Project – Prinses Máxima Centrum

Project – Prinses Máxima Centrum 2018-05-16T14:24:48+00:00

Het Prinses Máxima Centrum: vóór kinderen, tégen kanker

Nog altijd is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Het overlevingspercentage van kinderen met kanker kan sneller omhoog door zorg, research en opleiding te concentreren op één locatie. Dat realiseren wij in het Prinses Máxima Centrum. De opbouw van dit kinderoncologisch centrum in Utrecht is een heuse transitie, uniek in de wereld. Als organisatie pakken we kanker bij kinderen wezenlijk anders aan.

Passend bij het ambitieniveau is onze missie:

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. In het voorjaar van 2018 betrekken we ons volledig nieuwe gebouw naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Lees meer over de loopbrug naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis
In beeld: bekijk actuele foto’s

We bieden gecentraliseerde topklinische zorg, gebaseerd op basale translationale en klinisch-wetenschappelijk toponderzoek, gecombineerd met goede shared care in de regio. Met enkele eerste afdelingen is overigens al eind 2014 gestart. Binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden op enkele gehuurde afdelingen al kinderen uit heel Nederland met specifieke vormen van kanker behandeld.

Een integrale aanpak van kinderkanker

We concretiseren onze missie door de beste zorg en behandeling van kinderkanker te bieden. Aan de hand van het concept ‘ontwikkelingsgerichte zorg’ gaan we daarin zelfs een stap verder door onze zorgverlening volledig te richten op kinderen met kanker en hun gezinnen (plus de sociale omgeving) als geheel. Alle professionals – van het ondersteunende personeel tot de specialist – werken daarbij voortdurend samen om de ontwikkeling van kinderen binnen het gezin zo goed mogelijk te stimuleren. Ontwikkelingsgerichte zorg gaat dus veel verder dan diagnose en behandeling van de ziekte zelf. Daarmee sluit onze aanpak aan op de ideeën over positieve gezondheid. ‘Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

Wij maken jouw wereld van morgen

Naast het unieke concept van het Prinses Máxima Centrum waarin zorg en research gebundeld worden vormt maatschappelijk ondernemen een belangrijk onderdeel van de nieuwbouw en verdere ontwikkeling. Het Prinses Máxima Centrum ziet de integrale aanpak van kinderkanker als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). We creëren waarde op sociaal (People), ecologisch (Planet) en economisch gebied (Prosperity). Deze drie P’s vormen de werkbegrippen in het MVO-denken, samen het zogeheten ‘inclusieve denken’, dat de mens bekijkt vanuit het vermogen dat hij of zij kan inzetten. Kinderen die genezen van kanker, houden mogelijk wel een handicap waarmee ze in de samenleving een plek moeten zien te veroveren. Ook daar dragen we vanuit het Prinses Máxima Centrum aan bij.

De eerste paal werd in februari 2016 geslagen. Het hoogste punt van de nieuwbouw in oktober 2016 bereikt. De nieuwbouw wordt opgeleverd in december 2017 waarna, zoals het er nu naar uitziet, in mei 2018 het Prinses Máxima Centrum zal worden geopend. Het Prinses Máxima Centrum wordt gebouwd direct naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis op het Utrecht Science Park.

Meer informatie

Veel meer over de het Prinses Máxima Centrum zelf en de nieuwbouw is te vinden op Prinses Máxima Centrum. Via een webcam kan de bouw ook worden gevolgd.

Video’s


RTV Utrecht besteedt voorafgaand de opening van het Prinses Màxima Centrum dagelijks aandacht aan het centrum. Bekijk de afleveringen hier:

 

Meer makers van morgen

Kom jij graag in contact met ons over de wereld van morgen?

Heb je een vraag over bouwwerkzaamheden of bereikbaarheid op het Utrecht Science Park? Stuur ons dan gerust je vraag toe! Wil je door ons op de hoogte blijven over de wereld van morgen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

MIJLPALEN