De Universiteit Utrecht bouwt in het Utrecht Science Park aan het Earth Simulation Lab. Het voormalig Robert J. van de Graafflaboratorium, waar onderzoek met een deeltjesversneller plaatsvond, is volledig gestript en wordt omgebouwd tot een functioneel, flexibel en duurzaam gebouw. Aan het renovatieontwerp van Barcode Architects en ABT is de duurzaamheidskwalificatie BREEAM Excellent toegekend.

Gebouw voor Geowetenschappen

Het Earth Simulation Lab biedt onderkomen aan de departementen Aardwetenschappen en Fysische Geografie. Aardwetenschappers bestuderen de evolutie van de aarde en onderzoeken hoe de aarde ‘werkt’. Het onderzoek van het Departement Fysische Geografie gaat over fysische processen, patronen en verschijnselen op het aardoppervlak.  Vanwege het onderzoek dat in het gebouw verricht zal worden, is het ontwerp van buitenwand een verwijzing naar de Nederlandse delta. De gevel wordt opgebouwd uit  glas en lichtblauwe betonpanelen, ingelegd met stroken roestvrij staal.

Wij maken jouw wereld van morgen

Ook in het gebouw is gekozen voor natuurlijke, tijdloze en duurzame materialen die goed passen bij het onderzoek van de geowetenschappers. Door intensief contact met de toekomstige gebruikers is het ontwerp optimaal afgestemd op hun wensen en behoeften. Na realisatie bedraagt de bruto oppervlakte van het ESL ca. 7.000 m2. In totaal krijgen zo’n veertig onderzoekers een vaste plek in het gebouw. Daarnaast worden flexplekken gerealiseerd in de laboratoria. Uitgangspunt voor de laboratoria is een flexibel ruimtegebruik, onder andere door het aanleggen van loze leidingen zodat onvoorziene gassen in de toekomst makkelijk aangesloten kunnen worden.

De kantoren worden aan de zuid- en oostgevel van het gebouw geplaatst; werkplaatsen en laboratoria komen in de binnenring van het gebouw. Het gebouw heeft daarmee een duidelijke structuur en indeling. De trappen krijgen contrasterende gele wanden. Zo zijn ze goed zichtbaar en functioneren als belangrijke oriëntatiepunten in het gebouw.

Innovatief en milieubewust

Van het voormalige Robert van der Graaff-laboratorium is alleen het karakteristieke zware betonskelet intact gebleven. Door slim hergebruik hiervan zijn relatief weinig nieuwe materialen nodig voor de bouw van het ESL.

Ook na de bouwfase speelt duurzaamheid een belangrijke rol in het gebouw. Bijzonder aan het ESL is de klimaatgevel, een innovatieve gevel die energieverbruik minimaliseert en daglichttoetreding maximaliseert. De klimaatgevel draagt bij aan de beheersing van het binnenklimaat. Verder wordt in het ESL gebruik gemaakt van een duurzame vorm van energieopwekking door warmte- en koude opslag in de bodem in combinatie met warmtepompen. Andere duurzame maatregelen zijn het toepassen van energie- en watersubmeters om het verbruik in de gaten te kunnen houden. Het verbruik aan verlichting zal laag zijn door de installatie van LED verlichting en daglichtregeling. En door waterbesparend sanitair en vroegtijdige detectie van waterlekkage wordt het gebruik van drinkwater in het ESL beperkt.

Planning

Het streven is dat het ESL in het najaar van 2017 opgeleverd kan worden zodat begin 2018 de departementen Aardwetenschappen en Fysische Geografie hun intrek in het gebouw kunnen nemen.

Meer informatie: bouwprojecten

Makers van morgen

Kom jij graag in contact met ons over de wereld van morgen?

Heb je een vraag over bouwwerkzaamheden of bereikbaarheid op het Utrecht Science Park? Stuur ons dan gerust je vraag toe! Wil je door ons op de hoogte blijven over de wereld van morgen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

MIJLPALEN