM en CBG: middenin de samenleving

Het RIVM en het CBG werken voor de gezondheid van mens en dier en een gezonde leefomgeving. De duurzame nieuwbouw op het Utrecht Science Park bevordert de uitwisseling van kennis op deze gebieden met nationale en internationale kennispartners. Het gebouw is transparant, duurzaam en energiezuinig en bevat zowel kantoren als laboratoria. Ruimtelijkheid, uitzicht en groenvoorzieningen binnen en buiten het gebouw dragen bij aan een prettige en inspirerende werkomgeving voor 2200 medewerkers.

Door de centrale ligging van deze landmark in Nederland en het transparante ontwerp ervan zijn het RIVM en het CBG letterlijk zichtbaar voor de samenleving. De bouw is gestart in september 2017. In 2021 betrekken de medewerkers het pand aan de Helsinkilaan.

Lees actueel nieuws

Publiek-private samenwerking

Het nieuwbouwproject wordt gerealiseerd door bouwconsortium StruktonHurksHeijmans in opdracht van het ministerie van VWS en het Rijksvastgoedbedrijf. De nieuwbouw vindt plaats via een publiek-private samenwerking (PPS) met een DBFMO-contract (Design, Build, Finance, Maintain, Operate). Dit betekent dat StruktonHurksHeijmans verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, een groot deel van de financiering en het onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening. De nieuwe huisvesting voor het RIVM en het CBG is het eerste PPS-project in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat.

Het contract heeft na ingebruikname van het gebouw een looptijd van 25 jaar. De bouw wordt uitgevoerd door MEET, een samenwerkingsverband tussen Strukton Worksphere, Hurks en Heijmans Utiliteit.

Het Projectbureau Nieuwe Huisvesting (PNH) van het RIVM is namens het ministerie van VWS samen met het Rijksvastgoedbedrijf verantwoordelijk voor de totstandkoming van het nieuwe gebouw. Dit doet PNH voor en samen met de gebruikers: het RIVM en het CBG.

Facts and figures

  • Het gebouw is ongeveer 80 meter hoog.
  • Het telt 18 verdiepingen, waarvan vijf verdiepingen met laboratoria.
  • Het vloeroppervlak bedraagt ca. 80.000 m2.
  • Er komen 1676 werkplekken in het gebouw voor ongeveer 2200 medewerkers.
  • In het gebouw zijn onder meer een vergadercentrum, een Grand café en vijf ontmoetingspleinen aanwezig.

Wij maken jouw wereld van morgen

De nieuwe huisvesting voor het RIVM en het CBG is duurzaam in vele facetten. Het gebouw is toekomstbestendig door zijn robuuste en constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele inrichting en capaciteit in verticale transportvoorzieningen.

Het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie op duurzame wijze wordt opgewekt met een windmolen. Regenwater wordt hergebruikt voor de irrigatie van de groenvoorziening en voor het spoelen van toiletten.

Er wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting en van klimaatbeheersing op basis van CO2-gehalte en aanwezigheid van personen.

Fietsen naar het werk wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van een goede douche- en kleedgelegenheid. Er is voorzien in oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Aan het ontwerp is een BREEAM-duurzaamheidscertificaat op het hoogste niveau toegekend (Outstanding).

De nieuwbouw voor het RIVM en het CBG aan de Helsinkilaan is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De halte Padualaan van de Uithoflijn is op steenworp afstand gelegen.

Planning

De bouwwerkzaamheden zijn gestart in september 2017. De bouw duurt circa vier jaar. De beschikbaarheid van de nieuwbouw is voorzien in het najaar van 2021.

Meer informatie en contact

Meer informatie over het project kunt u vinden op www.wegtotdewetenschap.nl. Voor vragen, opmerkingen of klachten over de bouwwerkzaamheden kunt u terecht bij de omgevingsmanager van MEET, Albèrt Duyst. Hij is zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar (tel: 06-22013033, aduyst@gmail.com). U kunt ook een afspraak met hem maken.

Artist impressions

Design: Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten
Visualisatie: bmd i.s.m. wax

Makers van morgen

Kom jij graag in contact met ons over de wereld van morgen?

Heb je een vraag over bouwwerkzaamheden of bereikbaarheid op het Utrecht Science Park? Stuur ons dan gerust je vraag toe! Wil je door ons op de hoogte blijven over de wereld van morgen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

MIJLPALEN