LIFE SCIENCES CLUSTER OP UTRECHT SCIENCE PARK GEOPEND

Vandaag is het nieuwe Life Sciences clusters op het Utrecht Science Park geopend. Eind 2016 is het nieuwe verzamelgebouw voor Life Sciences bedrijven LSI op het Utrecht Science Park opgeleverd. Het is het eerste kantoor-/labgebouw met de hoogste BREEAM-notering, namelijk ‘Outstanding’. Dit is de hoogste beoordeling op duurzaamheidsprestaties. In de LSI zitten zowel startende als beursgenoteerde life sciences bedrijven.

Utrecht Science Park is magneet voor life sciences bedrijven

De uitstekende infrastructuur op het Utrecht Science Park, de aanwezigheid van toonaangevende organisaties als Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, Hubrecht Instituut, Nutricia Research, Genmab en straks het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), hebben een grote aantrekkingskracht op innovatieve bedrijven. Met name de hoge concentratie van gespecialiseerde life sciences bedrijven zorgt voor veel nieuwe spinoffs. Deze bedrijven willen graag bij elkaar in de buurt zitten om makkelijk kennis en faciliteiten te delen. Oscar Schoots, directeur Utrecht Holdings en het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw LSI: “Voor de LSI hebben we gekozen voor een open structuur. We willen juist de samenwerking tussen de bedrijven stimuleren. We zien ook dat dit werkt en dat bedrijven gebruik maken van elkaars faciliteiten. We hebben ook bewust gekozen voor een mix van startende en volwassen bedrijven. Zo kun je van elkaar leren. Om een plek in de LSI te krijgen, is het een voorwaarde dat je met andere organisaties op het Utrecht Science Park samenwerkt.”

Onder één dak versnellen van innovatie

Een van de sprekers op de opening van 22 maart is Ton Logtenberg, CEO van Merus B.V. Dit bedrijf dat nieuwe medicijnen voor behandeling tegen kanker ontwikkelt, is vorig jaar aan de NASDAQ beurs in New York genoteerd. Ton Logtenberg: “Een bedrijf als Merus is succesvol geworden door de excellente kwaliteit van kennis en faciliteiten die beschikbaar is op loopafstand. Daarnaast heeft het LSI gebouw de uitstraling die past bij biotech ondernemingen die internationaal opereren en concurreren.”

Twee andere succesvolle bedrijven in de LSI zijn Gadeta BV en U-Protein Express BV. Gadeta ontwikkelt een unieke therapie waarbij gemodificeerde T-cellen worden gebruikt voor de behandeling van kanker. De toepassing is voortgekomen uit onderzoek van Prof. Dr. Jürgen Kuball, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. U-Protein Express BV is een service provider voor kwalitatief hoogwaardige recombinante eiwitten.

Mark de Boer (CEO Gadeta BV en Aristi Biotech BV):

“De LSI biedt ons niet alleen een prettige en mooie werkomgeving met op maat ingerichte laboratoria maar is vanwege de open opzet een omgeving die de samenwerking met andere huurders stimuleert.”

Martin Hessing (CEO U-Protein Express):

“De LSI biedt ons een uitstekende omgeving om ons bedrijf verder te ontwikkelen en ook direct contact te houden met enkele gebruikers van onze producten en diensten.”

Ook stichting Hubrecht Organoid Technology (HUB) is in de LSI gehuisvest. Marcel Zwaal (CEO, Hubrecht Organoid Technology): “De HUB beschikt over unieke technologie die onder andere gebruikt wordt om kankermedicijnen te testen of om het juiste medicijn te bepalen voor patiënten met taaislijmziekte. Hiervoor wordt levend weefsel van patiënten in het lab opgekweekt tot een mini-orgaan, resultaat van jarenlang onderzoek in het laboratorium van Prof. Dr. Hans Clevers.” De HUB werkt ondermeer samen met Merus.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Utrecht Science Park, Nicoline Meijer, 06 52 13 34 19, nicoline.meijer@utrechtsciencepark.nl

Het nieuwe verzamelgebouw voor Life Sciences bedrijven LSI op het Utrecht Science Park is ontwikkeld om de stijgende huisvestingsvraag van (startende) ondernemers in life sciences naar kantoor en laboratoria te beantwoorden. De LSI is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en bijdragen van de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht. De Universiteit Utrecht en Utrecht Holdings zijn partner van de LSI. Ontwikkel- en bouwpartner GiesbersWijchen en Mecanoo architecten zijn samen verantwoordelijk voor ontwerp en realisatie.

 

 

2017-03-17T10:18:39+00:00